Jump to content

Davanje stana na korištenje bez naknade


Nija

Preporučene objave

Poštovani,

 

zanima me može li se stan (čiji si vlasnik) dati drugoj osobi na korištenje/ stanovanje bez zasnivanja ugovora u najmu s obzirom da vlasnik stana ne bi tražio naknadu za korištenje?

 

Ako je moguće, u tom slučaju, da li bi trebalo staviti vremenski rok na davanje stana na korištenje stanovanja i da li se nakon toga isti može dodatno produžiti?

 

Da li korisnik stana (kojem je stan dan na korištenje bez naknade) može nekim zakonskim pravom steći trajno pravo stanovanja u stanu koji mu je dan na korištenje bez naknade i kako se od toga ograditi / zaštititi?

 

Mora li vlasnik stana platiti neki porez zbog samog davanja stana drugoj osobi iako se ne radi o iznajmljivanju, jer vlasnik stana prema tome ne ostvaruje nikakvu dobit?

 

 

I još jedno pitanje nevezano za ovu temu a radi se o oslobađanju plaćanja poreza na prvu nekretninu, ako je nekretnina kupljena na kredit, stan je veličine 34 kvadrata i stanuju dvije osobe ( majka i dijete).

U prvoj godini nije predana prijava poreza na promet nekretnina zbog nedovoljne informiranosti vlasnice stana,tj. zbog informacije da se na prvu nekretninu ne plaća porez nikakve postupke niti prijave nije podnosila niti poduzimala prema Poreznoj upravi, da bi skoro nako dvije godine primila :

 

 

poziv

za podnošenje prijave poreza na nekretninu

na temelju ugovora o kupoprodaji sklopljenog dana xx.xx.2012. sa tom i tom vlasnicom.

Slijedi da je;prema članku 17. stavak_____(stavak nije naveden) zakona bili ste obvezni prijaviti nastanak porezne obveze ispostavi porezne uprave na području na kojem se nalazi nekretnina u roku od 30 dana od nastanka porezne obveze.( što je bilo do kraja 12. mj. 2012.)

S obzirom na činjenicu da je prema evidenciji ovog tijela utvrđeno da prijavu porezana promet nekretnina niste podnijeli,pozivamo vas da istu podnesete na obrascu Prijave poreza na promet nekretnina osobno ili putem pošte na adresu ove Ispostave u roku 8 dana od primitka ovog poziva.

 

 

Pravne posljedice

 

Zbog propuštanja zakonskog roka za podošenje prijave poreza na promet nekretnina povrijeđen je članak 17. stavak _____(stavak nije naveden), za što je člankom 24.______(nije navedeno)Zakona propisana novčana kazna od _____ do _____ kuna. (iznos novčane kazne također nije naveden).

 

Privitak :

 

1. Obrazac- Prijava poreza na promet nekretnina

 

 

Pitanje : Je li vlasnik stana dužan platiti oporezivanje te nekretnine pošto je prva nekretnina i kako je moguće da je poziv poslan tek nakon skoro dvije godine od kupnje stana ?

Vlasnici nije nigdje bilo rečeno da uopće mora vršiti prijavu pošto je navodno oslobođena plaćanja poreza.

Na temelju navedenog možete li reći koju su pravne posljedice za vlasnicu stana zbog propuštenog roka prijave poreza na nekretninu.

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vezi prvog upita,imate mogućnost da za dotićnu osobu osnujete osobno pravo služnosti do opoziva,……da se ne ponavljamo,sličan upit je u temi pod linkom

http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/72771-Ustupanje-stana-na-kori%C5%A1tenje-bez-naknade

Po pitanju poreza na promet nekretninama,nepoznavanje pravnih propisa neoslobađa odgovornosti.

Činjenica da vas zakon oslobađa od plačanja poreza nedaje za pravo da se oglušite na prijavu nastanka porezne obveze,jer se ipak mora provesti postupak kako bi se donijelo rješenje o oslobađanju plačanja poreza.

Opet vam ponavljam,nemožete se pravdati da vam zakon nije poznat,niti bi vam takav prigovor bio usvojen.

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija