Jump to content

prekršaj za remećenje javnog reda i mira


liona1631

Preporučene objave

Dobili smo prekršajni nalog zbog remećenja javnog reda i mira podnesen od strane policije a po pozivu poslodavca radi fizičkog napada na njihovu djelatnicu. Po uputi o pravnom lijeku uložili smo prigovor u kojem se navodi da je do fizičkog napada došlo zbog provociranja djelatnice na radnom mjestu koje je trajalo duži vremenski period. Očekujemo uskoro ročište. Što možemo očekivati po sudskoj praksi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prekršajni postupak pokreće pred sudom nadležno tijelo ili oštećenik podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka Zaprimljeni zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka sud će razmotriti bez odgode i zakazati raspravu. Smatra se da prekršajni postupak započinje određivanjem glavne rasprave .

Radnje u postupku: Ispitivanje okrivljenika

Ispitivanje svjedoka

Vještačenje

Očevid

Pretraga

Privremeno oduzimanje predmeta

Ako se sud ili upravno tijelo koje vodi prekršajni postupak nije oglasio nenadležnim, nije odbacio zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i nije donio prekršajni nalog, zakazat će odmah glavnu raspravu. Prije toga sud može provesti pojedinu radnju u postupku ili zakazati pripremno ročište. Na pripremnom ročištu razjasnit će se činjenice potrebne za vođenje postupka, prikupiti pojedini dokazi, utvrditi postojanje uvjeta za izdavanje prekršajnog naloga. Ako nema uvjeta za izdavanje prekršajnog naloga, na pripremnom ročištu uvijek će se prvo ispitati okrivljenik na okolnosti zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a ako okrivljenik prizna počinjenje prekršaja i donijeti rješenje o prekršaju. Na glavnu raspravu sud poziva okrivljenika, njegova zakonskog zastupnika, predstavnika ili opunomoćenika te podnositelja zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Oštećenika se može pozvati na raspravu premda nije podnositelj zahtjeva ili svjedok. Osim toga, na raspravu će se pozvati svjedoci, vještaci i po potrebi tumač, a pribavit će se isprave i drugi dokazi. Glavna rasprava započinje čitanjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Nakon provjere nazočnosti pozvanih osoba obavit će se ispitivanje okrivljenika nakon kojeg slijedi dokazni postupak u kojem se ispituju svjedoci i vještaci te izvode svi dokazi potrebni za utvrđivanje činjenica važnih za odluku. Red izvođenja dokaza utvrđuje sudac, ali će se ispitivanje oštećenika kao svjedoka u pravilu obaviti prije ispitivanja ostalih svjedoka. Prije dokazanog postupka sudac mora iz spisa predmeta izdvojiti sve zapisnike i druge isprave o dokazima na kojima se po odredbama ovoga Zakona ne smije utemeljiti rješenje o prekršaju. Okrivljenik i njegov branitelj, predstavnik i opunomoćenik pravne osobe, oštećenik, podnositelj zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i državni odvjetnik imaju pravo na raspravi predlagati izvođenje dokaza i davati prijedloge i izjave, uz dopuštenje suca mogu sami ispitivati osobe koje daju iskaze. Prekršajni postupak u prvom stupnju završava izricanjem rješenja o prekršaju. Rješenje o prekršaju se može odnositi samo na osobu protiv koje je postupak započet i na prekršaj koji joj je stavljen na teret.

 

Pozdrav tebi Ilona1631

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još me zanima jedna stvar: moj suprug je dobio prekršajni nalog. Djelatnica je po nalogu oštećenik a moj suprug okrivljenik. No, okrivljenik je podnio prigovor da bi dokazao da je počinio prekršaj iz nehaja tj. da nije počinio prekršaj s namjerom. Ako se dokaže da je djelatnica svojim ponašanjem izazvala počinjenje prekršaja za koje se tereti moj suprug, postoji li mogućnost da sud pokrene prekršajni postupak protiv nje, tj. da ona dobije status okrivljenice jer je ugroženo u javnosti dostojanstvo nas kao supružnika budući da ne smijemo a bez sudske zabrane više obavljati kupovinu u trgovini u kojoj ona radi po zamolbi njenog poslodavca?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija