Jump to content

Seksualni napad na poslu i uznemiravanje


tratkovic

Preporučene objave

Poštovani,

Nastojat ću biti kratak.

Naime, početkom 2009. godine osuđen je doktor (suprugin šef) na kaznu zatvora od 18 mjeseci zbog uznemiravanja, mobinga i seksualnog napada na radnom mjestu. Dobio je umjesto zatvora uvjetnu od dvije godine. U te dvije godine je ponovio sličnu stvar na vukovarskom veleučilištu VeVu, ali su uspjeli nekako zataškati kako ne bi otišao u zatvor na odsluženje kazne.

Uznemiravanje moje supruge nije prestalo ni nakon pravomoćne presude (a počelo je uznemiravanje i klevetanje čak i mene kao supruga kroz prijetnje preko treće osobe), te smo nakon pola godine odlučili ga tužiti privatnom tužbom. Prvo ročište je održano u listopadu 2009. godine. Do 2014. godine održano je 10 ročišta i promijenjeno je četiri sutkinje/sudca na njegov zahtjev. Odrađeno je dva medicinska vještačenja koja idu nama u korist i za koje je sutkinja (zadnja sutkinja i na nju nije imao prigovora zbog njegovog poznanstva s njenim ocem) napisala da je valjano i da ga prihvaća.

Na drugoj glavnoj raspravi smo napomenuli da ne bi tu uopće bili da se čovjek nije smirio i prestao sa napadima i da smo i sada voljni to napraviti ukoliko stane, na što je doktor rekao da nije za ništa kriv. Nastavili smo borbu. Nakon trećeg ročišta je bio i platio 15% oštetnog zahtjevnog iznosa kako bi si smanjio iznos kamate.

Za sve dodatno što nije bilo u kaznenom postopku smo imali dokaze i niti jedan nije pobijen, tj. niti pokušan biti pobijen.

Sveukupno 13 ročišta, dva vještačenja, pet različitih sudaca.

 

Sada ja kao potpuni laik u pravu imam pitanje i molim za odgovor ili Vaša mišljenja. Kako je moguće da nakon gotovo pet godina i svih stvari koje smo uspjeli dokazati sutkinja kaže za tužbu da je neosnovana i naloži da platimo sve sudske troškove? Ako je tužba stvarno neosnovana, da li se to nije moglo reći nakon tri glavne rasprave, a ne se razvlačiti pet godina po sudu i ročištima na koja tuženik nije došao na njih 10 od 13!?

Naravno da ćemo se žaliti, ali ako je naše sudstvo i dalje podložno onoj "znam sutkinjinog oca, on će mi srediti sve", da li ima smisla sve ovo ili trebamo svi postati lopovi, kamtari, silovatelji i ubojice jer očito se samo njih štiti?

 

Eto, ne znam da li mi može uopće netko dati odgovor, ali bilo kakvo mišljenje i uputa za što dalje je dobrodošla.

 

Zahvaljujem unaprijed!

 

Toni Ratković

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Toni, razumijem ogorčenost, ali morate biti svjesni činjenice da vam na ovo pitanje nitko razuman ovdje ne može odgovoriti bez uvida u spis, da se vidi je li rezoniranje sutkinje u odbijanju tužbenog zahtjeva pravno osnovano ili ne. Također, dio odgovora leži i u tome što ste točno tražili tužbenim zahtjevom.

 

Uostalom, kako i sami kažete, imate pravo žalbe, koju svakako iskoristite i moj savjet vam je da vam je sastavi odvjetnik, po mogućnosti specijalist za naknade štete (jer pretpostavljam da ste to tražili). Čim je bilo toliko promijenjenih sudaca u predmetu, znači da nešto ne štima, jer naprosto ne vjerujem da je predsjednik suda toliko puta prihvaćao zahtjeve za izuzećem tuženika, jer bi to bilo apsurdno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav G-man i zahvaljujem na Vašem mišljenju.

Moja odvjetnica još presudu nije preuzela i kako kaže neće do 1.9., jer do tada će sutkinja morati dati svoje obrazloženje njene presude, pa ćemo na osnovu toga ići na žalbu. Ovo sve što sam naveo je što sam vidio u pisarnici iz spisa. Iskreno jedva čekam dobiti u ruke kompletan spis i siguran sam da ću Vam ovdje dati na uvid sve bez obzira kakav ishod bio na drugostupanjskom.

Što se tiče tražbine u tužbenom zahtjevu, opcija nismo imali. Gledali smo kako najlakše i najbrže zaustaviti tog čovjeka (tek nakon naše intervencije u Ministarstvu zdravstva i u Liječničkoj komori su ga maknuli sa fakulteta i pripremili mu otkaz u bolnici nakon čega je on nevoljko otišao u prijevremenu mirovinu). Znajući par njegovih slabosti, a najveća mu je novac, išli smo sa zahtjevom za zabranu pristupa i privatnom tužbom u odštetnom zahtjevu od 150.000 kn koje u slučaju dobijanja spora doniramo Klinici za pedijatriju koju je kao šef 20 godina sustavno uništavao.

Ali dobro, kako ste i rekli bez dokumentacije na uvid ne možete dati bilo kakav suvisli odgovor. Nadam se da ću moći ubrzo priložiti spise da se vidi o čemu se sve radi.

 

U svakom slučaju, hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija