Jump to content

Vjerodostojnost isprave za rješenje o vrsi


EGLANTINE

Preporučene objave

1. Molim Vas pravni savjet,

Radi se o meni kao fizičkoj osobi, kojoj je obrtnik za radove u kući izdao neispravan račun koji ne sadrži podatke o kupcu (račun je rukom ispisan a podataka o kupcu nema)....

Radi se o sljedećem, obrtnik nije dovršio ispravno svoje radove a ja mu nisam platio račun. Na kraju se ispostavilo da nema položen majstorski ispit, nema registriranu djelatnost za obavljanje radova itd...

Obrtnik je predao javnom bilježniku IOS na temelju čega je javni bilježnik izdao rješenje o ovrsi.

Da li u prigovoru mogu navesti da se radi o ispravi koja nije

vjerodostojna , naime IOS je ispravno ovjeren pečatiran i potpisan, ali u privitku nije dat račun sa svim potrebnim elementima koje račun treba imati.

Da li bi sud uvažio ovaj argument s obzirom da u OZ stoji da i IOS može biti vjerodostojna isprava?

Ako sud i prihvati prijedlog javnog bilježnika i priloženi IOS, da li u postupku kada je podnesen valjan prigovor, može ovaj argument neispravnosti računa imati na ročištu kakvu važnost za ovršenika?

Molim Vaše cijenjeno mišljenje.

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerodostojna isprava je podobna za ovrhuako su u njoj naznačeni vjerovnik i dužnik te predmet, vrsta, opseg i vrijeme ispunjenja novčane obveze.Kad se iz vjerodostojne isprave ne vidi je li i kad je tražbina dospjela, ovrha će se odrediti ako ovrhovoditelj u prijedlogu za ovrhu navede datum dospjelosti tražbine te ako je označio dan njezine dospjelosti.Osim netom navedenih podataka o sadržaju vjerodostojne isprave koji su već otprije sadržani učlanku 31.Zakona, novelom je propisano da račun fizičkoj osobi koja ne obavlja registriranu djelatnost mora sadržavati upozorenje dužniku da, u slučaju neispunjenja dospjele novčane obveze, vjerovnik može zatražiti određivanje ovrhe na temelju vjerodostojne isprave,medjutim ova odredba neće se primjenjivati na račune izdane prije stupanja na snagu izmjena i dopuna Ovrsnog zakona od prvog rujna 2014.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija