Jump to content

Jedan ugovor o darovanju dviju nekretnina-braća-roditelj-djete


crofutura36

Preporučene objave

U svrhu rješavanja konfuznih zemljišnoknjižnih odnosa unutar obitelji te radi poboljšanja pravne sigurnosti, smanjenja troškova, imam pitanje na predmetnu temu.

 

 

Brat1/sin 1 je vlasnik 1/1 stana A, te vlasnik ½ stana b

Brat2/sin 2 je vlasnik ½ stana b

Roditelj: daroprimatelj- darovatelj

 

Da li sin1 može darovati stan 1/1 roditelju, a sin2 ½ stana istom roditelju, te roditelj djeci (sinu1, i sinu2) darovati iste stanove, sve prema jednom ugovoru o darovanju dvije nekretnine u koji bi bile uključene 3 osobe,sve 3 kao darovatelji i daroprimatelji?

 

Dodatno:

 

-Da li se na isto plaća PDV

-da li mora isteći neki određeni rok prema kojemu roditelj može darovanu nekretninu jednog djeteta darovati drugom djetetu

-radi određenih olakšica i jednostavnosti postupka, budući da roditelj u ugovoru djeluje kao posrednik, da li će roditelj privremeno biti evidentiran /postati vlasnik stanova/biti upisan kao vlasnik ili će sinovi odmah postati i vlasnici i biti upisani u zemljišnih knjigama svaki za svoj darovani stan?

Hvala

Lp

DJ

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potrebno je da svaki sin/brat sklopi poseban ugovor o darovanju s roditeljem, a nakon toga roditelj poseban ugovor sa svakom sinom/bratom.

 

PDV-a nema, poreza na promet nekretninama nema sukladno čl. 13. Zakona o porezu na promet nekretnina, ali bi, po mom mišljenju postojao porez na dohodak od imovine, sukladno čl. 27. st. 9. Zakona o porezu na dohodak odnosno roditelj bi trebao "zadržati" nekretnine kod sebe 3 godine, i tek tada napraviti novo darovanje (u principu zamjenu, jer ka tome i ciljate).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru, znači mora proći 3 godine od stjecanja nekretnine koja je roditelju darovana da bi roditelj istu darovao drugom dijetetu bez ikakvih davanja prema državi (pdv)

 

Izuzetak je ako darovatelj (ili prodavatelj) koristi tu nekretninu za vlastito stanovanje.

Nije međutim baš jasno kako se definira da je otuđitelj koristio tu nekretninu za vlastito stanovanje osim da ima prijavljeno prebivalište u osobnim dokumentima na tu adresu. Prema nekim tumačenjima, trebao bi koristiti tu nekretninu 6 mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija