Jump to content

Ostavina i bračna stečevina


jedi

Preporučene objave

Poštovani,

 

obzirom da moram na ostavinsku raspravu zanima me slijedeće. Druga žena mog pokojnog oca ( nije moja majka ) vjerovatno je tijekom dugogodišnjeg braka određenu imovinu u braku sa mojim ocem.

Kako njoj pripada 1/2 očeve imovine prema Zakonu ( dakle ona koju su stekli tijekom braka ) da li u ostavinu ulazi i njezina imovina koju je stekla tijekom braka sa mojim pokojnim ocem ( nekretnine, pokretnine, novac na računima..... ) te ako je to točno kako se dolazi do tih podataka i ko ih je dužan prijaviti kao ostavinu.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Njoj ne pripada 1/2 očeve imovine koju su stekli tokom braka. Njoj pripada 1/2 zajedničke imovine nje i vašeg oca stečene u braku, i to postaje samo njezina imovina.

 

Druga polovina tj. očev udio u zajedničkoj imovini ulazi u ostavinu, zajedno s cjelokupnom onom imovinom koja je bila samo očeva, a ne i njihova zajednička.

 

Ostavinu nasljeđuju zakonski nasljednici u odgovarajućim omjerima, odnosno oporučni nasljednici. U konkretnom slučaju supruga je sunasljednik 1. nasljednog reda zajedno s vama i možebitnim drugim potomcima vašeg oca.

 

U ostavinu ulazi samo imovina ostavitelja, dakle umrle osobe. U ostavinu iza jednog ostavitelja ne može ući imovina druge osobe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad je riječ o nekretninama i upisu njihovog vlasništva, iznimno kod zajedničke bračne imovine nije vlasnik samo onaj tko je upisan u zemljišne knjige nego je suvlasnik i onaj bračni drug koji nije upisan.

 

Dakle, cijela ta imovina računa se kao cjelina i dijeli po vrijednosti kao što sam napisao.

 

Pri tome treba naglasiti da zajedničku imovinu stečenu u braku čini imovina stečena radom ili pravima povezanima s tim (mirovina, prihod iz zajedničke imovine). Dakle, supružnik na kojega glasi nekretnina može dokazivati da je do nekretnine došao i na drugi način (npr. kupovinom novcem koji je naslijedio). Osim toga, supružnici su mogli napraviti bračni ugovor ili posebni sporazum o vlasništvu pojedine nekretnine. U tim posebnim slučajevima takva nekretnina ne ulazi u zajedničku imovinu.

 

Zbog ovoga je svakako poželjno pribaviti dokumente iz zbirke isprava temeljem kojih je izvršen upis vlasništva.

 

Tehnički gledano, tu ipak ima nekih posebnosti. Matični ured vrlo vjerojatno neće staviti u smrtovnicu nekretnine koje ne glase na pokojnika, pa podatke o imovini koja glasi na suprugu a zajednička je imovina treba ona kao sunasljednik na kojega glasi imovina (što joj očigledno nije u interesu) ili drugi sunasljednici. Ako oko toga dođe do spora, sunasljednici će biti upućeni u parnicu.

 

Također činjenica da neka nekretnina glasi na nadživjelog bračnog druga može imati utjecaja pri fizičkoj podjeli bračne stečevine odnosno između sunasljednika. Međutim, fizička podjela u ostavinskom postupku je moguća, ali ne i obavezna već ovisi o dogovoru sunasljednika. Logično je da bi pri takvoj podjeli bračnom drugu koji je već upisan kao vlasnik pri podjeli trebala pripasti prvenstveno ta imovina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

...da li se bračnom stečevinom smatra stan u otkupu od MORH ,a stan je nositelj otkupa dobio prvo na korištenje a potom i u otkup u tijelu braka. Da li se auto koje je registrirano na privatnu firmu treće osobe, a koristi ga supružnik također smatra bračnom stečevinom ?? Ukoliko osoba ima novčana sredstava na tekučem računu koji nije vezan za isplatu osobnog dohotka neke od banaka, dali se isto smatra bračnom stečevinom , naime godinama je potajice bez znanja drugog supružnika stavljan znatan novac na bankovni račun ?? Također ako može odgovor da li osoba koja se iseli iz stana u podstanarstvo prije pokretanja brakorazvodne parnice gubi bilo kakva prava na udio u stanu i /ili pravo nad skrbništva nad mlt.osobom ....hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija