Jump to content

Pravo na razmjerni godišnji odmor - stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog od.


Omar Little

Preporučene objave

Pitanje :)

 

Stručno osposobljavanje mi je počelo 11.8.2013. godine i traje do 10.8.2014. godine.

 

Dobio sam odluku da imam pravo na 22 dana godišnjeg odmora.

 

i sad me zanima, s obzirom na to da se godišnji daje za jednu kalendarsku godinu:

 

a) da li se ta 22 dana godišnjeg odnose na 2014. godinu? Jer zakon o radu kaže:

 

(4) Iznimno od stavka 1. podstavka 4. ovoga članka, radnik koji je stekao pravo na godišnji odmor na način propisan odredbom članka 58. stavka 1. ovoga Zakona i kojem radni odnos prestaje nakon 1. srpnja, pravo na godišnji odmor u cijelosti za tekuću kalendarsku godinu ostvaruje kod poslodavca kod kojeg mu prestaje radni odnos.

 

b) Da li onda imam pravo i na razmjerni dio godišnjeg odmora za 2013. godinu? Jer zakon o radu kaže:

 

Radnik ima pravo na jednu dvanaestinu godišnjeg odmora, određenog na način propisan odredbama članka 55. i 56. ovoga Zakona, za svaki mjesec rada: 1) ako u kalendarskoj godini u kojoj je zasnovao radni odnos, zbog neispunjenja šestomjesečnog roka iz članka 58. stavka 1. ovoga Zakona, nije stekao pravo na godišnji odmor,

 

Da li sam u pravu kad tvrdim da bi trebao imati 22 + 9 dana godišnjeg za ovo razdoblje stručnog usavršavanja ili sam zabrijao?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obično na rješenju piše na koju godinu se odnosi, ali da, vjerojatno se radi o 2014-oj.

 

Nadalje, da, imate pravo na razmjerni dio godišnjeg za 2013-u. Ako za 2014-u imate pravo na 22 dana, onda je to 9 dana za 2013-u, kako ste već izračunali.

 

E, sad, zakon propisuje da se godišnji od prethodne godine mora iskoristiti najkasnije do 30.06 tekuće godine, no, također, kaže da radnik može samo jedan dan iskoristiti kada to želi, dakle, kada će iskoristiti ostale - propisuje poslodavac (što može, ali i ne mora biti radniku po volji), a što znači da je poslodavac mogao pravilnikom propisati i kraći rok do kojeg se GO može koristiti, provjerite to. Moguće da vam je taj razmjerni dio "propao", a ja ne znam što bi u tom slučaju trebali učiniti.

 

Zahtjev za zaštitu prava upućuje se, mislim, u roku 15ak dana od kad ste saznali da su vam prava prekršena, ako vam je pravilnik već ranije dan na uvid, onda ste trebali i prije reagirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isao sam pitat jutros.. Rekao sam da sam dobio rješenje za 2014., a nisam za razmjerni dio godišnjeg za 2013. Cura koja se bavi radnim odnosima je rekla da oni daju tako sve odjednom (a dali su broj dana samo za 2014.), na šta sam ja rekao da prema Zakonu moraju davati za svaku kalendarsku godinu. Onda je ona rekla da mi polaznici stručnog osposobljavanja nemamo ni pravo na godišnji, ali da ga oni svejedno daju sad2.gif Mislim, je to istina? Ja sam rekao da sam čuo od više strana da je moj zahtjev u skladu sa Zakonom i da imam pravo na to, pa je rekla da ce se raspitat i da ce mi javit.

 

Grozna mi je ova situacija, da se osjecam lose jer trazim svoja zakonom zagarantirana prava sad2.gif U kakvoj drzavi zivimo, sad cu jos ispast neka lijenčina koja trazi vise godisnjeg nego sta mu pripada sad2.gif Ne znam sta da napravim ako mi oni sad kazu da nemam pravo na nista vise..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na godišnji imate pravo kao i ostali zaposlenici (ovo: "sad cu jos ispast neka lijenčina koja trazi vise godisnjeg nego sta mu pripada", a što da vam kažem, dobrodošli u svijet rada i odraslih :D). Nego, na netu sam našla ovo http://www.mrms.hr/pitanje/clanak-41-strucno-osposobljavanje-za-rad/, pri dnu piše: "Iako se osoba koja je primljena na stručno osposobljavanje za radbez zasnivanja radnog odnosa ne nalazi u radnom odnosu kod poslodavca, ona ostvaruje pravo na godišnji odmor i dopuste, međutim ne i pravo na naknadu plaće za vrijeme trajanja godišnjeg odmora ili dopusta." Eto...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 8. st. 1. Zakona o poticanju zapošljavanja -

 

"Ugovor o stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa mora biti sklopljen u pisanom obliku, a na osobu koja sklopi takav ugovor na odgovarajući se način primjenjuju propisi koji uređuju zaštitu zdravlja i sigurnost na radu i opći propis koji uređuje radne odnose, osim odredbi o sklapanju ugovora o radu, plaći i naknadi plaće te prestanku ugovora o radu."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija