Jump to content

Čl. 210 ObZ - Redovni - izvanredni studij


curtis

Preporučene objave

Pregledavao sam podforum Obiteljsko pravo ali nisam našao ništa slično stoga se ispričavam na mogućem ponavljanju. (u koliko postoji dogovor molim moderatora da mi stavi link. unaprijed se zahvaljujem)

 

Čl. 210.

1. Roditelji su dužni uzdržavati punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi odnosno pohađa sveučilišni ili stručni studij u skladu s posebnim propisima, te redovito i uredno ispunjava svoje obveze.

2. Punoljetno dijete koje je završilo obrazovanje iz stavka 1. ovoga članka, a ne može se zaposliti roditelji su dužni uzdržavati godinu dana nakon prestanka obrazovanja.

4. Roditelj djeteta iz stavka 1. ovoga članka ima pravo od djeteta, nadležnih tijela i pravnih osoba tražiti i dobiti podatke o djetetovom obrazovanju odnosno zaposlenju.

5. Smatra da se da učenik, odnosno student redovito i uredno ispunjava svoje obveze i kad zbog opravdanih razloga (trudnoće, bolesti i sličnih razloga) nije uspio ispuniti obveze tekuće školske, odnosno akademske godine

 

Nažalost iz ovog članka ne mogu zaključiti postoji li obaveza plaćanja uzdržavanja u koliko dijete ima status izvanrednog studenta i što se događa u slučaju ako student izgubi godinu, ali ne zbog opravdanih razloga, te recimo umjesto predviđenih npr. četiri godine završi studij za pet godina.

 

U kratko, utječe li status redovni-izvanredni na obvezu plaćanja uzdržavanja?

 

Veoma mi je hitno saznati odgovor. Hvala Vam unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Citirali ste "stari" Obiteljski zakon, no i u novom, koliko je meni poznato navedena materija nije se promijenila, jedino je promijenjen broj članka kojim je regulirana - čl. 290. http://www.zakon.hr/z/88/Obiteljski-zakon

 

Glede navedenog upita ističem fragment sudske odluke ŽS Varaždin - "djeca koja studiraju, a ne ispunjavaju svoje obveze iz studija, izgubit će pravo na uzdržavanje (Županijski sud u Varaždinu, br. Gž. 42/07-2 od 30.1.2007.), pri čemu je svejedno studiraju li redovito ili izvanredno."

 

Dakle, Obiteljski zakon, ni stari ni novi ne pravi razliku u studiju (redovan-izvanredan), već jedino što postavlja kao uvjet prava na uzdržavanje, jeste da student "redovito i uredno ispunjava svoje obveze."

 

Ukoliko razlozi "gubitka" godine nisu opravdani, to bi rezultiralo gubitkom prava na uzdržavanje, međutim treba imati na umu da, koliko se ja sjećam, kod izvanrednog studija jedna akademska godina traje zapravo dvije kalendarske godine, pa bi i rješavanje jedne akademske godine u dvije kalendarske godine izvanrenog studija, moglo biti smatrano urednim i redovitim ispunjavanjem obveza. Doduše, za ispravnost takva razmišljanja treba vidjeti što kaže Statut konkretnog fakulteta o izvanrednom studiju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem Vam na odgovoru. Još samo nešto...

 

U koliko je to doista tako kako Vi kažete... pri čemu je svejedno studiraju li redovito ili izvanredno.... moguće da nisam u pravu ali, po meni, to ostavlja mogućnost zloupotrebe jer što se događa u slučaju kada je dijete izvanredni student i ima mogućnost rada uz studiranje, znači zaposleno je.

Ili... redovan student koji recimo, svakoga ljeta bude zaposlen sezonski?

Znači, redovito i uredno ispunjava svoje obveze iz studija, neovisno o statusu (redovan-izvanredan) a pri tom je zaposleno (izvanredan status) ili bude zaposleno na neko vrijeme (redovan status).

Kako se to odražava na obvezu uzdržavanja?

 

Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...što se događa u slučaju kada je dijete izvanredni student i ima mogućnost rada uz studiranje, znači zaposleno je.

Ili... redovan student koji recimo, svakoga ljeta bude zaposlen sezonski?

 

Kako se to odražava na obvezu uzdržavanja?

 

Isto je regulirano čl. 291. st. 1. Obiteljskog zakona, prema kojem "dijete koje ima prihode je dužno pridonositi za svoje uzdržavanje." Drugim riječima, navedena okolnost vlastitih prihoda djeteta uzimala bi se u obzir kod utvrđivanja visine roditeljeve obveze uzdržavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija