Jump to content

Krivotvorenje potpisa


dado011

Preporučene objave

Prije dvije godine radio sam kao prodajni predstavnik u jednoj telekomunikacijskoj firmi. Išli smo po kućama i prodavali razne pakete.. Dogodilo se to da me jedan gospodin (nezadovoljni korisnik) prijavio policiji za prijevaru i krivotvorenje potpisa jer on tvrdi da nije ništa potpisao. Prošle sam godine u kolovozu išao u Sisak na poziv državnog odvjetništva dati uzorak rukopisa. Od tada mi se nitko nije javio. Kad evo, danas na vrata kucaju policijski službenici i traže još dodatne primjere mog rukopisa iz mog doma. Nisam imao nikakvih dnevnika niti bilo što slično tome što su tražili i onda su otišli. Rekli su mi samo da ako mi se jave dobro, ako ne opet dobro.. Trebam li se brinuti? Je li uobičajeno da te istrage toliko dugo traju? Je li moguće da mi na temelju danog rukopisa ne mogu ništa dokazati pa sada traže dalje? Kakve su uopće kazne za tako nešto? Pretpostavljam da se prvo nakon prikupljanja dokaza ide na sud..

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dvije godine za ovakvo djelo/a, i to još ODO Sisak - blago rečeno, previše je.

 

Koji je razlog tako dugotrajnom istraživanju, zna samo zamjenik/ca zadužena za predmet. Uglavnom, pravilo u postupanju je da "čiste" prijave idu automatski u postupak - optuženje ili odbačaj. Očito u vašem slučaju ne znaju na čemu su točno ili je došlo do promjene zamjenika/ce zaduženog za predmet. Neku drugu opciju ne vidim.

 

Što se kazni tiče, za osnovni oblik prijevare, propisana je kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina, a glede krivotvorenja isprave, ovisno o modalitetu djela, kazne su do 3 godine ili do 5 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A recite mi, molim vas, je li uobičajen postupak da se nakon prikupljanja svih dokaza ide na sud ili mi državno odvjetništvo može dodijeliti kaznu? Pretpostavljam da se imam pravo negdje i obraniti.. Možda je ovo glupo pitanje, ali nikada nisam bio u sličnoj situaciji. isto me tako zanima daju li se isključivo zatvorske kazne ili mi mogu dati i novčanu kaznu? Obzirom da se radi o navodno krivotvorenom potpisu na ugovoru za prodaju telefona i interneta.. dakle ne radi se o nečemu "velikom", ako se tako mogu izraziti..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

DORH ne izriče kazne, već je to domena suda. DORH može predložiti određenu kazneno-pravnu sankciju u optužnici, ali takav prijedlog ne veže sud, jer je njegova zadnja.

 

Za ova djela, koja ste naveli, ukoliko se radi o prvom kaznenom djelu i posljedice se "saniraju" na određeni način, najizglednija opcija jeste uvjetna osuda ili rad za opće dobro. Novčana kazna ne bi došla u obzir, jer je teoretski govoreći moguća isključivo u slučaju osnovnog oblika krivotvorenja isprave (ne i kod drugih djela).

 

P.S. Nema glupih pitanja ovdje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dala sam otkaz i nije mi uvjetovao otkazni rok, samo me pustio. Međutim, na moje pitanje ćemu taj potez, počeo me nervozno ispitivati što ja sad želim i da je to obična formalnost, da nije 'stigao' donijeti ugovor, i da bi ga ja svejedno potpisala. Isto tako naglašava kako smo imali dogovor, ali ja sam premlada da bi se oslanjala na takve stvari i ne želim dozvoliti da moje godine i neiskustvo netko iskorištava, a on sve to naziva bahatošću. Sad me zanima koliki je to proces, jer, namjeravam ga prijaviti ukoliko me ne isplati...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno Vam hvala na odgovoru. Još samo jedno pitanje. Obzirom da su policajci došli u moj dom i tražili me dodatne primjere mog rukopisa nakon skoro godine dana (koje ja nisam imao) mogu li me oni ponovno zvati da davanje uzorka rukopisa u postaju ili ne.. jer po meni je to njihov propust što očigledno nisu uzeli dovoljnu količinu rukopisa pri prvom ispitivanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija