Jump to content

Kazna za telefoniranje tijekom vožnje


8020

Preporučene objave

Pozdrav svim članovima foruma.

 

Dobio sam kaznu za telefoniranje tijekom vožnje a nisam telefonirao. Čak štoviše, mobitel mi je bio isključen jer se ispraznila baterija. Policajac koji mi je išao u susret iz suprotnog smjera zaustavio se, okrenio vozilo za mnom i u palio rotaciju i odmah me izveo iz vozila i počeo pisati kaznu, bez obzira što sam mobitel tek nakon izlaska iz auta izvadio iz džepa i pokazao da je ugašen. Kad me policajac pitao na koji način želim platiti kaznu, rekao sam da kaznu ne mislim platiti jer nisam telefonirao za vrijeme vožnje, na što je odgovorio da ću kaznu dobiti na kućnu adresu, sjeo u kombi i nastavio dalje.

 

Na ovu kaznu uložit ću žalbu, pa me zanima sljedeće:

 

mogu li i na koji način od operatera dobiti dokaz da mi je mobitel bio ugašen i mogu li dobiti ispis poziva s točnim vremenom gdje se vidi da nisam u to vrijeme nikoga zvao niti je mene netko nazvao?

Ili će sud na temelju moje žalbe zatražiti to od operatera?

 

I drugo, kako da se postavim u situaciji kad je moja riječ protiv riječi policajca, pogotovo ako se uzme u obzir da je policajac bio sam u vozilu?

 

Hoće li izlistanje poziva ili nekog dokaza od operatera da je mobitel bio ugašen biti dovoljan za uvažavanje žalbe?

 

Opet, s druge strane, kako da dokažem da nisam imao neki drugi mobitel koji je upaljen i na koji sam mogao telefonirati, što očekujem da će biti jedan od argumenata policajca?

 

I trebam li u žalbi spominjati da je policajac bio izrazito neuljudan, da se nije držao protokola i službenog ophođenja i da je odbijao bilo koji oblik komunikacije te da nije uvažio to što sam mu pokazao da je mobitel ugašen i da je prazna baterija? Policajcu sam se obraćao službenim jezikom, oslovljavao ga s gospodine, persirao mu i ni u jednom trenutku nisam povisio ton, te sam mirno i staloženo odgovorio da kaznu ne mislim platiti jer nisam telefonirao.

 

Unaprijed zahvaljujem na bilo kakvom savjetu što dalje!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Operater Vam neće zbog ovoga slučaja dostaviti nikakav izlist poziva, možete pokušati al ne vjerujem da ćete to dobiti. Možete napisati žalbu na ovaj prekršajni nalog kao što Vam i piše na kraju ako ne želite platiti, pa ćete vidjeti što će sud odlučiti. Ovdje je Vaša riječ protiv riječi policijskog službenika. Policijski službenik nije dužan upuštati se s vama u nikakvu komunikaciju o dokazivanju prilikom obavljanja službenih radnji, ovdje se ne radi o kontakt policajcu, nego o policijskom službeniku prometne policije ili temeljne, a komunikaciju možete ostvariti isključivo na sudu (u pisanom obliku ili u suočenju).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije važno niti da li ste ili niste telefonirali (možda baterija jeste ili nije bila ispražnjana ;-) ),možda ste koristili mobitel u druge svrhe, a ako je pol. službenik uočio da nešto "petljate" sa mobitelom, teško da će vam se na sudu vjerovati.

 

Ne smijete upotrebljavati mobitel ili dr. uređaje na način kojim bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom (osim ako posjedujete uređaj kojim možete koristiti mobitel bez upotrebe ruke).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kontakt policajac ne nosi sa sobom mandatne kazne, nego mu je u opisu posla komunikacija s ljudima, odnosno čisto proaktivno djelovanje policije, dok svi ostali imaju u radnim nalozima opisane preventivno represivne zadaće. Valjda to razumijete, ili ne razumijete poantu? Imaju značku i granični policajci pa gotovo nikada ne postupaju po ZSPC-u. To što sam naveo u postu uopće nije previše bitno za pomoć več je korišteno za pojašnjenje pitanja, i mislim da nema smisla hvatati se za riječ sto tko radi, vrlo dobro znam sto tko radi a to nije tema topica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bit je da se može branit da policajac nije zbog kretanja oba vozila dobro vidio a ako je na pretplati uz račun će dobit i izlist dolaznih i odlaznih poziva pa se može dokazat da li je telefon bio ili nije u upotrebi u vrijeme koje je napisano u prekršajnom nalogu.Uopće nije bitno da se imaju kazne kod sebe da bi se nekoga moglo kaznit za bilo kakav prekršaj jer postoji prekršajni nalog koji će doći kući kao i u ovom primjeru.U svakom radnom nalogu su zadaci svima da se postupa i po prometu.Narod treba znat da ga može poderat svaki a da li hoće i zna to je drugi par opanaka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa valjda može pozivat nekoga a da se taj i ne javi, ili koristit mobitel za ineternet ili sl, ne mora uopće biti poziv, tako da to nije dobar dokaz o nekorištenju. Drugo, nebitno al kad smo do toga došli: opći poslovi su svima isti a ne posebni. Posebi poslovi kontakt policajca trebaju isključivo se odnositi na usmjerenost policije na rješavanje problema građana u lokalnoj zajednici, a to se ne radi s mandatnim kaznama. Tako bi trebalo biti, a ako netko drugačije radi onda ne radi dobro. Surađivao sam sa prof. Cajner, ne sjećam se da riječ promet i strategija policije u zajednici imaju išta zajedničko.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kontakt policajac može naplatiti kaznu (i ovlašten je za takve represivne radnje).

 

U radnomi nalogu (kao što ste napisali) nema (vjerojatno represivnih....) ali kaznu može naplatiti i -naplatit će.

 

Kontakt policajac ima sve ovlasti kao i policajac-on je i policajac i to iskusni policajac ...promet....krim........

 

Nemate pravo da pišete o ovlastima kontakt policajaca, ako se ne "kužite" u poslove pol. službenika.

 

Oni (kontakt policajci) imaju sve ovlasti (oni su policajci-odabrani i iskusni policajci) koji imaju sve ovlasti kao policajci.

 

Ende.

 

A o poslovima koje obavljaju - možete naći i na netu, ali policajac je policajac i, nemate pravo iznositi lažne informacije i pisati o poslovima kontakt policajca jer nemate znanja o poslovima istih, (Zakon o policiji i pravilnik o postupanju pol. službenika) a pogotovo kako izgleda njihov (pišete - radni nalog) i sadržaj posla.

 

Može te kontakt policajac i zveknit palicom po tintari - samo ga malo zajebavaj, a policajac je čovjek od krvi i mesa - kao i ti, a kad te žvajzne palicom preko plećke i kad se budeš skljokao.........uzmi odvjetnika........ali na sudu.............

 

;-)

 

BTW - bilo bi interesantno kada bi se nas dvojica našli i kada bih ja od tebe zatražio na uvid osobnu iskaznicu.

 

Ja sam stara škola i kod mene nema zajebancije i provokacije. Malo filozofiraj i zna se što te čeka, a ti uzmi odvjetnika.

 

(pao si niz stepenice)

 

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa valjda može pozivat nekoga a da se taj i ne javi, ili koristit mobitel za ineternet ili sl, ne mora uopće biti poziv, tako da to nije dobar dokaz o nekorištenju. Drugo, nebitno al kad smo do toga došli: opći poslovi su svima isti a ne posebni. Posebi poslovi kontakt policajca trebaju isključivo se odnositi na usmjerenost policije na rješavanje problema građana u lokalnoj zajednici, a to se ne radi s mandatnim kaznama. Tako bi trebalo biti, a ako netko drugačije radi onda ne radi dobro. Surađivao sam sa prof. Cajner, ne sjećam se da riječ promet i strategija policije u zajednici imaju išta zajedničko.
I samo pozivanje je upotreba mobitela kao i čačkanje po netu jer je bit da se spriječi prebacivanje pažnje sa vožnje na druge radnje koje umanjuju sigurnost u vožnji.

 

Ostatak je iznio Mrljo.Kontakt policajac je nova hrvatska riječ za pozornika a btw i sva policija treba rješavat probleme građana a u to spada i kažnjavnje jednih koji na neki način krše prava drugih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znate, kad sam pročitao odgovor moderatora pomislio sam da odgovara Vesni Pisarović, a ne meni (ako njegovo odgovor nije namjenjen meni ja se duboko ispričavam). Moderatr isto tako očito nije bio na ni jednom satu kolegice Cajner Mraović na Viskoj policijskoj školi. Ma tko je napisao DA NEMA OVLASTI kao svi drugi policijski službenici, tko i gdje? Prvi kontakt policajci 2003 bili su isključivo iskusni policijski službenici iz svih rodova policije, dok danas više nije tako zbog koeficijenta koji su puno veći od ostalih pa tu rade i oni koji ne zasluzuju ovaj posao, često i oni koji imaju tek položen drž. ispit i rade sve i svašta osim onog što bi trebali. Poslove neću trazit na netu jer to što ste vi moderator mislim da vam ne daje za pravo da podcjenjujete nekoga tko je s druge strane, a moja sugestija da stara škola pročita "Strategija djelovanja policije u zajednici". Znači po vama sve što je kolegica Cajner napisala nema smisla jer svi imaju iste ovlasti, ne razumijem, što ste to htjeli napisat sa ovalstima, pa zar ima netko sa značkom a da ima samo 10 ovlasti?) Treća stvar, nadzor OSSA 2003 godine u 6 policijskih uprava našao je neke nelogičnosti vezano za projekt kontakt policajca koje je spomenuo u preporuci i smjernicama djelovanja ovog projekta a jedna od njih je navedena prethodno, i postoje preporuke za obavljanje njihovih zadaća, i glavna je smjernica proaktivno djelovanje a ne represivno, zbog čega i postoji. Jel posao krim tehničara da vodi kažnjava? Dakle, vi ste stara škola al niste pročitali bibliju policajca u zajednici. Ako ste vi stara škola, onda nek ta stara škola ode u mirovinu, jer kontakt policajac nije isto što je pozornik, ako tako razmišljate jer to je pogrešno. On MOŽE kaznjavati, al to se ne preporuča, njegov pristup mora se temeljiti na proaktivnom radu i izrazito na komunikaciji sa građanima. Eto, ja sam neka nova škola i kod mene ima još manje zajebancije. Moderator neka mi posalje adresu u inbox i poslat ću mu jedan primjerak ove male plave knjige, ili je može pronaći na netu, besplatno. Veliki pozdrav-Antonio

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Dakle, vi ste stara škola al niste pročitali bibliju policajca u zajednici.

2.On MOŽE kaznjavati, al to se ne preporuča,

1.Možda Mrljo nije pročitao ali zna da je biblija u čl.3 i 13 http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/76136-Kazna-za-telefoniranje-tijekom-vožnje?p=659709#post659709

2. čl.30 http://www.zakon.hr/z/282/Zakon-o-policiji (preporuke nisu uvedene u zakon)

 

Cilj kontakt policajca je suradnja za zajednicom u cilju sprečavanja kriminala i ostalih protuzakonitih radnji.Kako je neki nesposobnjaković ukinuo pozornike i ophodnje po terenu nije bilo ni dovoljnog kontakta sa stanovništvom te je rad policije bio otežan.Onda se neki "sposobnjaković/i" sjetio da bi mogao napravit projekt policija u zajednici a to je postojalo i prije samo se drugačije zvalo (pozornik,vođa sektora,rad na sektoru...).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naš "vionilist" se "uhvatio" teme i neće da "posustane".

 

Ne vrijedi raspravljati, ali signore Stadivari, praksa je jedno, a teorija - drugo.

 

Kontakt policajac je policajac kao i svaki drugi policajac i ovlaštena službena osoba.

 

Kao takav, ima sve ovlasti.

 

Ovo o čemu pišete, što bi kontakt policajci trebali raditi uglavnom i obavljaju takav posao, ali imaju sve ovlasti kao i drugi policijski službenici, pištolj, palica-zezaj policajca - masnica.

 

Dakle, imaju pravo primjeniti sva sredstva prisile, ...........da sad ne nabrajam.....pa i naplatiti kaznu.

 

Signore Stradivari, ja pišem jedno, a Vi meni objašnjavate drugo.

 

Teorija-praksa-sud, to su tri različite situacije.

 

Opet, teorija je samo teorija, a praksa..........uostalom odjenite odoru, pa pokušajte ući u birtiju, ako vas pozove netko na intervenciju.....

 

Samo pazite, može se dogoditi svašta u birtiji gdje je 4-5 pijanih idiota, a ti si sam i nemaš pomoć. Ako odmah nekoga ne zvekneš i kažeš, "dobar dan, izvinte, ja sam policajac", ...........bit će smijeha.....zato odmah "čvrsto" reagirati jer svaka policijska intervencija, što duže traje, to je "traljavija".

 

Mislim da je rasprava završena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

… Moderatr isto tako očito nije bio na ni jednom satu kolegice Cajner Mraović na Viskoj policijskoj školi…

 

Možda nije bio, ali bitnije je da čuje i vidi stanje kakvo ono zapravo jest, a i da se ne srami toga reći.

 

 

… Prvi kontakt policajci 2003 bili su isključivo iskusni policijski službenici iz svih rodova policije…

 

To je rekla gospođa Cajner Mraović? Činjenica je da su među kontakt policajcima bili oni koje su stavili, a velik broj ih je imao i samo 2 godine ovlaštenog staža (u mojoj postaji su većinom bili takvi), a to nisu bili „iskusni policijski službenici“. I to dovoljno govori o ozbiljnosti kojom je krenuto u projekt.

 

 

… Znači po vama sve što je kolegica Cajner napisala nema smisla jer svi imaju iste ovlasti…

 

Nema smisla to da taj projekt nikad nije zaživio, a kako je bio zamišljen i proveden, nije niti mogao. Odvojili su dio ljudi u kontakt policiju, a da ih nisu nadomjestili, tako da se po postajama i dan danas osjeća nedostatak tolikog broja ljudi. To je dovelo do toga da kontakt policajci i dalje rade poslove pozornika i ophodnji jer to inače ne bi imao tko raditi, a to je ono što je bit svega ovdje napisanog. Slažem se da je to lijepo zamišljeno, da ima smisla i da bi svi imali velike koristi od toga, ali se jednostavno ne provodi, osim deklarativno i na sastancima i na predavanjima (koja služe samima sebi). Kao u velik dio onoga što radimo, na papiru je to super, ali u stvarnosti niti blizu. Na žalost, naravno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidite, danas smo razmatrali vaš prijedlog sa palicom, poslat cemo postajama novu uputu za postupanje u sličnim situacijama, jer inače nitko ne šalje predstavke i podneske. Mi inače nemamo intervencija, to samo gledamo na televiziji.

 

Kad ste već moderator onda ako iznosim neistine onda "delet post", ili me izbrišite, jer je u najmanju ruku smješno da nekoga otužite da citiram "iznosi lažne informacije" i onda nakon toga dopustite da i dalje piše nove lažne informacije. Eto to je moj prijedlog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija