Jump to content

autorski ugovor za softver


anonimno
 Dijeli

Preporučene objave

Zanima me ima li netko praktičnih iskustava u izradi/provedbi autorskih ugovora za softver.

Naime, radi se o sljedećem scenariju: jedan odjel tvrtke radi neko vrijeme na proizvodnji određenog softverskog rješenja. Sukladno Zakonu, nositelj autorskog prava nad softverom je poslodavac. No, htjeli bismo iskoristiti zakonsku mogućnost prijenosa autorskih prava, te sklopiti autorski ugovor kojim se autorska prava prenose na djelatnike odjela (uz eventualnu naknadu poslodavcu).

Kako je ovo prilično "neeksplotirano" područje, stručni savjet bi nam dobro došao.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za vrijeme trajanja ugovora o radu, sve kaj napravite pripada poslodavcu, tako i autorska prava i pravo na iskorištavanje tog.. patenta.. softvera !!

 

Vi naravno imate pravo na naknadu, osim plaće, nagradu za svoj rad - to bi bilo pravično, no da li ćete to dobiti to je već druga prića, no sve što ste stvorili za vrijeme rada, pripada poslodavcu.

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, jasno mi je to. Ali, ja govorim o situaciji kada poslodavac ima volju prenijeti autorska prava na zaposlenike, uz npr. primanje stalne naknade iz imovinske koristi koju zaposlenici ostvare temeljem iskorištenja stečenih autorskih prava. Ne znam niti jedan real-life primjer ovakvog odnosa u softverskoj industriji, pa me zanimaju tuđa iskustva i mjesta na kojima mogu potražiti kompetentnu stručnu pomoć

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cool. To nam je naravno i bila ideja. Sad dolazimo do srži problema :). Naime, u sastavljanju takvog ugovora trebali bi

1. pomoć pri sastavljanju ugovora od strane stručne osobe (odvjetnika?) s iskustvom u ovom području. Zanima me, dakle preporuka stručne osobe (ureda) koji je u stanju pružiti takvu uslugu. Naravno, zanima me i okvirna cijena usluge :)

2. ukoliko postoji netko sa sličnim iskustvom iz života, razmjena iskustava bi nam puno pomogla

 

Naime, ovakav autorski ugovor predstavljao bi podlogu za reorganizaciju tvrtke otvaranjem profitnog centra ili na neki drugi odgovarajući način. Dakle, kvalitetan autorski ugovor bi bio tek početak priče. Savjetodavne usluge od strane osobe potkovane znanjem i životnim iskustvom u području trgovačkog prava i organizacije tvrtke su nam više nego potrebne :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tvrtka je d.O.o. Ciljevi reorganizacije bili bi:

- jednostavna i egzaktna identifikacija financijske uspješnosti (troškova i prihoda) odjela tvrtke (profitnog centra)

- određena količina samostalnosti u upravljanju poslovanjem odjela tvrtke. Ovdje vjerojatno s pravne strane dolazimo do pitanja zastupanja trgovačkog društva. Naime, direktor profitnog centra trebao bi imati određenu samostalnost u zastupanju tvrtke (ugovaranje, zapošljavanje/otpuštanje, ...) u poslovima koji se tiču njegovog profitnog centra, te u upravljanju financijskim sredstvima. Koji bi bili prikladni pravni akti kojima se to regulira? Punomoć za zastupanje i pravo potpisa na (posebnom) žiro računu? Nešto drugo?

- raspodjela dobiti između zaposlenika odjela i tvrtke (tj. vlasnika tvrtke). Temelj kod definicije ove raspodjele mogao bi npr. biti prije spomenuti autorski ugovor ? Ili neki drugi akt ? ...

- Tvrtka, tj vlasnik, naravno, želi minimizirati rizik da poslovanje profitnog centra financijski ugrozi ostatak firme ...

 

Dakle, očito je da gledamo u smjeru formiranja profitnog centra unutar tvrtke. Pri tome smo "tanki" kod pravne regulative - koji je pravno najprikladniji način za ovakav oblik reorganizacije?

 

Ili ima neko rješenje koje puno bolje rješava opisanu situaciju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je fakat komplicirano !

 

A zakaj vi nebi pošto poslodavac Vam želi priznati pravo na patent, fino osnovali svoju tvrtku i sami radili i imali sve ovo što nabrajate ??

 

Jer, ove spike oko profitnog centra pa sve zavrzlame oko "samostalnosti" tog prof. centra, zastupanja, financiske samostalnosti , odnosa sa "matičnom firmom" sve se to može fino preskoćiti osnivanjem nove firme. Da li će ona biti u 100 % vašem vlasništvu ili nekii omjer sa starim poslodavcem, to je već posebni aranžman i dogovor.

 

Meni je posebni d.O.o. jednostavnije rješenje ! a i pametnije u puno pogleda - financijskom !

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poptuno se slažem s Vama da je novi d.O.o jednostavnija opcija. Naravno da nam je i to jedna od opcija.

Ali, postoje i razlozi zašto zadržati sve pod okriljem jedne firme:

- priroda posla kojim bi se novi d.O.o bavio je takva da kao tvrtke od npr. 5 djelatnika teško da ima izgleda dobiti posao na ozbiljnijem natječaju

- ukoliko se ovako napravi s jednim odjelom, pitanje je dana kada će i ostali odjeli tvrtke poželjeti isto.

 

Stoga, zasad prevladava tendencija da sve ostane "pod istim krovom". No, Vaš posljednji odgovor me malo pokolebao u tom stavu, te mislim da ću malo iznova preispitati sve opcije.

 

U savkom slučaju, puno Vam hvala na pomoći ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vezano za vaše bojazni dobivanja posla, definitivno se sadašnji poslodavac ne bi želio odreći nekog prava na patent ! ako nikaj drugo onda troškove razvoja i slično, tako da je on tu u povoljnijoj situaciji, jer vas može ucjenjjivat da nebu vam priznal pravo ako mu ne podmirite troškove itd itd.

 

E sada ono kaj bi zadovoljilo i njega i vas je da se osnuje firma (ili vi 100 % vlasnik ili neki omjer suvlasništva sa poslodavcem) i da ta nova firma bude u nekom dugoročnom poslovnom odnosu sa starim poslodavcem.

 

Tu bi poslodavac bio osiguran kaj se tiće isplate onih troškova razvoja ali i da i on ima pravo korisiti taj program u nekom obliku,

 

a vi ste si dobili neku vrstu reference, di ćete reći da ste vi "firma kćer" od ove stare i da jel sve vi to delate zajedno , bla bla. i s time imati bolje startne pozicije kod natjećaja ili referenci. naravno sve uz dogovor sa poslodavcem sadašnjim, a ipak zadržati ćete samostalnost u poslovnom i financijskom pogledu.

 

Jer, znajte, suvlasništvo je kurva !!!! :-D (ako bi bilo sve pod jenim krovom) stalno bi se natezali oko troškova, dobiti i svega !!

 

FF

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija