Jump to content

Ovrsna cifra


Zaci

Preporučene objave

Imam zaduznicu od osobe kojoj sam posudio novac. Posto nikako drukcije ne mogu naplatiti dug, aktivirat cu zaduznicu preko fine i ovrhom na 1/3 place naplatiti dug. Osoba koju ovrsujem ima oko 4500 kn place sa koje se skida 2000 kn kredita koju otplacuje. Zanima me da li se moja 1/3 ovrhe naplacuje od cifre od 4500 kn ili od ostatka place nakon otplate kredita koja iznosi oko 2500 kn?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko sam saznao iz nekih drugih izvora ta osoba ima jos 5 mjeseci kredita za otplatiti medjutim saznao sam i da se protiv nje vodi privatni postupak vrijedan cca 100000e koji ce vjerojatno u sljedecih godinu dana izgubiti. Ako aktiviram zaduznicu koja se pocne naplacivati od Fine nakon otplate kredita da li taj sudski spor moze utjecati na moje potrazivanje? U slucaju da ga ta osoba izgubi, a vjerojatno hoce, morat ce platiti tih 100000e a po mojim saznanjima nema nikakvih sredstava ili imovine osim place te ce se i to vjerojatno rjesavati ovrhom. Ako se moja zaduznica pocne naplacivati nakon 5 mjeseci a ta osoba izgubi sudski spor nakon recimo godinu dana, da li se moje potrazivanje stavlja van snage i pocinje naplacivati ovo sudsko ili se ceka da se prvo naplati zaduznica do kraja posto je vec aktivirana? Hvala na odgovoru.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

ne mogu se složiti s odgovorom uvaženog kolege Bovu.

 

Za podizanje te tužbe smatram da nemate pravnog interesa. Čim se na sudu spomene da imate zadužnicu, a da ste za isti dug i za isti iznos pokrenuli i tužbu, sudac će Vam odbaciti tužbu zbog nedostatka pravnog interesa, koji interes mora postojati tijekom cijelog trajanja postupka i na njega sud pazi po službenoj dužnosti.

 

To iz razloga što imate zadužnicu koje predstavlja pravomoćno rješenje o ovrsi. Uz to zadužnica dospijeva odmah, čim dužnik ovjeri potpis na istoj. O tome postoji obimna sudska praksa.

 

Stoga, nikako ne bih savjetovao pokretanje tužbe. Ona bi u prvom stupnju trajala zasigurno godinu dana kod nekog srednje velikog općinskog suda, a kod sudova u zg oko dvije godine.

 

Tresnite zadužnicu na finu i na taj način rezervirajte si red prvenstva u naplati. Nemojte se brinuti, kamate idu svaki dan.

 

Eto, nadam se da sam Vam barem malo pomogao.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad sam zbunjen skroz. Ajmo ovako. Ako aktiviram zaduznicu na Fini bez sudskog procesa, zaduznica se pocinje naplacivati cim moj duznik otplati ovaj kredit a to ce biti za par mjeseci te ja tada dolazim na red i na moj racun ce sjedati 1/3 duznikove place ili oko 1500 kn, tu je sve jasno. Medjutim sta ce se dogoditi ako moj duznik izgubi ovaj spor od 100000 eura ( a 99% hoce ) i drugi duznik sudskom odlukom ovrsi njegov racun? Da li je ta sudska odluka " jaca " od moje zaduznice te da li dolazi na naplatu prije mene iako sam ja aktivirao zaduznicu ranije od sudske odluke? Ako ta sudska odluka mene izbacuje iz redoslijeda naplatiti se necu nikada jer ce njemu trebati 500 mjeseci da vrati tih 100000 eura sa ovom placom i to ako ne racunamo kamate........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

ne može Vas izbaciti iz reda kada dolazi iza Vas. Vi imate pravomoćno rješenje o ovrsi, a taj fantomatični nema ni presudu prvog stupnja.

 

Nakon što je ishodi i nakon što mu postane pravomoćna, on podnosi Fini zahtjev za izravnu naplatu. Time on ulazi u redosljed naplate iza Vas.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija