Jump to content

Ustupanje polovine nasljedstva plus otkup kreditom druge polovine


oirad

Preporučene objave

Molim pomoć...

Da li je moguće u slijedećem slučaju izbjeći plaćanje poreza za prijenos nekretnine.

 

Baka umre. Stan naslijeđuju po pola otac i stric. Uskoro slijedi ostavinska. Stric se slaže da mu njegovu polovicu isplatim, a otac bi mi darovao svoju polovicu. Za isplatu stričeve polovice moram podići hipotekarni kredit.

Poznato je da hipotekarni kredit banka isplaćuje na račun onoga od koga kupujem nekretninu. U mom slučaju to bi mogao biti stric, ili otac ako se stric na ostavinskoj odrekne svoje polovine u očevu korist kako bih ja darovnim ugovorom od oca na mene došao u posjed cijelog stana.

Na darovni ugovor od oca nema poreza, ali zar se ne bi vidjelo putem oib-a da je iznos pola vrijednosti stana, tj kredit koji ja podižem da bi isplatio strica, a isplaćuje se na račun oca koji bi onda dao novac stricu? Da li vrijedi da je to darovni ugovor od oca na mene ako moj hipotekarni kredit za kupnju nekretnine (1/2 stana) ide njemu na tekuči rn.

Ili...? Može li se izvesti tu neka kombinacija prilikom ostavinske i/ili nakon nje darovnim ugovorom/ugovorima, da ja dođem u posjed nekretnine bez da platim 5% poreza za prijenos.

Meni bi to bila prva nekretnina, ali moj supružnik ima 1/2 nekretnine (cijela nekretnina ima 80m2 od koje ima pola na sebe u kojoj nema prebivalište)

 

Molim za pomoć ovdje u odgovoru, ili u privatnoj poruci ponudu odvjetnika kome bih se mogao obratiti za konkretan pravni savjet ali samo ako je ovo moguće izvesti.

 

Unaprijed zahvaljujem.

 

Lijepi pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

kako god pogledam,najidealnije rješenje je darovanje cjelokupne nekretnine od strane oca,što znaći sljedeći scenarij,stric se u ostavinskom postupku odriće,odnosno ustupa svoj dio vašem ocu,nakon čega se otac knjiži kao vlasnik s pravom 1/1,slijedi sklapanje darovnog ugovora,budući da ste vi potomak darovatelja vrijedi odredba članka 13.Zakona o porezu na promet nekretnina,odnosno porezno oslobođenje.U svemu ovome,najnezahvalniji položaj ima stric,budući da ide na povjerenje,no iz vašeg opisa vidim da su odnosi dobri.

E što vas buni,to je kredit,no valja naglasiti da nije isto stambeni kredit i hipotekarni,kod stambenog kredita novac liježe na račun prodavca,dok kod hipotekarnog novac ide tražitelju kredita a kao osiguranje kredita zalaže svoju nekretninu ili takvu osiguranje može dati sasvim neko treći na način da založi svoju nekretninu.

U vašem slučaju nekretninu će založiti vaš otac,na temelju ćega vam se uz ostale uvjete odobrava kredit,vi isplatite strica,upišete svoje pravo vlasništva na osnovu darovanja i postajete vlasnikom založene nekretnine,Znaći,zalog kao teret nekretnine neće biti zapreka prenosu prava vlasništva,ali naravno da se o svemu treba upoznati založni vjerovnik/banka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zbog kamata na kredit(stambeni oko 6% . potrošački oko 8%) možda bi isplativije bilo kupoti 1/2 stana od strica i polatiti porez.

izračunaj.

 

ako vam je prva nekretnina možda bi bilo bolje prvo od strica kupiti 1/2 stana. na isti prijaviti prebivalište.

prijaviti porez za kupnju 1/2 stana .tražiti poreznu olakšicu. nakon primitka poreznog rješenja otac vam daruje svoji 1/2 stana.

prije prijave poreza podnijeti prijedlog za upis vlasništva (u gruntovnicu).sa novim vlasničkim listom (ako ga možete dobiti u roku od 30 dana)podnesete poreznu prijavu.

prebivalište prijavite temeljem kupoprodajnog ugovora.

 

do darovnog ugovora bili bi suvlasnik stana (s ocem)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija