Jump to content

Prisilno zasnivanje založnog prava na nekretnini (Dodatak)


pal

Preporučene objave

Zanima me: Da li se može provesti osiguranje na nekretnini prisilnim upisom založnog prava (stan 85 m2) ovršenik živi sam, koji je tu nekretninu prepisao darovnim ugovorom na sina. Darovni ugovor je sklopljen poslije donošenja riješenja prvostepenog suda. županijski sud kada je potvrdio presudu Općinskog suda ali je Ovršenik godinu dana prije darovao stan sinu. Ovršenik prima mirovinu da li mi sud može zabraniti ovrhu na novčanim sredstvima 1/3 mirovine ako član 173 neznam točan član zakona za izuzećem jel mu je mala mirovina oko 2.000 kn (stan je vrijedan milion kuna)

 

Falio sam slijedeće:

2004 prvostepeni sud donio riješenje

2005 ovršenik darovnim ugovorom prenosi nekretninu na sina

2006 županijski sud potvrđuje riješenje

2013 podnijeta ovrha na mirovinu

2014 podnijet prijedlog osiguranja naplate.

koja su moja prava na upis za osiguranjem naplate . da li ima kočenja od strane zakona pri upisu na nekretninu . šta moram poduzeti?

hvala svima koji nešto znaju o tome da me prosvijetle!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

A joj korova... no krenimo redom.

 

Ne postoji mogućnost provođenja osiguranja na predmetnoj nekrentini koja je darovana sinu Vašeg dužnika. To iz razloga što ta treća osoba nije Vaš dužnik i prema njoj nemate nikakvu ispravu. Predmetno osiguranje se moglo provesti u razdoblju neposredno nakon donošenja prvostupanjskog rješenja (odnosno vjerojatno presude), dok je ta nekretnina glasila na Vašeg dužnika.

 

Nakon što je on istu darovao sinu, trebalo je pokrenuti postupak za pobijanje dužnikovih pravnih radnji. No postoji prekluzivan rok u kojem se to moglo pokrenuti, a to je 2008. godina (3 godine od dana darovanja). Sada je to pravo izgubljeno.

 

Ograničenje ovrhe od 1/3 dijela iz članka 173. Ovršnog zakona vrijedi bez obzira na visinu mirovine.

 

Slijedom iznijetog, preostaje Vam jedino pokrenuti ovrhu na mirovini ili drugom imovini ukoliko je ima (motorna vozila, neke druge nekretnine, ušteđevina na banci, udjeli u fondu, dionice, itd). Na predmetnoj nekretnini od 85 m2 nemate nikakve osnove za tražiti bilo što, osim ako ishodite potpis sina Vašeg dužnika kao vlasnika kuće da bude jamac-platac.

 

Evo, nadam se da sam Vam barem malo razriješio dvojbe.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

[quote name=Poštovani,

 

A joj korova... no krenimo redom

 

Evo, nadam se da sam Vam barem malo razriješio dvojbe.

 

Lp[/quote]

 

Slicno ovom pitanju ako moze upute!

7/2o14 donijeta provostupanjska presuda u ponovljenom postupku, trgovacko drustvo d.d.-tuzenik,ulozio zalbu na presudu.

Kako se radi o znatno dosudenom novcanom iznosu tuzitelju,koje i ako da pravne radnje poduzet da bi se do okoncanja zalbenog postupka tuzitelj donekle osigurao zasad dosudeno,dali se moze staviti zabiljezba na nekretninu d.d. ili sto drugo!?

Hvala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve mi je na prvostepenom sudu ovrha na mirovinu i osiguranje prisilnim zasnivanjem. To sam predao u 01 mj 2013 i još nije gotovo. ovrhe se rade po hitnom postupku zašto meni tako nikako odbacili su je na županijski sud koji je ponovo vratio na općinski i sada sam uputio 5 požurnica da se izda riješenje i ništa ovršenik je zaslužuo mirovinu radeći na 0ravnom fakultetu u Zagrebu i mnoge je suce zadužio i to je taj problem u hrvatskoj : sudci su zaštićeni tražio sam da smijene sudca sa mojih svih parnica ima ih više ali ništa ni točke o tome. Aktivirao sam i vladu R.H. još se nije očitovala... koja su moja daljnja uputstva . tužiti R.H. strazburu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ehehe.. pomalo, ee.. na putu smo do Strazbura, no prije ćete odraditi još par stvari.

 

Obratite se predsjedniku općinskog suda gdje se nalazi Vaš predmet sa zahtjevom za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku. Ukratko navedite da Vaše potraživanje datira iz 2004. godine od kada vodite postupke protiv istog tuženika sada ovršenika, te da niti nakon upućenih 5 požurnica o Vašem zahtjevu u ovršnom postupku "broj taj i taj" nije riješeno.

 

Iz iskustva Vam mogu reći da četiri mjeseca nakon što postavite takav zahtjev, Vaš predmet će biti uzet u razmatranje s dužnom pažnjom i Vaš zahtjev postavljen u istome riješen.

 

Ne treba se bojati tih poznanastva i "zaduženja" sudaca... odlično je to! Pa od nedavno naš kazneni zakon poznaje novo kazneno djelo "trgovanje utjecajem". U slučaju da se ispostavi da suci nisu htjeli postupati jer im je to netko tako rekao... paa, netko će završiti u zatvoru.

 

U sučaju da predsjednik općinskog suda ne postupa u zakonom određenim rokovima po prethodno spomenutom zahtjevu, obratite se Predsjedniku Vrhovnog suda s prijedlogom za pokretanje stegovnog postupka protiv tih sudaca koji su u pitanju. Potom o Vašem slučaju izvijesite Ministarstvo pravosuđa i Ured Europske komisije u Zagrebu. No ne vjerujem da ćete do te faze doći, tj. uvjeren sam da će se Vaš predmet pokrenuti prije.

 

Evo, držite nas izvještenim o razvojima situacije.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala! ovo mi je malo dalo života. teški sam invalid od 3.mj. ove godine teška ozljeda na radu. Da nije bilo zračnog prevoza ništa od mene. hitno mi je potreban novac za stacionarno rehabilitaciju 10-15 tisuća kako gdje koja bolnica s time sam upoznao predsjednika suda koji je to ponovo sve pokrenuo. vidjet ćemo do kraja mjeseca a moja traženja cca 100 tis. milimetar je falio da me nema a onda bi ovršenik i sudci tu je i predsjednik odjela kojeg nikako da maknem sa svojih predmeta, brke bi mastili. toliko čujemo se!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija