Jump to content

Stan kao bračna stečevina i nužni dio


Arthuria

Preporučene objave

Moj otac je za vrijeme braka s mojom pokojnom mamom dobio društveni stan od svog poduzeća koji nije ušao u ostavinsku masu na ostavinskoj raspravi nakon njene smrti.Mislila sam da tako mora biti jer ga je on i dalje koristio. Ali, sada ga želi prodati, te me zanima imam li ja pravo na svoj nužni dio i kako da to pravo ostvarim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, proveden je ostavinski postupak, ali stan se u raspravi uopće nije spominjao.Otac je tada živio u stanu i sestra i ja nismo uopće pokretale tu temu.Ne znam je li upisan u zemljišne knjige.Mogu li to sama doznati i postoji li kakva procedura?Sve ovo me zanima jer otac želi prodati stan i novac podijeliti sa sestrom, mene izuzimajući iz svega, a nemajući nikakav poseban razlog za to, osim "njima kao treba novac, a meni nije potreban".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da možete doznati tko je upisan u zemljišnim knjigama kao vlasnik, zemljišne knjige su javne. Trebate znati broj katastarske čestice ili broj z.k. uloška i potražiti ovdje:

 

http://e-izvadak.pravosudje.hr/home.htm

 

Ako je stan u Zagrebu, možete tražiti i po adresi:

 

https://e-uprava.apis-it.hr/katweb/servlet/Logon

 

Online ne možete do povijesnih podataka, pa možete otići u z.k. odjel (grutovnicu) nadležnog suda i zatražiti uvid odnosno presliku cijelog uloška, pa ćete vidjeti koji su upisi vlasništva vršeni, temeljem kojih dokumenata i da li su upisani tereti (vjerojatno jesu ako je stan još u otkupu).

 

Ako otac prodaje stan, vrlo vjerojatno je upisan kao vlasnik.

 

Po mojem mišljenju bračnu stečevinu vaše majke čini polovina srazmjernog dijela stana koji je otplaćen za njezinog života (dakle, onoga što su otplaćivali zajednički), a ta stečevina predstavlja ostavinu iza nje pa bi se dijelila između njezinih nasljednika, tj. njezinog supruga i djece.

 

S obzirom na okolnosti svakako vam je potreban odvjetnik da se upozna s dokumentacijom i valjano sroči prijedlog za raspoređivanje naknadno pronađene imovine. Osim toga, s obzirom na to da otac namjerava prodati stan, potrebno je što prije zatražiti upis zabilježbe da je postupak u toku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Provjerila sam u zemljišnim knjigama, otac je upisan kao vlasnik, ali definitivno se radi o bračnoj stečevini.Tu je još i pozamašma vikendica na 2 kata, također bračna stečevina.Na sudu nakon prijave smrti, samo je otac pozvan da se očituje glede imovine majke, bez mene i sestre koje smo također sunasljednice,te je spomenuo samo 3 zemljišta( pašnjaci, šume, bez neke velike vrijednosti koja su jedino ušla u ostavinsku raspravu ), nije spomenuo ništa od bračne stečevine, niti grobnicu, niti auto, ništa drugo...Ja na ostavinskoj nisam htjela podizati tu temu, tek je prebolio moždani, tada je stanovao u tom stanu i nije mi bilo moralno tražiti da se očituje o tome. NMislila sam da ćemo s vremenom sve srediti kao ljudi. Očito tu svoju obazrivost danas skupo plaćam.Sestra i on, mene potpuno izuzimajući, sada namjeravaju prodati stan( saznala sam od drugih ljudi), iznajmljuju vikendicu, te još jedan stan u Zg-u kojeg je dobio temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju sa svojom starom tetom koja je smještena u dom, a o kojoj se ja uglavnom brinem.Stan de facto nije njegov, ali se oni ponašaju kao da jest, teta ne stavlja prigovor, stara je, preko 90 godina....Promijenili su sve brave , od stana , vikendice...svega...nisu me niti obavijestili o tome iako se tamo još uvijek nalazi jako puno mojih stvari i to ne samo ekonomske vrijednosti, već i emocionalne, poput mojih foto albuma i sl. Ukratko, potpuno sam izbačena iz igre.Odvjetnik mi kaže da nemam neke šanse da pokrenem postupak za naknadno pronađenu imovinu, odnosno da će mi to odnijeti puno vremena i novaca, a rezultat da je vrlo neizvjestan.Zanima me i drugo mišljenje. Je li odvjetnik u pravu ili ipak postoji način da ostvarim svoja prava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija