Jump to content

darovana nekretnina i nužni dio


darche

Preporučene objave

Poštovani,molila bih da mi netko odgovori ako je upućen u sljedeće..

Djed je darovao kuću kćeri(mojoj majci) ali osim kćerke ima i sina.

U slućaju njegove smrti sin bi vjerojatno imao pravo zatražiti nužni dio..e sada mene interesira jel moguće da moja majka proda tu kuću meni i na taj način bi zapravo cijena po kojoj mi je prodala bila osnova za taj nužni dio?

Npr.kuću mi proda za 1000 E jel bi njegov nužni dio bila 1/3 od 1000E?

Pretpostavljam da bi u takvom slućaju procjenitelj isao na teren i porez bi morali platiti na vrijednost procjene i to je ok,ali na sto tocno u takvom slućaju ima pravo brat..na nužni dio procjenjene vrijednosti na koju je plaćen porez ili na nužni dio vrijednosti u kupoprodajnom ugovoru?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ta kuca koju je djed darovao za svog zivota jel nakon njegove smrti ipak ide na ostavinsku?

nasljeđuje se sva imovina koju je djed imao trenutkom svoje smrti,pa kako konkretna imovina to nije,onda je jasno da nije sastavni dio ostavinske mase,no nužni nasljednik ako je povrijeđen u svom pravu(nužni dio)može zahtijevati uračunavanje dara u namirenje nužnog dijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam ljubitelj davanja savjeta koju će drugu stranu staviti u nepovoljan položaj,a naročito ako se iskoristi određeni pravni posao čije stranke teže ka tome da trećeg prikrate u njegovom pravu.

Ovo vam pišem iz razloga jer je postojalo rješenje za vaš problem,ali ću to prepustiti nekom drugom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pošto se ovdje radi o darovanju roditelja jednom djetetu (valjda zato postoji opravdan razlog) i "strahu" nasljednika da se ne potraži nužni dio (dal' je strah opravdan?) ipak ću reći nešto o tome,jer ipak sam više mišljenja da osoba koja je stekla neku imovinu ima pravo sama odlučiti kome je ostaviti (ako je uračunljiva,a u suprotnom postoji postupak za to)..

ovo pitanje si trebala postaviti prije nego što je darovano iako mi je malo sumnjivo da se roditelj nije zaštitio (možda mu nije potrebo) ugovorom o dosmrtnom ili doživotnim uzdržavanjem.

tu grešku bi recimo isto napravila tvoja mama ,ako bi tebi recimo "prodala" jeftino i sebe dovela u poziciju da kasnije ovisi o tvojoj dobroti i poštenju (nije mi namjera tvrditi da je netko pošten ili ne,nego se to događa)

 

od svih prijenosa vlasništva sa roditelja na dijete izabrali ste darovanje za koje se može tražiti nužni dio......

ako ste sigurni da sin neće tražiti ,onda je dobro i ovako...

međutim,ako je to već prešlo na vlasništvo majke (znaći nije u smislu nakon smrti ostavljam...),onda djed nemože napraviti drugi način tipa ugovor o dosmrtnom uzdržavanju....međutim nitko ne brani da djed ponovo postane vlasnik :)......

 

slažem se sa matrixom da nije ugodno pomagati s posljedicom da se nekom napravi šteta,pogotovo što se ovako "iza interneta" nezna kakvi su odnosi......al' pošto se radi o volji osobe koja daruje (a zakon predviđa u nekoj mjeri osporavanje njegove volje) ,možda je i u redu pomoći.......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija