Jump to content

pravo vlasništva


anonimno

Preporučene objave

Mislim da se 3 godine izvanbracne zajednice kod nas smatra kao i bracna. To se mora dokazivati, a jedan od dokaza je da ima prebivaliste na istoj adresi kao i Vi. Jeste li stan stekli prije ulaska u takvu zajednicu, to se isto gleda.

Nije da je to moja stvar, ali kakva Vam je to veza kad " zelite zastititi sebe i svoje roditelje"?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stan je stečen prije, živimo par mjeseci skupa, i sve sam ja kupio, mislim pritom na namještaj i ostalo. Draga je došla na gotovo.

Meni u vezi super, ali poučen iz nekih loših iskustava prijatelja zapitate se malo.

Dakle, ima li ona pravo na nešto da dođe do razlaza?

Čist informativno!

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok!

 

Ako se pažljivo čita vaša objava onda ispada da ste vi vlasnik stana (neovisno o tome kojim sredstvima je kupljen, vašim i vaših roditelja). Međutim, nije jasno da li je stan već otplaćen u cijelosti ili nije, da li vaša cura živi već s vama u izvanbračnoj zajednici ili tek namjeravate živjeti zajedno. Na izvanbračnu zajednicu koja traje više od 3 godine a i manje ako se rodi dijete, primjenjuju se iste odredbe obiteljskog zakona koje vrijede i za bračnu zajednicu, s time da prebivalište obiju supružnika mora biti na istoj adresi. Dakle, posve je razumljivo da se brinete (želite se zaštititi) jer ako je stan otkupljen i glasi na vaše ime prije zasnivanja (izvan)bračne zajednice to spada u vašu vlastitu imovinu. Ukoliko je situacija takva da započnete živjeti u zajednici a i dalje otplaćujete kredit, savjetujem vam da sklopite predbračni ugovor kojim ćete jasno definirati što je vaše vlasništvo. Ne slažem se forumašem koji se pita kakva je to veza, jer da ste kojim slučajem to pitanje postavili za koju godinu za očekivati je da biste dobili odgovor: A gdje si bio do sada? Jer dovoljno je prosurfati po ovim objavama i uvjeriti se koliki problem nastaje pri podjeli imovine nakon rastave braka. A vi ne znate što vam nosi budućnost pa je zato dobro "osigurati" se na vrijeme. Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok!

 

Izgleda da smo istovremeno pisali, sad je slika jasnija. Sve što je kupljeno vašim sredstvima je vaše, ali to si stavite na papir i ovjerite si kod javnog bilježnika, dok je još vrijeme. Naravno da pri tom ne milsite da vaša zajednica ne bi trebala funkcionirati, nego ste poučeni tuđim iskustvima. Vaša draga bi to trebala shvatiti i prihvatiti, da vašu vezu uopće ne dovodite u sumnju, da su vaše namjere ispravne i časne, samo što želite da stvari budu jasne. Sumnjam da biste i poslije imali problema, međutim, stvari su drukčije kad se rodi jedno ili dvoje djece, i u slučaju rastave vam ne preostane nego iseliti se iz stana. Na taj način osiguravate sebe u smislu da se taj stan proda ili tome slično (jer tko je u stanju iseliti majku s dvoje djece), solucije su u tom slučaju različite ali vi ste ti koji raspolažete svojom imovinom. Pozdrav,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stan nije otplaćen, nego ja otplaćujem kredit. Ona predlaže otplatu polovice kredita. Pretpostavljam da bi time i postigla pravo na dio u kojem bi sudjelovala u otplati, a onaj dio što su mi roditelji dali, ulazi u dio na koji ne bi imala prava, zar ne?

Koliko je predbračni ugovor 'zdrav' za okolinu u kojoj živimo to je sada pitanje, jer se većina njih zgraža od takvih prijedloga, premda u mojoj situaciji to još nije bilo na tapeti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je stan stecen prije, to je Vasa imovina isto kao i namjestaj i sve ostalo, to Vi unosite u zajednicu.

Nisam ja Vas nikako htjela uvrijediti svojim pitanjem. Ja isto znam za puno losoh veza i jos gorih raskida. Moram priznati da je vecina tih veza bila losa od pocetka tj. dao se nazrijeti los kraj. E, takvi ljudi se trebaju pitati, ali obicno se ne pitaju o takvim stvarima kao Vi. Ako ste Vi u sretnoj vezi, cemu strah za imovinu?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morala bi ona dokazivati i izvranbracnu zajednicu, a to bi mogla npr. predocavanjem uplacenih rata za stan. Vidjelo bi se na njima da je uplatitelj ona.

To je moja prijateljica napravila.Cuvala je sve uplatnice za rezije, za namjestaj itd, pa kad je (sada vec bivsi) rekao da ona nije pridonosila za odgoj djeteta, samo je pokazala racune. Isto tako, u tijeku rastave, kupila je stan, a on je potpisao izjavu da nema udio u njemu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok!

Dakle situacija je sljedeća: vaši starci su dali za 1/3 vrijednosti stana, vi otplaćujete kredu od 2/3 vrijednosti. Namjestili ste stan. Vaša cura živi s vama 3 mjeseca. Željeli biste regulirati stvar da se točno zna šti je vaše a što njeno u slučaju da dođe do razlaza. Međutim sredina u kojoj živite bi se zgrozila?!. Što napraviti da budete svi zadovoljni?

Ukoliko biste u zajednici nastavili otplaćivati kredit (ne znam o kojem je iznosu riječ i na koliko godina, ali se ukupan iznos duga može izračunati) ne znam koliko bi bilo pošteno da vi sami i dalje otplaćujete kredit podrazumjevajući pri tom da stan u tom slučaju postane vaš, a da ona doprinosi s ostalim troškovima koje će kasnije morati dokazivat ( a da pri tom faktički ne posjeduje ništa)i. Ukoliko ne želite napraviti kako vam je predloženo, zbog mišljenja okoline, onda će u završnici stan biti po pola, tim više ako ona bude učestvovala u plaćanju obroka kredita, vaši starci zaboraviti na onu jednu trećinu radi dobrobiti braka i budućih unuka. Razmislite dobro kako da pravno i moralno to bude OK. Pozdrav,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija