Jump to content

Razvod / podjela imovine


Nikola87

Preporučene objave

Poštovani,

 

molio bih vas za vaše savjete i iskustva u vezi podjele bračne imovine. Majka se je razvela 2008 godine nakon 26 godina braka. Prvih 13 godina su roditelji živjeli kao podstanari, s time da su od 1995 godine nastavili biti podstanari u stanu koji je majka dobila u najam od firme u kojoj radi. 2003 godine je predala zahtjev za otkup navedenog stana i počela ga otkupljivati.

 

Dakle, roditelji su bili u braku tijekom prvih 5 godina (od po kupoprodajnom ugovoru 25 godina) otplate stana između majke i njene firme. Tijekom braka je majka otplatila 68.000 kn od 290.000 kn vrijednosti stana. Otac je u penziji, prije nezaposlen, od 2005 g, dakle imao je prihod od tih 5 godina samo 3.

 

S obzirom na te okolnosti imam tri pitanja:

 

1) Podjela imovine - Nakon rastave otac nastavlja živjeti i dalje u tom stanu, ima li on pravo na pola od vrijednosti stana bez obzira na ikakve okolnosti ili postoji način da se sudski odredi novčana svota s obzirom na odnos braka, izvor prihoda i količine otplate stana u tom periodu? Naime, otac nije sudjelovao u otkupu stana, dok su bili u braku, ni poslije rastave s time da stan nije još uvijek otplaćen.

 

2) Podjela imovine dodatak - Dali je moguće uzeti u obzir nesudjelovanje oca u troškovima življenja i režija na podjeli imovine? Također dodatni element toga bi bilo da je otac bio godinama nezaposlen što je vidljivo po mirovinskom, što dokazuje da nije bio u mogućnosti da sudjeluje u plaćanju režija a kamoli u otkupu stana nego je bio na teret majke.

 

3) Režije - Otac ne plača svoj dio režija niti je uglavnom plaćao kako u braku tako i kasnije (odresci računa na majku), ne može ga se odjaviti iz stana bez suda, pa postoji li onda kakav način da ga se natjera da plati svoj dio? S ocem je bilo problema, alkoholičar je, ove godine je nakon prijave policiji zbog prijetnji smrću majci i agresivnog ponašanja dobio presudu da mora ići na liječenje od alkoholizma.

 

Hvala na odgovoru i razumijevanju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

stan glasi na majku. Do sada majka nije pokretala ništa na sudu zbog manjka novčanih sredstava kroz godine kako je i mene povrh svega uzdržavala kroz srednju školu i poslije dok nisam našao posao, s time da je glavni razlog koji prijeći daljnje rješavanje ovog problema taj da koliko joj je rečeno da će vjerojatno morati mužu isplatiti polovicu od vrijednosti stana.

 

Sada sam ja u mogućnosti da joj s svojom plaćom pomognem tako da joj plaćam sudske troškove tako da to "nije" problem, no glavna prepreka je to što ju je strah ulaziti u tužbu jer se kako sam spomenuo boji da sud ne donese odluku da će morati platiti pola mužu, što bi joj bilo ekonomsko i emocionalno devastirajuće. Dok joj je nastavak življenja s bivšim mužom također nekvalitetan za zdravlje.

 

Hvala na odgovoru, molim vas još informacija! Podnošenjem navedene tužbe dali je inače rezultat pravomjerna podjela, kakva su rješenja dobivali ljudi u ovakvim situacijama? Hvala još jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija