Jump to content

Hoćemo li postati vlasnici zemljišta???


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav!!!

Svi suvlasnici stambene zgrade upisani su u knjigu položenih ugovora. Izvršili smo geodetsku izmjeru čestice, upisali zgradu u Katastar. Iz Katastra su proslijedili rješenje u Gruntovnicu.

Hoće li suvlasnici upisani u knjigu položenih ugovora biti upisani kao vlasnici zemljišta???? Do sada se zemljište vodilo kao društveno.

Hvala na odgovoru!!!!!

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sad kad je nastala čestica na kojoj je zgrada izgrađena, da bi stanari bili upisani u gruntovnici u suvlasničkim omjerima, potrebno je:

1. od nadležnog ureda državne uprave ishoditi rješenje o zemljištu nužnom za redovnu upotrebu zgrade

2. od nadležnog ureda državne uprave ishoditi uvjerenje o broju posebnih dijelova (stanova) u zgradi

3. od katastra ishoditi uvjerenje o starom i novom kućnom broju i adresi zgrade (ako je adresa izmijenjena npr. od titova ulica u ulica franje tuđmana), kao i uvjerenje da je nova k.č. nastala od tih i tih k.č. (katastarskih čestica)

4. svemu tome priložitit ugovore o kupnji stanova i predati u gruntovnicu

5. sretno

6. ah,da-sa svime ovime stanari će biti upisani u jednakim suvl. dijelovima (npr. ako ima 9 stanova svatko u 1/9 dijela) a ako želite biti upisani u omjeru prema površini stana onda trebate dati izraditi etažni elaborat. to košta oko 3 eura po metru kvadratnom stana

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam ima li veze, ali čestica na kojoj je sagrađena zgrada formirana je još prije nego je zgrada sagrađena. Pretpostavljam da je prije izgradnje stambenog objekta ishodovano i "rješenje o zemljištu nožnom za redovitu upotrebu zgrade"- Varam li se kad mislim da je to rješenje preduvjet za dobivanje građevisnke i ostalih dozvola??? Naime, zgrada ima sve papire (uključujući i uporabnu dozvolu), jedino nemamo to "rješenje". Možemo li ono nabaviti u arhivu gdje smo "našli" ostale dokumente????

Zgrada je sagrađena 1973. godine., a osim stambenog prostora, jedan kat su poslovni prostori.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali zgrada je sagrađena na jednoj čestici, a zemljište i nekretnina na njoj su nerazdvojni, zar ne???? A ako je osim stambenog prostora u zgradi i poslovni, ne povećava li se veličina zemljišta potrebna za nužbu uporabu zgrade??? Poslovni prostor (trgovina i sl.) ipak treba mjesto za dostavni kamion, parkiralište za kupce i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kod nas se razlikuje katastarska cestica i zemljisno knjizna.

jos prije su se provodile parcelacije samo u katastru na nacin da su cestice zgrade bile samo ono sto je ispod zgrade, a ostalo su parcelirali na nacin da se pripojilo cestici gdje obicno ide cesta.

U zemljisnim knjigama se nista nije provodilo i stanje je jos uvijek nepromijenjeno.

u zakonu o vlasnistvu pise da treba zemljista i za nuznu upotrebu te zgrade, a to nikako ne moze biti samo sto je ispod zgrade.

dakle, treba uskladiti nekako zemljisne knjige i katastar prvo i to na neki pravedan nacin jer ovakvo stanje kakvo je danas je katastrofalno i nista se ne rjesava.

 

Napominjem relevantne odredbe zakona. Čl. 4. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo (nn br 68/98) kaže

Pravo vlasništva na stan kupac stječe upisom u zk,

Nakon štp se provede postupak u kojem će se prema posebnom propisu utvrditi oblik i veličina građevne čestice nužne za redovitu upotrebu zgrade (ako taj postupak već prije nije proveden) Postoji mišljenje da se pod izrazom "zemljište nužno za redovitu uporabu zgrade" podrazumijeva okućnica zgrade (građevinska čestica) rješenjem nadležnog tijela drž. upr. na temelju dokumenata prostornog uređenja i drugih propisa, a ako to nije moguće onda u skladu s pravilima struke, vodeći računa da građevna čestica koju odredi, oblikom i veličinom, omogućava redovitu uporabu građevine.

 

Taj postupak određivanja oblika i veličine građevne čestice provodi se prema čl. 43a Zakona o prostornom uređenju. Kad za postojeću građevinu nije utvrđena građevna čestica ili zemljište nužno za redovitu uporabu građevine, parcelacija zemljišta iz čl. 43 cit. zakona provodi se u skladu s rješenjem o utvrđivanju građevne čestice.

Rješenje se donosi na zahtjev zainteresirane stranke ili ex offo a donosi ga tijelo nadležno za izdavanje lokacijske dozvole na temelju dokumenata prostornog uređenja ili sukladno pravilima struke.

 

Donošenjem tog rješenja najvjerojatnije se treba provesti postupak parcelacije kat čest od kojih nastaje novooblikovana građevna čestica. Znači ona se obavlja kao što znate temeljem parcelacionog elaborata.

Ako zgrada nije bila upisana u katastarskom operatu onda je potreban i geodetski elaborat.

kada se parcelacija na zahtjev vlasnika provede u katastru osniva se nova kat čestica.

 

E sada se dešavaju problemi čl. 131. st. 2. zk. poslovnika kaže da ovaj postupak nije potrebno provesti kada se povezuje kpu i zemljisne knjige, kada zgrada nije upisana u zk ali su stanovi upisani u poduloscima kpu. Tada ce se provesti upis promjene izgradjenosti zemljista nastao gradjenjem zgrade prema podacima iz kpu i bez prijavnog lista katastra.

Međutim ako bi se ta odredba tumačila kao upis zgrade bez obzira na podatke o zemljistu i utvrđivanju podataka o zemljistu (formiranju kat cest) onda bi se omogucilo stjecanje vlasnistva na zemljistu koje ne pripada zgradi kako je to upisano u katastru. ZK sud u pravilu utvrdjuje da zemljiste upisano u zk ne odgovara podacima o zemljistu u podulosku jer se u podulozak upisuje kat cestica zemljiste i zgrada, st ime da je kat cest nastala formiranjeem od dijelova ili cijelih vec upisanih zk cestica.

 

trebalo bi nakon parcelacije u katastru ipak prijavni list u zk o promjeni izgradjenosti i velicini cestice u posjedovnici tog zk uloska proversti a tek nakon toga da se povezuje kpu sa zk te ako nije etazirano onda su svi suvlasnici na zemljistu u jednakim dijelovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija