Jump to content

Dioba nakon diobe


anonimno

Preporučene objave

Ne razumijem se baš u pravo, pa ne znam jesam li stavila temu na pravo mjesto.

Pokušat ću ukratko opisati problem.

Otac,stric i tetke su se davno podijelili, prije oko 30-40god, nakon smrti i drugog roditelja.

Tetke su zemlju ostavile najstarijoj sestri, a ova kasnije mom ocu s kojim je živjela cijeli život. Stric ju nikad nije htio k sebi, čak nije htio ni zajedničku grobnicu s njom.

Sad puno godina nakon toga, stric je u međuremenu isto umro, a njegova djeca se osjećaju zakinutima, valjda jer djedovo imanje nije podjeljeno pola-pola (na dva brata), pa podižu tužbu protiv mog oca.

Pročitavši kako je njihov otac nasljednik 1/6 djedovog imanja, kao da dioba nije provedena (a provedena je, i njegova šestina, tj. oko 40% nasljedstva je pripisana na njega davno još), traže tu stričevu šestinu iz dijela koji je pripao mom ocu. Dakle, nakon stvarne diobe, nakon što je stric dobio svoju šestinu, naravno, ne dijeleći svaku parcelu na 6 djelova, nego uzimanjem zemlje u vrijednosti svoje šestine (on ju je birao, jer je jedini tada bio punoljetan, pa je imao dominaciju na ostalima)... dakle, sad nakon toga, ta stričeva djeca zahtjevaju da se parcele mog oca dijele na 6 djelova kako bi stric dobio tu svoju šestinu. Koliko god apsurdno djelovalo, tužba je sad na sudu...i sad me zanima, što učiniti? Stričeva djeca su već u tužbi sa gotovo svom rodbinom i susjedima, već desetak godina, nakon svake sudske odluke podižu žalbu,pa me strah da tako ne bude i sa nama, a mi nemamo sad novaca za uzimanje odvjetnika i svih onih skupih vještaka. Nadalje, što više vremena prolazi sve manje je ljudi živih iz toga vremena koji pamte stričevu samovolju kod diobe, i teško je naći svjedoke.

Uz to otac mi je već dosta star i bolestan, a ovo ga sve jako pogađa, jer se desetljećima htio približiti tom bratu i njegovoj obitelji, pa se bojim kako će sve to izdržati.

Imate li neki savjet?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija