Jump to content

nasljeđivanje dugova za neplaćene doprinose


unreal990

Preporučene objave

Poštovani , prije godinu i pol mi je umro otac a meni je nedavno stigla čestitka o njegovim dugovima za neplaćena zdravstvena osiguranja. On je radio prije toga 4 godine kod privatnog brodoprijevoznika u stalnom radnom odnosu. Dali je moguće da mu taj privatnik nije uplaćivao doprinose i da je to sad meni došlo na naplatu? Inače otac mi je bio u međuvremenu otišao u mirovinu koju je uredno primao godinu dana dok nije umro pa me čudi kako je mogao uopće primati mirovinu ako je imao duga prema poreznoj upravi za koji sad ista uprava mene tereti jer sam mu nasljednik?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je za života dobio rješenje o ovrsi i nije platio dug tada dug prelazi na nasljednika.

nasljednici plaćaju dugove ostavitelja do vrijednositi nasljeđene imovine.

 

čestitka ? o čem se radi opomena ili rješenje o ovrsi ?

u svakom slučaju osporavajete dug. doprinose za zdravstvo je odbio vlasnik firme ali ih nije uplatio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle nije rješenje o ovrsi, nego su me zvali na telefon da u ponedjeljak dođem u poreznu upravu kod referenta.Na koji način da osporavam dug? i što znači "doprinose za zdravstvo je odbio vlasnik firme ali ih nije uplatio."- dali to znači da ja tj. moj pokojni otac nema ništa stim što vlasnik firme nije uplatio doprinose?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poslodavac je dužan prijaviti radnika u HZZO i HZMO.

poslodavac je dužan od bruto plaće radniku odbiti doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. poslodavac je tu odbijenu svotu dužan proslijediti HZZO i HZMO.

možda odbijeno nije proslijedio. zadržao je. zašto porezna ne davi bivšeg poslodavca.

provjeri u isplatnim listama.

porezna bi trebala pokrenuti ovrhu. ovrha protiv osobe koja je umrla nemože biti pokrenuta.

djelatnike porezne uprave uputi da u sudskom postupku vrše potraživanje. nemoj priznati dug.ako na bilo koji način priznašdug dužan si ga i platiti. nemoj sa njima puno razgovarati i objašnjavati. uputi ih na bivšeg poslodavca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Porezna me je zvala na telefon kod kuće da dođem u ispostavu da ustvrde kako sam ja nasljednik duga. Dali da na tu "regrutaciju" odem?

2.On niti jednom nije dobio rješenje o ovrsi tokom života a taj njegov dug je koliko su mi rekli od razdoblja 1996-1999 godine, jednom se sjećam da je dobio nekakvu opomenu. Znači li to da se dug ne nasljeđuje ako on nije dobivao rješenje o ovrsi niti jednom?

3. Otac mi NIJE na listi poreznih dužnika, a nije bio niti prije nego je umro sjećam se da me je trazio da to provjerim. Jeli to moguće?

4. Otac mi je koncem 2011. otišao u mirovinu , dali je moguće da je on mogao u mirovinu ako nije imao sva podmirena dugovanja. Oprosti na gnjavaži....ali eto što mogu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Poštovani,

 

 

imam, na neki način, sličan problem. Naime moj otac je bio obrtnik te za vrijeme poslovanja ostvario je dug neplaćajući sebi doprinose. Porez je uredno plaćao te je godinama radio na takav način. Ponavljam, nije sebi uplaćivao doprinose ali je porez uredno plaćao. Ono što mene zanima jeste sljedeće, u slučaju, ne daj bože, smrti dali njegovo dugovanje prelazi na supružnika ili mene kao sina? Malo sam zbunjen jer ako čovjek ima dugovanje prema zdravstvenom i mirovinskom i dođe do smrtnog slučaja kako država i dalje ima pravo potraživati uplatu doprinosa za osobu koja nikada ni neće koristiti penziju?

 

 

U naprijed zahvaljujem na odgovoru.

 

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dali ima kakvu imovinu za nasljediti.

 

nasljednici vračaju dugove ostavitelja do vrijednosti nasljeđeneiovine.

 

Poštovani,

 

imamo obiteljsku kuću koja glasi na moju majku, ne na mog oca. Pa me zanimalo što bi se moglo desiti u tom slučaju? On je imao jedno građevinsko zemljište koje su oduzeli ovrhom te mizerno procijenili tako da sa tim zemljištem nije pokriveno dugovanje. Na svoje ime moj otac ima i staro vozilo te skuter koji ne prelaze vrijednost od 10.000 Kn. Osim toga ništa više ne glasi na njegovo ime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija