Jump to content

proglašenje oporuke


ivana53

Preporučene objave

Molim pomoć! Prije par godina umrla mi je baka i dobila sam poziv na proglašenje oporuke. Nas troje nasljednika je pozvano, ali budući da ostalih dvoje žive u inozemstvu, samo sam ja došla. Rečeno mi je da i ostali moraju doći, i nisam saznala sadržaj oporuke. Javila sam svojoj tetki (koja je jedan od nasljednika)da se javi kad dođe u Hrvatsku (po uputi sutkinje) pa da odemo saznati sadržaj. Tetka mi se nikad nije javila, a u međuvremenu je i promijenila broj telefona. Odjednom sam jučer dobila poziv da vratim ključ od bakine kuće (u kojoj nisam ni živjela, niti sam tamo odlazila), ali eto imam ključ, a ima ga i moja tetka. Još uvijek ne znam sadržaj oporuke, a nemam pojma što se događa.. I šta sad? Ponavljam, od oporuke i mog odlaska na sud je prošlo par godina...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako su drugi sunasljednici uredno primili poziv a nisu se odazvali, nije bilo zapreke da se proglasi oporuka. Ročište se dalje moglo odgoditi kako bi se svim sunasljednicima pružila mogućnost da se o oporuci izjasne, to je korektan ali ne i obavezan postupak.

 

Svakako bi bilo dobro da odete na sud odnosno kod javnog bilježnika i zatražite uvid u spis, da vidite da se nije desilo da je možda održano ročište na koje niste uredno pozvani, a isto tako možete tražiti od suda da nastavi postupak ili čak podnijeti zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku.

 

Čudno mi je da ste napisali da vas je sutkinja uputila što da napravite, jer ostavinske postupke već odavno vode javni bilježnici. To bi značilo da je postupak već puno godina u prekidu, možda i više od 10 što bi bilo jako čudno.

 

Legalis vam je pun upita osoba koje nisu vodile računa o ostavinskom postupku i svojim pravima pa su se nemilo iznenadili kad su vidjeli kako je sve okončano. Dakle,nemojte samo čekati.

 

Niste napisali kako je odvjetnik vaše tetke obrazložio zahtjev da predate ključ.

 

Bilo bi dobro i da obiđete kuću, a možda i promijeniti bravu ako nakon smrti bake nije mijenjana budući da ne možete znati tko sve još osim vas i tetke ima ključ, jer ako vam se netko useli, teško ćete ga izbaciti.

 

Naravno, drugim sunasljednicima ćete možda morati dati ključ, ali tek nakon što bude u ostavinskom postupku riješeno što tko nasljeđuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija