Jump to content

Gradnja u šumi


stigmata martyr

Preporučene objave

Poštovani forumaši, imam upit i tražim pomoć :-D

 

Vlasnik sam parcele koja se u zemljišniku vodi pod šumom. Na toj parceli je upisana kuća i tako stoji i u zemljišniku. Moje pitanje je: da li mogu graditi na toj parceli? Mogu li obnoviti, restaurirati, proširiti kuću? Mogu li graditi na parceli?

 

Hvala unaprijed na konstruktivnim odgovorima...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

Prije svega trebate razlikovati pojmove "kultura zemljišta" i "namjena zemljišta".

 

Da bi mogli znati da li možete graditi na parceli, morate izvršiti uvid u prostorni plan grada/općine na čijem području se nalazi nekretnina. Tek tada ćete znati koje Vam je namjene zemljište te da li se na njemu može graditi.

 

Ako vam se zemljište nalazi unutar građevinskog područja, za bilo kakvu gradnju potrebna Vam je dozvola nadležnog ureda za graditeljstvo.

 

Kod vas je jedna specifičnost što vam se zemljište vodi pod kulturom šuma, pa se u vašem slučaju pored svih drugih propisa primijenjuje i Zakon o šumama. Moram priznati da je riječ o dosta rigoroznom zakonu koji se primijenjuje na sve vrste šuma bilo da su u vlasništvu RH ili privatnom vlasništvu, odnosno, bez obzira da li se šume nalaze unutar ili izvan granica građevinskog područja.

 

Sukladno tom zakonu izričito je zabranjena tzv. čista siječa šume, pustošenje tj. krčenje šume (čl. 32. Zakona o šumama). Ako se pak radi o građevinskom zemljištu, a da bi mogli izvršiti krčenje šume, potrebna Vam je suglasnost tijela državne uprave u županiji nadležno za poslove šumarstva (čl. 35. Zakona o šumama). Također, da bi mogli odvesti debla s nekretnine, potrebno je od

Hrvatskih šuma d.O.o. pribaviti tzv. "popratnicu". Šume su (opravdano) od posebnog interesa za RH, i za njih vrijedi posebna procedura. Prije nego bilo što poduzmete, predlažem da se raspitate o proceduri kod nadležnih tijela.

 

Nepostupanjem po tim odredbama činite ne samo prekršaj već i kazneno djelo iz čl. 209. Kaznenog zakona, kojim je za počinitelje propisana kazna zatvora do čak dvije godine.

 

Što se tiče radova na kući, bilo bi najbolje da se o tome konzultirate sa arhitektima.

Naime, riječ o pitanju koje zahtijeva opsežan odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija