Jump to content

Put u inozemstvo !


muchenik

Preporučene objave

Situacija je slijedeća,naime sin je (25g) dobio prije 1 godinu posao u Engleskoj (inženjer strojarstva) dobio radnu dozvolu ,ugovor na 5 godina i tako.Međutim on je preko poslovnog kolege saznao da njegova firma treba djelatnicu (marketing ,nešto nešto)

što je moju suprugu 47g(nezaposlena zadnje 3 g,na birou ,otkaz nakon 18 g staža)nagnalo da se javi i što reći ,primili ju prije 3 mjeseca ,i sad .Dobila je i ona radnu dozvolu i zadovoljna sa poslom ,o plaćama ne treba trošiti riječi.Ja sam u mirovini :HRVI opća zadnjih 10 godina.50 g imam ,zdravlje je loše ,terapije ,dnevne bolnice ležanja i tako.

E sad ,pošto je ona dobila ugovor i radnu dozvolu na 3 godine i stan je našla ja bi kao trebao otputovati tamo(da nisam sam ko pas ovdje).Drugim riječima ja mogu turistički valjd 3 mjeseca ,pa nazd pa opet ,pa bi kao živio tamo ili kako neznam ni sam.Ja sam zadnji put bio preko granice u Mađarskoj prije rata po sir,toliko o mom putovanju po svijetu,ali život nosi neočekivane stvari.Našao sam se u problemu da li ja moram prijaviti nešto negdje da idem,da li gubim neka prava ,uglavnom nemam pojma kako stvari stoji oko toga,da nebi napravio neku glupost da se posavjetujem iz prve ruke ovdje iz prakse.Možda netko ima slična iskustva.

Pozdrav i hvala unaprijed za savjete!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne gubiš nikakva prava, sve ti ostaje kako je. Tvoje je pravo da živiš gdje hoćeš i mirovina nema veze stim.

Neznam zbog čega bi turističku vizu koristio kad imaš pravo, pošto ti supruga ima radnu i boravišnu dozvolu, možeš kao i ona živjeti tamo, tj. legalno dobiti boravišnu dozvolu.

Samo, ni u kojem slučaju se zapošljavati, pošto kažeš da si u općoj, jer postoje ugovori između zemalja i odmah ovdje znaju ako se zaposliš.

Znači, prvo, nek ti supruga pokrene tamo proces za ishođenje samo boravišne dozvole za tebe, kod njih to ide brzo i bez puno papirologije (nije kao kod nas).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetima petre i sivko ,beroduba u pravu si ,najviše me brine to oko liječnika i terapija (5 vrsta) ,trebam li medicinsku dokumentaciju tamo nositi,prevoditi na engleski i slično.Ne bih htio dramiti sad i zvučati patetično ali neizostavno je da me osjećaji svladavaju kad vidim da nemogu u svojoj Hrvatskoj živjeti od primanja (mirovine)sa obitelji.Jer dvoje članova sa visokom stručnom spremom nemogu naći posao.Srce me boli kad vidim kako Hrvatski branitelji žive i sa koliko se problema svakodnevno susreću,iskreno mene je strah uopće preći granicu,kako got to zvučalo smiješno.Supruga je bila u uredu tamo informativno za mene i jedno od pitanja je bilo kojoj vojsci sam pripadao u kojoj sam zaradio invalidnost.Osjećaj da ne pripadaš ni sim ni tam ,te stalna objašnjavanja i pravdanja iscrpljuju ionako narušeno zdravlje.Ispričavam se ako sam zadavio sa osjećajima,znam da je ovo pravni portal.Znači, pretpostavljam da sa mirovinskim neće biti problema oko isplate mirovine ,jedino mi je problem medicinska skrb i moj karton i sva dokumentacija koja je za 3 registra kao i kod svih nas.

 

Pozdrav svim braniteljima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E to sa liječenjem je nažalost u puno država EU vrlo problematično, tj. naplaćuje se sve i svašta.

Jedinu i vjerodostojnu informaciju možeš dobiti od njihovog zdravstvenog.

Sad, da se radi o Njemačkoj, mopgao bih ti pomoći sa informacijama, a ovako...nažalost ne mogu.

Bilo bi dobro da ti se žena ili sin tamo direktno raspitaju na koje lijekove i preglede imaš pravo bez plaćanja a koje moraš plaćati.

Naš HZZO ti baš neće dati neke vjerodostojne informacije, teško dobiti info i za Hrvatsku a kamoli za Englesku, ali opet što kaže Sivko pokušaj ih kontaktirati ili bolje posjetiti pa možda naiđeš na nekoga koji je upućen i ima volju da ti objasni i pomogne.

Ipak, jedino direktno tamo možeš doznati konkretno što je besplatno a što se plaća.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija