Jump to content

uvou prehrambenih proizvoda


anonimno

Preporučene objave

Neznam jeste li svjesni kompleksnosti pitanja koje ste postavili. Morate razlikovati carinu, poreze i eventualne zaštitne carine, pitanje porijekla robe (tako i prehrambene) koju namjeravate uvoziti. Inače pri uvozu robe plaća se porez na dodanu vrijednost - PDV.

Najpametnije vam je otić do nekog špeditera (to se zove carinski otpremnik) koji bi ubuduće odradio poslove carinjenja za vas i tad mu morate reć što namjeravate uvoziti i to trgovački naziv robe, a za tarifiranje je dakako bitan i sastav robe. Ako belgijanci robu već izvoze, zamolite nek vam daju tarifne brojeve koju namjeravate uvoziti pa će vam svaki osrednji špediter vrlo brzo u postocima izrecitirati davanja koja vas očekuju.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slažem se da je pitanje kompleksno, savjetovala sam jednom neke strance o sličnom - Milly ima pravo za špeditera, no samo da vam napomenem da ih svakako morate upozoriti na obveze deklariranja proizvoda, deklaracije na hrvatskom jeziku, imate i cijeli niz "zdravstvenih" propisa o tome kako i na koji način se prevoze preko granice prehrambeni proizvodi tako da ćete se o tome informirati i kod sanitarne inspekcije. Osim toga - imate propise o pojedinim vrstama prehrambenih proizvoda... dobro pretražite sve

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na dopuni. Fakat sam zaboravila na sanitarnu, vterinare...i zbog svega toga svakako prvo treba skoknut do nekog špeditera po pravu informaciju.

Ako belgijanci već izvoze robu i imaju špeditera koji ima ekspozituru u RH ili možda imaju s nekom otpremničkom kućom u RH suradnju - o bi vam uvelike olakšalo izbor špeditera.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nema na čemu, Milly ;-)

 

nego, da i sama sebe nadopunim - zaboravila sam spomenuti kvote za uvoz prehrambenih proizvoda koje je potrebno provjeriti kod Ministarstva poljoprivrede. Sjećam se da je za određene proizvode postojalo ograničenje količine uvoza te se moralo prije uvoza ishoditi dozvolu za uvoz odnosno odobrenje da se uvozi unutar kvota u kojima je bilo oslobođenje od carine ili niža stopa, već sam to pomalo zaboravila...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Modesty je ili ex- carinik ili ex - špediterka... kaj ne?Zato joj treba vjerovat kad se radi o carinjenju. I ja sam zaboravila na prelevmane, kvote i naravno tzv. zaštitne carine. Jer se ne bavim dosta godina tim poslom. Postupak se nije mnogo promjenio, pa nam ostalo što-šta u glavicama. Hvala Modesty, koja me podsjeti na zaboravljena područja davno prikupljenog znanja.

 

:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

thanks Milly, ovog puta se nisam više ničeg sjetila :-)

shvatila sam ovo sa bivša špediterka kao kompliment, iako ipak sa špedicijom nemam nikakve veze (ah vjerojatno nažalost)

ali bit će da sam gradivo dobro proučila ;-)

 

nego, mi se raspisale a čovjeka koji je postavio pitanje niotkuda...valjda smo ipak malo pomogle

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

nemojte prilikom uvoza robe namjenjene za prehranu zanemariti vrstu robe.

Službe ili državna tjela mjerodavna za dozvolu ulaska su:

- carina

- fitosanitarna inspekcija (bilje i biljni proizvodi)

-veterinarska inspekcija (životinje i roba životinjskog podrijetla)

- sanitarna inspekcija (sve što se stavlja na sebe i u sebe...)

-državni inspektorat ( kvaliteta i standard)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija