Jump to content

Podjela troškova pri podjeli nekretnine


natazg

Preporučene objave

Pozdrav,

 

molim Vas za pomoć u sljedećoj situaciji. Stric je vlasnik u dijelu 2/3, a ja u 1/3 kuće koju smo naslijedili od bake. Kuća se sastoji od stana površine cca 100m2, garaže i dvorišta. Usmeno smo dogovorili tko bi uzeo koji dio. Koliko sam ja shvatila, prema zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, zakonski se podjela nekretnine u ovakvim slučajevima može provesti ukoliko svaka cjelina može funkcionirati zasebno (odvojena brojila vode, struje, ...). Za to je potreban građevinski projekt i postupak etažiranja. Tj zajednički trebamo dovesti nekretninu u stanje u kojem će podjela biti moguća? Koji je omjer troškova koji bi trebao platiti svaki od suvlasnika kako bi se podjela mogla izvršiti i upisati vlasništvo na dogovorenom dijelu? Po gore navedenom zakonu, ja bi rekla da svaki od suvlasnika treba sudjelovati prema udjelu u vlasništvu. No, kako stric neće na dijelu koji njemu ostaje raditi građevinske preinake (osim jednog zida koji će razdvajati njegov dio od mojeg), on smatra da ne treba platiti troškove projektiranja, izdavanja uporabne dozvole, ...; nego samo trošak finalnog postupka etažiranja.

 

Hvala na pomoći :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Ako se Vi u startu budete sporili oko toga,podjela će pričekati.

Već ste se dogovorili koji dio nekretnine će pripasti svakom ponaosob,pa ako vaš dio zahtjeva određene izmjene kako bi dobio svojstvo uporabne jedinice,bože moj,"progutajte to"i riješite o svom trošku,a ako stric uleti sa strane kojom kunom,još bolje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija