Jump to content

Odšteta od osiguranja


pleasurablemonster

Preporučene objave

Pozdrav,

ne znam jesam li na pravom mjestu ali imam jedno pitanje.

Dakle brat mi je imao prometnu nesreću sa smrtinim posljedicama.

Postupak se vodi u BiH,jer se sama prometna nesreća dogodila u BiH, a on je državljanin RH kao i osoba koja je nastradala.

Prema posljednjim riječima glavne tužiteljice vjerojatno će biti oslobođen krivnje tj dobit će godinu zatvora i tri/četiri godine kušnje.

Hipotetski gledano pravomoćno će biti oslobođen krivnje.

Dobio je od osiguranja da mora nadoknaditi štetu, a postupak još nije priveden kraju.

Budući da se kazneni postupak vodi u BiH koja je federacija, da li je moguće da osiguranje traži naknadu štete jer su obojica bili u alkoholiziranom stanju, ako još nema pravomoćne presude i postupak je u tijeku.

Prema mojim saznanjima otac od nastradalog je tražio imovinsko-pravni zahtjev unutar kaznenog postupka riječima " Nema veze šta je bio ja želim pare" , je li moguće da se odšteta traži od RH tj od okrivljenka ako se postupak vodi u BiH ?

Mislim da se ovdje rade neke zavjere i da nije sa pravnom osnovom.

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kontradiktorni ste s dijelom cit. "vjerojatno će biti oslobođen krivnje, tj. dobit će godinu zatvora i tri/četiri godine kušnje". Ovo je nemoguće, ili će biti oslobođen krivnje ili će biti osuđen i kažnjen uvjetnom osudom.

 

Nadalje, potencijalno isključenje kazneno-pravne odgovornosti ne znači automatski i isključenje obvezno-pravne odgovornosti (naknada štete).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, niste razmjeli pitanje. Nije predmet rasprave presuda nego naknada štete.

Pitala sam dali je naknada štete isključena ako se postupak vodi u BiH koja je po međunarodnom pravu federacija i nikad ne možete postati članica EU. Isto tako, kako može potraživati naknadu štete iz države koja je članica EU ako nije delegirana nadležnost.

Svejedno hvala na odgovoru posavjetovala sam se danas sa odvjetnikom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nijedan odgovor nije točan. Pitanje je glasilo ako se postupak vodi u Bosni i Hercegovini a osiguranje iz Hrvatske zahtjeva regresno potraživanje,i to od prije tjedan dana je posla imovinsko-pravni zahtjev kad je bilo prvo saslušanje( a automobil je odjevljen prije više od tri mjeseca) da li je moguće da isto traži regresno potraživanje ?

Dakle u ovom slučaju se vodi prema federalnim načelima jer je nadležan sud u BiH buducu a je mjesto nesreće bilo u BiH (teorija ubikviteta).

Hrvatska nema nikakve veze s ovim, čak ne mogu ni oduzeti vozačku, niti mogu slati EU izvješće o nezgodi.

Dakle prema mojim pravnom znanju(budući da studiram forenziku) i onome što mi je odvjetnik rekao jučer. NEMOGUĆE JE POTRAŽIVATI BILO KAKVU NOVČANU NAKNADU, POGOTOVO AKO NIJE NADLEŽNOST DELEGIRANA U HR. Npr. da je nadležnost delegirana i recimo da se kazneni post vodi u Zg, imalo bi se pravo umetnuti imovinsko-pravni zahtjev kao podnesak u kaznenom postupku u sljedećim slučajevim:

- ako je osoba proglašena krivom za nanesenu štetu

- privatnom tužbom ( ako osoba nije kriva ili ako je pod uvjetnom s tim da uvjetna ne obuhvaća navedenu štetu)

 

U tom slučaju ne vodi se više objektivnom odgovornosti.

Hvala na odgovorima :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teorija ubikviteta relevantna je po pitanju kaznenog prava (u slučaju kada su se radnja i posljedica kaznenog djela dogodile na dva različita mjesta), dok s obveznim pravom nema veze.

 

Sad otprilike shvaćam što mislite, i mišljenja sam da samoinicijativno pravo potraživanja regresa nemaju, već da bi prije morali pokrenuti odgovarajući postupak i dobiti sudsku odluku. No, jedno mi još uvijek nije jasno - čemu regres ako još postupak nije okončan, a ujedno je postavljen i IP zahtjev? Vrlo nepovezano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teoriju ubikviteta sam navela jer BiH vodi postupak. (P.s.teorija ubikviteta je kad radnja nastupi na jednom mjestu a posljedica na drugom mjestu i sud koji se smatra nadleznim vodi postupak, naravno ukoliko se ne trazi delegacija nadležnosti,a.to u ovom slucaju nije se trazilo )

Ova dva postupka nemaju veze jedan s drugim (prvi je kazneni, drugi je građanski koji ce biti pokrenut u RH nakon zateznih kamata )

Prvi je naveden jer je kao "posljedicu " izazvao trenutno stanje.

Pa ni meni nije jasno zato sam i pitala.

Evenutalno je moguce da na temelju procijene same presude oni to regresno potrazuju.

A ako je potrazivanje na temelju procijene nameće se pitanje kako se moze regresno potrazivati bez pravomocne presude.

Opet ponavljam ni meni nije bilo jasno, zato sam u pravom postu napisala da po zdravoj logici, misljenju tri pravnika (s kojima sam danas razgovarala ) misljenje odvjetnika (s kojim sam jucer razgovarala ) to je nemoguce.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija