Jump to content

Pravo na g.o. nakon 6 mjeseci


GoogleGuy

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

Molim malu pomoc vezano za pravo na g.o. nakon 6 mjeseci rada.

 

Npr. Ako sam se zaposlio 1.1.2014., da li vec 1.7.2014. imam potpuna prava na godisnji odmor temeljena na Zakonu i kolektivnom ugovoru?

Dobio sam nekakvu informaciju da nakon 6 mjeseci rada moram cekati jos jedan mjesec da bi ostvario pravo napuni godisnji odmor.

 

Te, da li i dalje vrijedi pravilo da pola g.o. biram kada zelim ici, a druga polovina ide sukladno dogovoru s poslodavcem?

 

Hvala unaprijed...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam se zaposlio 1.1.2014., da li vec 1.7.2014. imam potpuna prava na godisnji odmor temeljena na Zakonu i kolektivnom ugovoru?

 

Da.

 

Te, da li i dalje vrijedi pravilo da pola g.o. biram kada zelim ici, a druga polovina ide sukladno dogovoru s poslodavcem?

 

Prema Zakonu o radu nije tako, kako je prema Kolektivnom - ne znam. Ali imajte na umu kako radnik temeljem čl. 62. st. 2. zakona o radu, "mora tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor, iskoristiti najmanje dva tjedna u neprekidnom trajanju, pod uvjetom da je ostvario pravo na godišnji odmor u trajanju dužem od dva tjedna." Dogovorite se s poslodavcem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaci da se i oko 1 dana g.o. moram prethodno usuglasiti s poslodavcem?

 

Oko jednog dana godišnjeg odmora nije potreban dogovor, ali jeste pravodobna obavijest poslodavcu, sukladno čl. 64. st. 5. Zakona o radu - "Jedan dan godišnjeg odmora radnik ima pravo koristiti kada on to želi, uz obvezu da o tome obavijesti poslodavca najmanje tri dana prije njegovog korištenja, ako kolektivnim ugovorom nije određen drukčiji rok".

 

Ipak, dogovor je uvijek najbolja opcija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija