Jump to content

marihuana


nevermore22

Preporučene objave

pozdrav LEGALIS

 

Jučer u kasnijim satima policija je izvela pretragu kuće mog prijatelja i pri tome pronašla oko 100g marihuane! marihuana je bila domaćeg uzgoja (1 stabljika)i naravno prijatelja su odveli na razgovor! danas u jutarnjim satima policija je posjetila moj dom i tražila da se ja javim na obavjesni razgovor! pošto smo je ja i prijatelj zajedno uzgojili! rekli smo istinu( da uzgoj nema nikakvu namjenu za daljnju preprodaju, osim nas dvojice koji smo imali jedinu namjeru da je koristimo u osobne svrhe, nikom je nismo davali na uživanje)

 

Zanima me koje su sada posljedice s obzirom na količinu! nisam siguran ali mislim da je u pitanju dobrovoljna predaja i normalna suradnja sa policijom i obojica smo nekažnjavani tj. prvi i nadam se zadnji susret sa policijom!

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ići će kaznena prijava za najvjerojatnije čl. 190. st. 1. KZ-a (neovlaštenu proizvodnju), a ukoliko posjedujete i neku posebnu "aparaturu" i za čl. 190. st. 6. KZ-a.

 

Iako, jedna stvar mi nije jasna - vi govorite o jednoj stabljici, a količini od 100 grama?! Ili ste se zabunili ili je to neka "mrcinska" stabljika. Količina od 100 grama dostatna je za cca 100-200 jointova, ovisno o "jačini" i teško bi se mogla percipirati da je samo za osobne potrebe, što znači da bi u obzir mogao doći i čl. 190. st. 2. KZ-a (proizvodnja s namjerom distribucije).

 

Kako će DORH reagirati, obzirom se radi kako kažete o jednoj stabljici (ako je doista riječ o jednoj stabljici ?) - to ćete vidjeti. Osobno smatram da jedna stabljika predstavlja beznačajno djelo, pogotovo kada se pogleda praksa našeg VSRH-a, gdje postoje presude za 8 i 6 stabljiika, u kojima je određeno da se radi o beznačajnom djelu. No, to su sve oduke iz ranijeg KZ-a, kada je bilo inkriminirano i samo posjedovanje droge za vlastite potrebe, koje u aktualnom KZ-u više ne predstavlja kazneno djelo. Tako da je onda i pitanje sudske prakse, kojim će putem krenuti.

 

Stvar, međutim nimalo ne olakšava činjenica, da je to danas prvostupanjska nadležnost općinskih sudova, pa će o žalbi odlučivati Županijski sud, a njih u RH ima čak 15. Objektivno govoreći, mala je vjerojatnost da će svi biti na istoj "valnoj duljini". Prije je to kao žalbeni sud rješavao VSRH, čija je uvijek bila zadnja. Problem bi bio rješiv da od 01/01 iduće godine započne s radom Visoki kazneni sud RH kao unisoni žalbeni sud i svojevrsna spona prema VSRH, ali prema dobrom starom "hrvatskom" receptu - taj sud "odgađa" se, barem prema najavljenim izmjenama ZKP-a ove jeseni, na 2020. Ništa čudno za sve one koji iole razumiju funkcioniranje pravosudnog aparata i pripreme koje su neophodne za uvođenje nove razine sudovanja.

 

Aktualni KZ međutim, u sebi sadrži i svojevrstan paradoks - dekriminalizirao je posjedovanje droge za vlastite potrebe, ali ne i proizvodnju za vlastite potrebe, što faktički znači da "potiče" konzumente droge da se obrate dilerima za drogu umjesto da je sami uzgoje, a to je put koji zakonodavcu sigurno nije bio ni na kraj pameti prilikom normiranja kaznenih djela koja se dotiču droge. Uostalom, prosurfajte malo na našem Portalu, pa ćete vidjeti i neke druge nelogičnosti, sa kojima se neki naši korisnici susreću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ali mislim da je u pitanju dobrovoljna predaja i normalna suradnja sa policijom i obojica smo nekažnjavani tj. prvi i nadam se zadnji susret sa policijom!

 

Hvala unaprijed

Dobrovoljna predaja je samo igra riječi a bila bi da ste je sami nakon uzgoja predali policiji bez da je vršena pretraga.A zadnji susret zasigurno nije. uređeno: od G-man
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija