Jump to content

Upravitelj zgrade


mima235

Preporučene objave

Želimo promijeniti predstavnika suvlasnika i upravitelja zgrade. 51% kvadrature suvlasnika dalo je potporu novom predstavniku i upravitelju koji su potpisnu listu poštom poslali starom upravitelju, ali on je nije htio preuzet. Lista mu je ubačena u sandučić, te je otkazni rok je bio 90 dana i sada je novi upravitelj poslao uplatnice kao i stari koji zajedno s predstavnikom osporava potpise. Predstavnik je u međuvremenu dao ostavku, ali nije predao dokumentaciju, pa nemamo ni uvid u ugovor o upravljanju. Stari upravitelj osporava potpise i plaši suvlasnike da moraju njemu plaćati pričuvu jer mu nije otkazan ugovor. Što nam je činiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nejasno je što znači da stari upravitelj "nije htio preuzeti" "potpisnu listu".

 

Starom upravitelju niste trebali slati nikakvu "potpisnu listu" nego odluku suvlasnika iz koje je jasno vidljivo što je odlučeno i tko je odlučio, sa svim podacima (kvadrature) iz kojih je vidljivo da je odlučeno valjanom većinom.

 

Ako je dostava obavljena preporučenom poštom i imate povratnicu na kojoj je naznačeno da primatelj odbija prijem pošte, onda zapravo ne trebate učiniti ništa nego samo prestati plaćati pričuvu starom upravitelju. Ako pričuvu nastavite plaćati njemu, nećete je moći tražiti natrag.

 

Trebate pričekati da protiv vas pokrene ovrhu radi neplaćanja pričuve i tada odlukom o promjeni upravitelja, ugovorom s novim upraviteljem i dokazom o pokušanoj dostavi osporite njegove zahtjeve.

 

Ako stari upravitelj odbija predati dokumentaciju i sredstva pričuve novom, trebate dati nalog novom upravitelju da ga tuži i to ishodi sudskim putem. Zapravo bi to trebao učiniti i bez naloga, ali ako mu ne date jasan nalog, može se izmotavati. Isto i prema predstavniku stanara. Trošak toga postupka past će na sredstva pričuve.

 

Ako nemate dokaza da je stari upravitelj odbio prijem pošte, pošaljite mu odluku poštom s povratnicom. Ako i imate dokaz da je odbio primitak, bilo bi dobro da mu pokušate dostavu barem dva puta prije tužbe, za svaki slučaj jer može tvrditi da prijem nije bio moguć iz objektivnih razloga. To bi zapravo isto trebao učiniti novi upravitelj.

 

Kao datum raskida ugovora računat će se najranije datum pokušaja dostave, a do tada ste dužni plaćati pričuvu starom upravitelju. Međutim, ako je ne plaćate, pravo utjerivanja te pričuve prenijet će se na novog upravitelja pa ju zapravo ne morate plaćati starom upravitelju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram dodati da sam zapravo previdio ključnu stvar u vašem opisu. Napisali ste da ste prikupili 51% glasova, što je tanka većina koja bi se možda i mogla osporiti.

 

Osim toga ima i važniji problem.

 

Do sada sam na više mjesta pročitao, a i sam sam tako mislio, da je za promjenu upravitelja dovoljna obična većina suvlasnika.

 

Međutim, čl. 44 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima stavak (4) kaže:

 

(4) Odlučivanje o postavljaju i djelokrugu upravitelja posao je izvanredne uprave, ali ako se suvlasnici ne mogu o tome suglasiti, svaki od njih može zahtijevati da umjesto njih o tome odluči sud u izvanparničnom postupku.

 

Ako se radi o izvanrednoj upravi, to bi značilo da je nužna suglasnost svih suvlasnika. Taj dio ZOV se odnosi na upravljanje općenito, a nisam uspio naći da je u posebnom dijelu o upravljanju višestambenim zgradama to drugačije regulirano.

 

Iskreno, ne znam da li vam je većina valjana ili nije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da tih 51% udjela nisu sporni. Evo što kaže zakon tko je upravitelj zgrada i njegova prava. Članak 45. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima:

 

(1) Upravitelj je nalogoprimac suvlasnika pa se glede njegovih prava, dužnosti i prestanka odnosa s njim, ako nije što drugo određeno, primjenjuju odgovarajuća pravila o nalogu, s time što:

 

- upravitelju postavljenom na neodređeno vrijeme mogu suvlasnici koji zajedno imaju većinu suvlasničkih dijelova otkazati uz otkazni rok od tri mjeseca, koji će početi teći prvoga dana mjeseca koji slijedi otkazu,

 

- upravitelju postavljenom na vrijeme dulje od pet godina mogu, nakon proteka pet godina, otkazati suvlasnici koji zajedno imaju većinu suvlasničkih dijelova, ne navodeći otkazni razlog,

 

- ako za to postoji važan razlog, upravitelja mogu u svako doba smijeniti suvlasnici koji zajedno imaju većinu suvlasničkih dijelova

 

- ako upravitelj grubo zanemaruje svoje dužnosti, sud će ga smijeniti na zahtjev bilo kojega suvlasnika i odrediti drugoga upravitelja; smijenjena osoba ne može nikad više biti postavljena za upravitelja iste stvari

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Novi predstavnik i novi upravitelj su poslali preporučene pošiljke (potpisna lista s potporom novom predstavniku i novom upravitelju) koje stari nije preuzeo. Stari upravitelj već 15 godina upravlja zgradom tijekom kojih je uglavnom obavljao hitne intervencije. Skupili smo 51% i pošto je tanka većina on osporava pojedine potpise zato što se razlikuju podaci o vlasnicima kod njega, u zemljišnim knjigama i kupoprodajnim ugovorima. U međuvremenu smo skupili oko70% potpisa,ali on osporava da njemu nije otkazan ugovor o upravljanju. Sada skupljamo potpise za izvanrednim otkazom ugovora o upravljanju. Neki suvlasnici su platili pričuvu starom, a neki novom upravitelju. Nastao je kaos, što napraviti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija