Jump to content

Molim pomoć vezano za presudu suda


toskana

Preporučene objave

Molila bih vas za savjet vezano za presudu suda. Moja majka je potpisala da odgovara u jednom ugovoru o kreditu kao solidarni jamac. Uz nju, još je jedna osoba dala jamstvo kao solidarni jamac. Do problema je došlo kada je glavni dužnik prestao plaćati ugovorene rate kredita i samim time banka je odlučila raskinuti ugovor i krenuti sa prisilnom naplatom. Pošto je moja majka solidarni jamac, banka je odlučila da se naplati preko nje jer je potpisala mjenicu putem koje daje jamstvo za naplatu kredita. Drugog solidarnog jamca nije uzela u obzir za prisilnu naplatu. Sad, problem je što je to došlo do suda- općinskog koji je presudio da moja majka mora umjesto dužnika plaćati kredit jer se obvezala kao solidarni jamac i pošto je potpisala mjenicu kao osiguranje naplate. Napominjem kako je do raskida došlo prije par godina i kako dužnik nije poduzeo ništa u rješavanju ovog spora i kako se banka od prvog dana odlučila za naplatu preko moje majke, a nije pokušala naći drugi način naplate preko dužnika ili drugogo solidarnog jamca koj se obvezao.

 

Ako može savjet kako da pobijemo odluku suda i jel ima bilo koji način da nas se oslobodi od navedenog? Također, je li može pomoći činjenica da u trenutku potpisa jamstva kao solidarni jamac, moja majka nije imala kredit, a sada ima 3 i plaća joj je pola opterećena, kao i nekretnina koja je pod hipotekom? A banka se nije obazirala na to, već želi prisilnu naplatu zbog činjenice da je solidarni jamac i da je potpisala mjenicu.

 

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju - nećete moći ništa.

 

Majka je jamac platac, obvezala se na to, a činjenica da je u igri još jedan takav jamac, ne mijenja na pravu vjerovnika da si izabere od kojeg jamca će se pokušati naplatiti. Može i od oboje, ali i od samo jednog. Stvar izbora vjerovnika.

 

Majka će kasnije moći potraživati od glavnog dužnika povrat svega što je platila, ako će se naravno imati iz čega naplatiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija