Jump to content

Ostavinska rasprava


malizeleni

Preporučene objave

Prije 7 godina umrla je majka.Na nju u gruntovnici nije ništa glasilo jer se radilo o muževoj domovini. Otac je umro 2015. godine i zakazana je za njega ostavinska rasprava iako je svu imovinu darovao jednom sinu.Mene zanima da li je majka stekla ikakvu imovinu u bračnoj zajednici? I ako je stekla, da li se rasprava za nju treba pokrenuti, a živjeli su 55 godina u braku u kojem su sagradili zajedničku kuću i stekli određenu imovinu.Koja su prava ostale djece u ovom slučaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

.Koja su prava ostale djece u ovom slučaju?[/color]

u ostavinskom postupku obavezno istaknuti povrijedu prava na nužni dio nasljedstva i zahtijevati uračunavanje dara u namirenje nužnog dijela ostale djece.

S druge strane se postavlja pitanje pravne valjanosti darovnog ugovora,budući kako je očigledno da je pokojni otac raspolagao i imovinom pokojne supruge,odnosno vaše majke,što bi se moralo utvrditi u parnici radi utvrđenja bračne stečevine i ništavosti (djelimične ili potpune)darovnog ugovora.

 

""pravo na utvrđivanje zajedničke imovine stečene radom u tijeku braka ne pripada samo bračnim drugovima već i njihovim nasljednicima, budući je predmetni zahtjev, zahtjev na utvrđenje prava vlasništva (čl. 187. ZPP-a) stvarnopravni zahtjev, a odredbom također tada na snazi čl. 36. ZOVO-a pravo vlasništva na stvar stječe se nasljeđivanjem u trenutku otvaranja nasljeđa na imovini umrlog, ako zakonom nije drugačije određeno. Stoga je i ta zakonska odredba temelj za aktivnu legitimaciju tužene na podnošenje takvog zahtjeva.""

(iz odluke Županijskog suda u Varaždinu, Gž. 800/08-2 od 9.IV.2009. )

Nadalje vam preporučujem da po pitanju valjanosti konkretnog ugovora u smislu raspolaganja zajedničkom imovinom/bračnom stečevinom,pregledate temeljito temu pod linkom.

http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/59798-Pobijanje-ugovora-o-dosmrtnom-uzdr%C5%BEavanju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Imali smo ostavinsku raspravu za pokojnog oca na kojoj se raspravljalo samo o mirovini i grobnom mjestu. Otac je 2013. godine ostale nekretnine darovao jednom sinu i taj sin se iste te godine uknjižio na katastar jer gruntovnice nemaju.Tražili smo nužni dio, ali imamo samo pravo na mirovinu i grobno mjesto, a na ostalu darovanu imovinu nemamo.Mene zanima zašto sada na darovanu imovinu nemamo pravo na nužni dio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste u ostavinskom postupku prigovorili zbog povrijede nuznog dijela,a niste upučeni u parnicu,trebali ste izjaviti žalbu na rješenje o nasljeđivanju.

Nadalje sam mišljenja da i dalje možete u parnici isticati ništavost darovnog ugovora,budući da je otac raspolagao majčinim dijelom imovine,no za ovakav postupak nužno je angažirati stručnu osobu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija