Jump to content

poslovno uvjetovani otkaz na bolovanju


baxa

Preporučene objave

Poštovani molim pomoć i razmjenu iskustva ako je netko imao sličan problem.Poslodavac me poslao na čekanje 2009.godine,2010.godine imam ozbiljnih zdravstvenih problema i krećem s liječenjem,s obzirom da sam na čekanju ne otvaram bolovanje.6.8.2010. poslodavac mi uručuje poslovno uvjetovani otkaz.9.8.otvaram bolovanje i nastavljam se liječenjem koje bezuspješno traje 5 godina,cijelo vrijeme sam pod otkazom,plaću mi isplaćuje HZZO.Radno više nisam sposoban i u postupku sam za ostvarivanje invalidske mirovine.

Danas mi stiže ponovno poslovno uvjetovani otkaz sa datumom 10.03.2015.(otkazni rok 3 mjeseca)

Neznam iz kojeg razloga i dali ima zakonskog uporišta za to?

Molim pomoć

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

baxa,

kažete: "Ne znam izkojih razloga......."

1. Prema ZOR-u Redoviti otkaz ugovora o radu

Članak 115.

(1) Poslodavac može otkazati ugovor o radu uz propisani ili ugovoreni otkazni rok (redoviti otkaz), ako za to ima opravdani razlog, u slučaju:

1) ako prestane potreba za obavljanjem određenog posla zbog gospodarskih, tehnoloških ili organizacijskih razloga (poslovno uvjetovani otkaz)

2) ako radnik nije u mogućnosti uredno izvršavati svoje obveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti (osobno uvjetovani otkaz)

Dakle Vi ste dobili Otkaz prema st. 1)

Isti Zakon kaže i da takav otkaz nije opravdan pema:

Neopravdani razlozi za otkaz

 

Članak 117.

(1) Privremena nenazočnost na radu zbog bolesti ili ozljede nije opravdani razlog za otkaz ugovora o radu.

Prema gore rečenom i prema Članak 133.

Radnik koji smatra da mu je poslodavac povrijedio neko pravo iz radnog odnosa može u roku od petnaest dana od dostave odluke kojom je povrijeđeno njegovo pravo, odnosno od saznanja za povr Sudska zaštita prava iz radnog odnosa.

Dakle vi morate poslodavcu dostaviti ZAHTJEV ZA ZAŠTITU PRAVA i napisati poslodavcu: da u smislu čl.117 ZOR-a smatrate da otkaz nije opravdan, te da tražite da svoju Odluku o istom povuće jer ćete u protivnom biti prisiljeni potražiti Sudsku zaštitu. ZZP pošaljite poštom,preporučeno sa povratnicom U roku od 15 dana po primitku poslodavac bi Vam trebao odgovoriti. Ne odgovorili li,ili odgovori negativno,u sljedečm roku od 15 dana morat ćete podnjeti Tužbu nadležnom Sudu.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem na odgovoru,

zahtjev za zaštitu prava ću napisati i poslati.

pitanje "iz kojeg razloga ?" je zato što mi nije jasno zašto mi ponovno uručuje poslovno uvjetovani otkaz i dali ima zakonsko uporište (možda se zakon izmjenio?) pošto sam na bolovanju kontinuirano unatrag 5 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

baxa,

čl.117. ZOR-a je iz "novog Zakona o radu" i to NN 93/14 na snazi od 07.08.2014. kao i ostali članci koje sam spominjao.

Po meni , ako su Vam željeli otkazati, morali su to učinitiredovitim otkazom iz OSOBNO uvjetovanih razloga , "ako radnik nije u mogućnosti uredno izvršavati svoje obveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti" na način da to i obrazlože.

Pa "razloge"?... su vam MORALI napisti u Odlucio o otkazu. Ukoliko nisu OBRAZLOŽILI otkaz, on im je ništav... i to im napišite u ZZP-u.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahtjev za zaštitu prava je poslan,sumnjam da će se poslodavac očitovati s obzirom na dosadašnji odnos prema radnicima koji su dobili otkaz.

molim pomoć oko tužbe,koji je sud nadležan za radni spor?

i dali netko ima primjer kako tužba izgleda otprilke.

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

razmišljam o tužbi isključivo da zaštitim svoj status.

 

pošto sam na dugotrajnom bolovanju,invalidska mirovina je duga priča.

ukratko 6 puta sam bio na komisiji,imam procjenjeno tjelesno oštećenje 70%,ali svaki put je rješenje negativno s tim da "nastavim liječenje".

Moje zdravstveno stanje se pogoršava ali HZMO još uvjek odbija svaki zahtjev za dodijelu postotka invalidnosti,tako da sam u nezavidnoj situaciji.poslodavac me se pokušava riješiti a mirovinski sustav me pokušava "eutanizirati"

ironično,ali tako ja to vidim

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahtjev za zaštitu prava je poslan,rok poslodavca za očitovanjem je ovaj tjedan.

radnog staža imam 32 godine i 60 godina starosti

 

obrazloženje:

zbog loše gospodarske situacije u građevinskom sektoru,planom restrukturiranja je utvrđen višak zaposlenih te je utvrđeno da se podijele poslovno uvjetovani otkazi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahtjev za zaštitu prava je poslan,rok poslodavca za očitovanjem je ovaj tjedan.

radnog staža imam 32 godine i 60 godina starosti

 

obrazloženje:

zbog loše gospodarske situacije u građevinskom sektoru,planom restrukturiranja je utvrđen višak zaposlenih te je utvrđeno da se podijele poslovno uvjetovani otkazi

 

Baxa,

Vi ste u vrlo nezahvalnoj situaciji. Nedostje Vam 9 godina staža osiguranja ili 5 godina starosti za ostvarenje prava na Punustarosnu mirovinu. Istu takovu situaciju imao sam ja, prije 5 godina. Nakon 3 ipol godine neprekidnog bolovanja, mene su poslali u Invalidsku mirovinu nakon 4 komisijska pregleda. Unatrag dvije – tri godine,ta se situacija sa Invalidskim mirovinama jako „zaoštrila“ radi poznatih nam afera sa kupovinom i sad samo „mrtav“ možeš dobiti pozitivno rješenje. No kako jest, jest. Trebate se strpiti. Raditi više očito ne možete i tu je priči kraj.

S obzirom da ste ZZP poslali Poslodavcu on bi Vam mogao ali i ne mora odgovoriti u roku do 15 dana od dana koji piše na povrotnici (dan kada je zaprimio ZZP). U skučaju da ne odgovor u tom roku ili odgovori negativno sukladnogore rečenom i prema Članaku 133. Zakona o radu „Radnik koji smatra da mu je poslodavac povrijedio neko pravo iz radnog odnosa može u roku od petnaest dana od dostave odluke kojom je povrijeđeno njegovo pravo, odnosno od saznanja za povr Sudska zaštita prava iz radnog odnosa.“ Isto će reći da biste Poslodavca morali u tužiti u roku o sljedečih 15 dana i u tužbi obrazložiti zašto i koja prava smatrate da Vam je poslodavac povrijedio i temeljem toga tražiti da Vas vrati na posao. Međutim Novim Zakonom o radu (Narodne novine 93/2014) prema Članaku 121.

(3) Otkazni rok ne teče za vrijeme privremene nesposobnosti za rad.

(4) Ako je došlo do prekida tijeka otkaznog roka zbog privremene nesposobnosti za rad radnika, radni odnos tom radniku prestaje najkasnije istekom šest mjeseci od dana uručenja odluke o otkazu ugovora o radu.

Tu se čak govori o tome da „pri odlučivanju o poslovno uvjetovanom otkazu poslodavac više ne mora voditi brigu o invalidnosti radnika“.

Tu je, po meni u Vašem slučaju,nejasno odnosi li se odnosna formulacija Zakonodavca i na Vaš slučaj jer je isti st(4) čl.121 zapravo donesen kako bi se spriječilo radnika u manipulaciji otvaranjem bolovanja po redovitom otkazivanju iz poslovno uvijetovanih razloga i sprečavanju otkazivanja činjenicom privremene nesposobnosti za rad ,što je radniku „stari“Zakon o radu i omogučavao. Dakle,s obzirom da ste Vi na bolovanju pet godina, mislim kako bi sud eventualno mogao uvažiti činjenicu da niste manipuilirali bolovanjem. E sad hoće li Sud,ukoliko tužite poslodavca za neopravdanost otkaza presuditi u Vašu korist,teško je reći,pogotovo stoga jer je taj čl.Zakona nov i nema sdekvatne sudske prakse.

Ja ne vidim,u Vašoj sitaciji, što možete izgubiti ukoliko radi toga utužite Poslodavca,osim troška Tužbe. No možda se Vaša situacija riješi u međuvremenu Inv. Umirovljenjem.

Eto,to je moje razmišljanje o Vašem problemu. Bilo bi dobro da se posavjetujete i sa nekim odvjetnikom koji se intenzivno bavi radnim pravom (a rijetki su takvi).

Pozivam i naše „Legalis“-te,naroćito G-mana, da razmotre Vaš problem i daju svoje mišljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poštovani hurus,

vi ste odlično detektirali sve probleme i točno ste rekli u kakvom se zdravstveno-pravnom vakumu nalazim.svjestan sam da nemogu više raditi,ali isto tako pokušavam zaštiti koliko toliko svoj status.

što se tiče inv komisija sve ste naveli odlično,jednostavno po dekretu ne daju nikome u mirovinu.6 puta sam bio na komisiji,svaki put liječnici procjene invalidnost ali rješenje je negativno zbog već poznatih razloga.tako da sam stvarno na rubu živaca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Baxa,

Znate jako smo i mi radni narod kvarni. Gledamo kako da se izvučemo od rada. Plaća mala,neredovita illi je nema pa ajmo vidjet kak bi u mirovinu. Invalidska. Pa nađemo doktora koji bu to za neku dvogodišnju mirovinsku cifru forhaltal. Pa mi u Invalidsku. Ko bu to sve plačal. Pa neko bu,jer kak „oni“ gore ništ ne delaju a tolke plaće deru. Pa se neko bogati. Dok ga Dorh ne pokupi. I tak je to išlo u krug. I ko je nayebo. Opet narod. Mi. Male mirovine. Potrebiti više ni sa moždanim ne mogu dobit invalidsku,jer ko bu to sve platil? Jadni Radni narod nema od kud. I tako do ko zna do kada. Ali od nekud se moralo početi i hvala Bogu da jest. Tak je bilo i sa građevinskim dozvolama. Masa je to stvari iz života u kojoj smo bili kvarni. Ali hvala Bogu, kreće se na bolje. Pa ak nama nebu najbolje, bit će mladima za 20-30 godina ak buju pametni. Poglćte Gradončnike Omiša,Metkovića.Može se ak ima volje.

A Vi baxa ,živce u kanticu. Ništa se značajno lošije Vama ne može dogoditi nego se već je dogodilo. Sačekajte to rješenje a do tada : Sretno!

LP M.H.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija