Jump to content

RJRM - može li prekršajno preći u kazneno?


doktorigor

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

dobio sam prekršajnu prijavu zbog tučnjave na javnom mjestu. Napadnut sam ali smo obojica dobili prekršajne prijave. Ozljede su lake, utvrđeno medicinskom dokumentacijom. Sada idemo na prekršajni sud.

Možda je glupo pitanje, ali zanima me može li prekršajni sudac odlučiti taj naš "incident" prebaciti na kazneno umjesto prekršajno? Npr, ako druga strana bude previše preuveličavala ozljede, šok, tj. bude se nalagala svašta.

 

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Još me samo zanima je li skupo pokrenuti privatnu tužbu? U ovom slučaju mislim na članak 117., stavka 3, "kazneno djelo iz stavka 1. (tko drugoga tjelesno ozlijedi ili mu naruši zdravlje) progoni se po privatnoj tužbi" i pokretanje po tome. Ne želim isključiti mogućnost da ću biti tužen ili tužiti, ali bih volio znati koliko je to skupo ili nije.

Ukratko, ne želim da netko pokrene tužbu prema meni da me se kazneno goni, a i ako se pokrene, što da radim?

Hvala još jednom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li skupo ili nije pokretati privatnu tužbu, ovisi o "aranžmanu" koji ćete imati s odvjetnikom, jer sami nemojte to raditi, samo ćete si dodatne troškove nabiti.

 

Glede pokretanja kaznenog postupka, treba imati na umu i mogući slučaj Maresti ili slučaj Tomasović, odnosno zabranu povrede pravila ne bis in idem, a što ovisi o činjeničnom opisu optužnog prijedloga koji je policija istaknula u svom optužnom prijedlogu Prekršajnom sudu. Ukoliko bi u tom činjeničnom opisu bile obuhvaćene i tjelesne ozljede, zbog gore citiranih slučajeva, eventualno podnesena privatna tužba u kaznenom postupku rezultirala bi tzv. formalnom presudom, tj. presudom kojom se optužba odbija. Imajte na umu kako su prekršajni sudovi, u pravilu brži od kaznenih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija