Jump to content

Porezna zastara i svašta nešto


senorita

Preporučene objave

Poštovani,

 

u 6. mjesecu 2009. godine doneseno je rješenje o ovrsi pljenidbom, procjenom i prodajom pokretnina ovršenika. Tim su rješenjem popisali auto koji nije u mojem vlasništvu, već je u fiducijarnom vlasništvu distributera i motor koji sam prije predmetnog rješenja predala u samostalni posjed trećoj osobi (nismo sastavili kupoprodajni ugovor već sporazum ovjeren kod j.b.). Porezna je 10.7.2009. godine poslala mom poslodavcu rješenje o ovrsi, no još dan danas čekaju prednosni red. Rješenje o ovrsi odnosi se na porez na dohodak iz 2008 i 2009. godine. Ove godine sam poslala zahtjev kojim se pozivam na zastaru. Nakon toga,donesli su rješenje kojim mi otpisuju kamate, budući da se kamate s naslova ZASTARJELE tražbine ne mogu namiriti s opterećenih stvari, no za samu tražbinu navode kako nije u zastari i nadalje navode da će se namiriti iz opterećenih stvari (auta i motora) i pozivaju se na odredbe OPZ-a da se zastarjela tražbina može namiriti iz stvari na kojima su zasnovali založno pravo. Znači prvo otpisuju kamate jer se ne mogu namiriti iz ZASTARJELE tražbine iako je tražbina osigurana založnim pravom, zatim navode da nije nastupila zastara i zatim navode da će zastarjelu tražbinu namiriti iz opterećenih stvari. Ko je tu lud? Malo priznaju zastaru, malo ne. No glede auta i motora istaknuti su prigovori trećih osoba budući da isti nisu u moje vlasništvu i porezna nije uknjižila založno pravo na istima. (a u rješenju navode da jesu i da će se s istih namiriti!!). Porezna kod mog poslodavca dolazi na red za naplatu ove godine u 8. mjesecu. Mene zanima sljedeće: Budući da nastupa apsolutna zastara s 1.1.2016. godine za dug iz 2008. godine, je li moguće da će se porezna namirivati s plaće samo tih nekoliko mjeseci do 1.1.2016. godine pa da se onda pozovem na apsolutnu zastaru? Ili kad se već jednom počinju namirivati s plaće ,a prije no što nastupi aps.zastara, ona više nema učinak? I još jedno pitanje, je li moguće da je zastara počela teći od pravomoćnosti rješenja o ovrsi (dakle od 6.mj 2009. godine, pa bi apsolutna nastupila u 6.mj 2015. godine ili uvijek kod poreza zastara počinje teći s 1.1. nakon godine kad je utvrđena porezna obveza?) Znači, za dug iz 2008., porezna obveza utvrđena 2009. godine, zastara počinje teći s 1.1.2010. godine ili bi u ovom slučaju bilo od pravomoćnosti rješenja o ovrsi-od 6.mj 2009. godine? Znam, ima tu svega i svačega. Molim za pomoć, poprilično je hitno! Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad protekne vrijeme zastare, porezno tijelo čija je tražbina osigurana zalogom ili hipotekom može se namiriti samo iz opterećene stvari ako je drži u neposrednom posjedu ili ako je njegovo pravo upisano u javnoj knjizi, no zastarjela tražbina po osnovi kamata ne može se namiriti niti iz opterećene stvari ( vidi članak 94. stavak 8.OPZ-a).

Ako je prigovor zastare istaknut u tijeku postupka za zasnivanje založnog prava ili hipoteke, a prije upisa u javnu knjigu, zastarjeli dug se otpisuje.

Dug se otpisuje i u slučaju ako je prigovor zastare istaknut nakon upisa u javnu knjigu, a dug je u trenutku upisa bio u zastari (Uputa Ministarstva financija od 22. svibnja 2009, poglavlje IV. Zastara i otpis duga po službenoj dužnosti, točka 7.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija