Jump to content

Suvlasništvo i smetanje posjeda


jane_doe

Preporučene objave

Tri brata zajednički su na nasljeđenom zemljištu izgradili zgradu s tri stana i sudskom nagodbom 70-ih uredili međusobne odnose u vezi izvršavanja prava vlasništva. Svakom je u posjed pripao jedan stan, garaža i još neke sporedne prostorije (šupe, podrumske prostorije...). Dvorište ispred i iza zgrade koriste se zajednički. Zgrada nije etažirana.

 

Danas je jedan od suvlasnika sin jednog od prvotnih vlasnika (stekao suvlasništvo nasljeđivanjem), a drugi suvlasnik (njegov stric s obitelji) ga onemogućava u korištenju njegovog dijela, odnosno onemogućava mu pristup šupi i garaži. Također, ista osoba svojata isključivo pravo korištenja dvorišta, suprotno nagodbi suvlasnika.

 

Primjenjuje li se sudska nagodba i sada kad je jednu od stranaka nasljedio sin, može li se tužiti za smetanje posjeda ili nešto drugo?

 

Je li sudska nagodba valjani pr.temelj za uspostavu etažnog vlasništva (veličina dijelova odgovara zakonskim uvjetima)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

radi se o pravnom sljedništvu,odnosno ono što bi mogao poduzimati umrli da je živ,može poduzimati i njegov nasljednik glede čega a u vezi upita valja istaknuti da ako je ostavitelju pripadalo pravo da štiti posjed kako od strane treće osobe tako i od ostalih suposjednika koji ga u bitnom ograničavaju u posjedovanju nekretnina,to je pravo prešlo na njegove nasljednike,budući da se radi o nasljednom posjedu,jer nasljednik stječe posjed trenutkom smrti ostavitelja bez obzira kad je uspostavio faktičku vlast na nekretnini(specifičnost nasljednog posjeda)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija