Jump to content

Molim pomoc. Prodaja suvlasničkog udjela u d.o.o.-u


blo

Preporučene objave

Dobri ljudi, molim pomoc.

I to relativno brzo jer bi se ovo trebalo rijesiti kroz ovaj mjesec...

 

Ukratko, zapravo mi treba ok odvjetnik za trgovacko pravo, a koji nije previse preskup jer nisam neki bogatas, vec eto, osoba koja je usla u poslovni svijet nedavno, a sad bi htjela izaci iz njega.

 

Radi se o sljedecem:

Suvlasnik sam d.O.o.-a od prije godinu i pol.

Za samu kupnju d.O.o.-a sam digao kredit kao fizicka osoba i kojeg bi trebao placati do 2019.

Drugi suvlasnik je napravio isto da bi mogao kupiti svoju polovicu te smo i jedan i drugi maksimalno kreditno optereceni.

Dakle, obicni ljudi smo koji su odlucili riskirati, ali iz nekih svojih osobnih razloga ja bih htio izaci iz toga pa mi sad treba savjet/pomoc kako to napraviti.

 

Situacija je sljedeca:

1. Trenutni suvlasnik bi htio uzeti cijelu tvrtku, ali nema novca da me isplati da mogu zatvoriti svoj kredit te smo se u nacelu dogovorili da bi se taj moj kredit mogao isplatiti unutar roka od godinu i pol dana (po otplatnom planu-mjesecne rate te u 2 puta -05/2015 i 05/2016, veci iznos za zatvaranje glavnice mojeg kredita) te bi htjeli to napraviti na taj nacin ukoliko je moguce.

No-situacija nije samo to.

2. Ja imam pozajmicu, tj. predujmove dobiti u tvrtki (dakle, neisplacenu dobit-ali onu koja je stvarno ostvarena, ali je nismo formalno isplatili) te bi novi suvlasnik to preuzeo sve na sebe bez da isplacuje dobit u ovom trenu.

3. Tvrtka ima plateznu deviznu bankovnu garanciju za stranog partnera te manji kredit za obrtna sredstva u jednoj banci gdje smo ja i suvlasnik jamci, a tu je kao instument osiguranja uzet i moj osobni polog. U slucaju prijedloga da oni zamijene polog svojim, nazalost ne mogu jer se u firmi ostavlja novac da bi skupila nekakav kapital koji joj je potreban za normalno funkcioniranje. To ističe u 04/2015.

4. Tvrtke je nedavno dobila jos jedan veci kredit za obrtna sredstva u drugoj banci gdje smo ja i suvlasnik jamci. Taj kredit istice 06/2016.

 

Sad, posto bih ja htio izaci iz te tvrtke, zanimaju me opcije koje se nude da se ovo moze izvesti, ali s tim da ja snosim sto manji rizik, tj. da se utjecaj rizika poslovanja firme bar minimalizira na najmanji moguci nivo (premda sam svjestan da cu neki dio rizika ipak morati snositi). Zapravo, trebaju mi opcije koje bi me mogle najvise zastititi, a da to ne ugrozi rad tvrke (dakle, bez izvlacenja novca u ovom trenu).

 

Mogu li se u ugovoru o kupoprodaji navesti pruzimanje mojih mjenica/zaduznica kod banaka te, u slucaju da firma posluje ok, da to istekne svojim tijekom, a u slucaju da nesto ide po krivu-da se mogu tim bar donekle zastititi?

 

Ima kakvih prijedloga za rjesavanje ovih mojih problema?

Ili, preporuka za nekog ok odvjetnika koji bi to znao posloziti, a da sad nije uzasno skupo?

Hvala puno na pomoci!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko ništa?

 

Ah, well....onda je snađi se, druže.

imam jedno drugo pitanje.....na prodaju udjela u d.O.o. kao fizička osoba još uvijek ne plaćam porez?

Obzirom da ću biti isplaćen u ratama-može li se eventualno neko uvođenje poreza u budućnosti odnositi na moju prodaju ukoliko je obavim sada-dok još ne moram plaćati porez?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija