Jump to content

Molim pomoć ovrha nakon smrti


branimirvu

Preporučene objave

Dragi moji javljam Vam se u nadi da mi možete dati pravni savijet u slučaju moje ovrhe. Radi se o tome da i ja kao i 320000 ostalih državljana ove naše države imam ovrhu za dug od kojega nebježim. Redovno dajem 1/3 svoje plaće već više od 3 godine , s tim da sam dio duga namjenjen banci isplatio i sada plaćam onaj dio što ide javnim bilježnicima koji su mi osnovni dug digli za 30% u ime svoje usluge i kamate! Ali ni to me nebrine! Mene brine iduće. Prije godinu dana sam izgubio majku od posljedica moždanog udara. Završila je u bolnici i 1h nakon primitka preminula,pošto u datom trenutku nije imala dopunsko osiguranje bolnica je nakon par mjeseci poslala račun za sudjelovanje u trošku lječenja koje iznosi cca 1200kn. Nakon toga je provedena ostavinska rasprava nakon majke na kojoj smo se sestra i ja odrekli svega u korist oca i on je postao pravomoćni nasljednik. E sada ove godine u 9 mjesecu je preminuo i otac čiji sam ja pravni nasljednik. A 2 mjeseca poslje njegove smrti je stigao peijedlog za ovrhu po računu za lječenje majke i na ime majke. Naravno odvijetnički ured koji provodi ovrhu nalaže da se dug mora podmirit. Dug je na ime majke koja je preminula a isto tako kada odvjetnički ured ustanovi da je ovršenik umro prenosi na jedinog nasljednika što je otac. A nakon toga će ustanovit da je i nasljednik preminuo. Sad mene zanima dali će poslje toga oni meni prebacit tu ovrhu kao nasljedniku oca. Jer pri kontaktu s njima oni kažu da mogu ali meni to neizgleda niti logično niti legalno. Savjetuju me da platim odmah jer će kasnije dug biti uvećan za kamatu i troškove ovrhe a onda dok još dođe na red iza moje ovrhe koju moram plaćat još otprl. godinu dana bojim se da će iznos biti barem duplo veći. Dali postoji neki izlaz iz ovog mog začaranog kruga?? Dali oni po zakonu to mogu i dali ću sada ja biti dužnik??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Odvjetnik ne može Vas teretiti ni za kakav dug bez pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju .Vi odgovarate za dug pokojnika do iznosa naslijeđene imovine , a ako imovine nema nema ni naslijeđa pa tada Vi ne morate platiti ništa . U odgovoru na prijedlog za ovrhu u roku 8 dana morate uložiti prigovor zastare i prigovor promašene pasivne legitimacije(to znači da ne možete biti ovršenik ako niste ništa naslijedili .)

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Da bi nasljednici bili u obvezi platiti ,ovrhovoditelj treba imati ispravu iz koje je vidljivo da je njegova tražbina prešla na nasljednike čl. 26 OZ.,a to je pravomoćno rješenje o nasljeđivanju. Nasljednici su dužni JB dostaviti izvod iz knjige umrlih iz kojeg se vidi kada je osoba preminula .Predmet JB dostavlja sudu koji će 1. obustaviti ,ili 2. odbaciti Prijedlog za ovrhu kao neprovediv ovisi o situaciji . U svakom slučaju nema automatskog prijenosa tražbine na nasljednike .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na savijetima i komentarima. Jer meni ovo stvarno nije bilo logično pod broj 1 ispada da nasljeđujem nasljeđenu ovrhu koja u biti jos nije ni pokrenuta a pod broj 2 kako je on meni objasnio da meni negine plačanje toga plus za uslugu toga što je on poslo taj prijedlog koji ubiti izgleda kao opomena potražuje 100 kn i pod 3 nikakav račun od KBC Osijek nije stigao vec ovo je bilo prvo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija