Jump to content

Ovrha radi naplate novčane tražbine na osnovi dugovanja učinjenog korištenjem ENC-a


Gadoschi

Preporučene objave

Poštovani,

 

Radi se o sljedećem problemu:

 

Prije 3 dana dobio sam poziv iz jednog odvjetničkog ureda koji se bavi ovršnim postupcima kako je u tijeku pokretanje postupka ovrhe radi naplate cca 400 kuna dugovanja na osnovu korištenja ENC uređaja u 2013. godini, učinjenog vozilom marke VW.

 

E sada, 2013. godine vlasnik vozila bila je osoba od koje je vozilo kupljeno (izvršena je provjera registra i vozilo nije bilo opterećeno nikakvim založnim pravom, niti je postojala ikakva zabilježba.

 

Vozilo je od osobe koja je (bila ili još uvijek jest - nije mi poznato) korisnik spomenutog ENC uređaja kupljeno u listopadu 2014. godine (kao dokaz postoji kupoprodajni ugovor ovjeren kod javnog bilježnika, a nakon preuzimanja vozila pribavljena je nova prometna dozvola - vozilo je ostalo u okviru iste policijske uprave.

 

Spomenuta gospođa koja je u dva navrata telefonski pokušavala objasniti da je njoj svejedno tko će platiti - stvarni korisnik ENC uređaja ili ja, a u slučaju da dugovanje platim ja, neka se ja potom namirim od stvarnog (materijalnopravnog) dužnika.

 

Sukladno iznesenom zanima me sljedeće:

1. Može li se ovrha izvršiti na mojoj imovini (trenutno me zanima na čemu bi moglo, nego može li uopće) iako ja nisam materijalnopravni dužnik? Ukoliko može, postoji li način da to spriječim prije nego postupak dođe u fazu u kojoj se ja eventualno mogu namiriti (jer nije u pitanju samo dugovanje, bit će tu i raznoraznih troškova s kojima će se ta cifra, pretpostavljam, popeti debelo preko tisuću kuna)

2. Može li se ovrha izvršiti (ako je usmjerena protiv stvarnog dužnika kao ovršenika) prodajom vozila koja više nije niti u njegovom vlasništvu ni u posjedu? Koliko sud pri provođenju ovrhe ulazi u ispitivanje takvih činjenica (ili se samo zadovoljava prezentacijom isprave iz koje je vidljivo da je dugovanje učinjeno korištenjem određenog vozila, pa se ide u ovrhu protiv vlasnika tog vozila, neovisno o tome je li se u međuvremenu promijenio vlasnik)?

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dugovanje je učinjeno korištenjem ENC-a. vlasnik ENC-a dužan je platiti potraživanje.

HAC-u je svejedno ko će platiti dug nastao korištenjem ENC-a. bitno da dug bude plaćen.

 

nisi dužan platiti uslugu koju nisi koristio.

čekaj rješenje o ovrsi. u zakonskom roku (8 dana)po uputi o pravnom lijeku piši prigovor i dostavi ga javnombilježniku koji će poslati rješenje. osporavaj dug (koji nisi učinio) u cijelosti. u prigovoru navedi promašenu pasivnu legitimaciju . nisi vlasnik ENC-a. koristi usluge stručne osobe. traži povrat troškova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija