Jump to content

porodiljni - 28 ili 45 dana prije termina??


spajalica7

Preporučene objave

na komplikacijama sam od veljače ove godine. radim u državnoj firmi i ako sam na bolovanju duže od 90 dana, imam pravo na naknadu u visini jedne proračunske osnovice.

eh sad... ako s komplikacija na porodiljni odem 45 dana prije termina, neću imati tih 90 dana, ali ako odem 28 dana prije, imat ću pravo na naknadu. Zna li netko mora li se s komplikacija na porodiljni ići 45 dana prije termina ili mogu i 28 dana prije? U zakonu nije striktno navedeno, ali ja se želim pripremiti ako mi dr. ne bude htjela izaći u susret, a mogla bi.

 

citiram čl. 12. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama

 

(1) Zaposlena ili samozaposlena trudnica, odnosno zaposlena ili samozaposlena majka za vrijeme trudnoće, poroda i njege novorođenog djeteta, ima pravo na rodiljni dopust u trajanju od 28 dana prije dana očekivanog poroda do navršenih 6 mjeseci života djeteta, koji se sastoji od obveznog i dodatnog rodiljnog dopusta.

(2) Zaposlena ili samozaposlena trudnica, odnosno zaposlena ili samozaposlena majka pravo na obvezni rodiljni dopust koristi u neprekidnom trajanju od 98 dana, od kojih 28 dana prije dana očekivanog poroda te 70 dana nakon rođenja djeteta.

(3) Dan očekivanoga poroda utvrđuje izabrani doktor ginekolog iz obveznoga zdravstvenog osiguranja.

(4) Iznimno od stavka 2. ovoga članka, zaposlena ili samozaposlena trudnica, ovisno o stanju trudnoće i zdravstvenom stanju, može početi koristiti rodiljni dopust iz stavka 2. ovoga članka i 45 dana prije dana očekivanog poroda, što utvrđuje izabrani doktor ginekolog iz stavka 3. ovoga članka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

spajalica7,

ja ne vidim što tu nije jasno?! O Vašem „slučaju“ odlučuje izabrani doktor ginekolog a prema vašem zdravstvenom stanju,pa kad odredi, onda ćete i ići na „korištenje“ prava. To što se možda njegova odluka neće uklopiti u Vašu kalkuaciju,dugi je "par cipela".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija