Jump to content

Vraćanje dobivenog darovnim ugovorom


sensation

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Moj otac je krajem 2011. darovnim ugovorom od svoje majke (koja je još uvijek živa) dobio šumu. Otac je taj darovni ugovor pospremio i nije pomnije istražio što je uopče dobio i što može sa time sve.

Pošto nas je stisla financijska kriza otac se sjetio da ima darovnim ugovorom dobivenu šumu i odlučio je meni prepustiti da istražim što je sve potrebno za njezinu prodaju, pošto to niti ne koristimo, niti imamo ikakve koristi od toga.

 

Istražujem na internetu, preko broja čestice nalazim šumu na stranicama katastra, na istoj stranici vidim baku upisanu u posjedovni list. Zatim odlazim na stranice zemljišne knjige i gledam posjedovnicu i vlastovnicu, a kad tamo u vlastovnici navedeno 17 različitih osoba, nigdje se ne spominje bakino ime. Odlazim u zemljišno-knjižni odjel pod koji pripada ta šuma i raspitujem se o čemu je točno riječ.

 

Gospođi predam papire koje posjedujem dakle; darovni ugovor, nekakvo Riješenje područnog ureda za katastar o mijenjanju podataka o zemljištu (navedeno je bakino ime i sprovedena je parcelacija zemljišta tako što se katastarska čestica razdijelila u jednu manju i jednu veću, pa su sada dvije čestice) i izvod iz katastarskog plana, točnije tlocrt čestica.

Gospoda mi printa Izvadak iz zemljišne knjige, isti koji sam ja vidjela na njihovim stranicama, sa popisom od 17 različitih ljudi, i navodi da se baka očito nije upisala nikad kao vlasnica, i da ja ukoliko želim da se pokrene postupak moram platiti cca 1500 kn i da postupak vještačenja i procedura cijela traje nekoliko mjeseci te da sami moramo zvati navedene ljude koji su na popisu u vlastovnici, i istraživati tko je od njih uopče živ, tko mrtav i da će trebati dva ili tri svjedoka koji će potvrditi da je baka zaista vlasnik tih čestica šume.

Uglavnom da pređem na samu bit ovog posta :)

S obzirom na sve navedeno, baku kao izvanknjižnog vlasnika, troškove koje bi imali da otac sve to dovede na svoje ime da može prodati, jednostavno baki želimo VRATITI DAROVANO.

Takvo nešto gdje nije uopče čista situacija oko vlasništa ne želimo, a kažem, otac nije niti znao to donedavno dok se nismo sami pozanimali pošto smo željeli šumu dati u prodaju.

Kakav je točno postupak kada DAROVAPRIMATELJ želi vratiti DAROVATELJICI nekretninu (šumu) dobivenu darovnim ugovorom? Što je sve potrebno učiniti, kome se obartiti, koliki su troškovi, ako ih ima??

Zahvaljujem unaprijed svima na odgovoru :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako je velika ta čestica?

Koliko vrijedi?

Koliko ima vrijednosti drvne mase na njoj?

Gdje se to nalazi?

 

Pa valjda ima u toj šumi toliko vrijednosti da se isplati to riješiti?

 

Ako ne želite tu šumu na dar, ne morate apsolutno ništa učiniti.

Otac nije vlasnik te šume. Nema pred zakonom nikakve obaveze u vezi šume. Vlasnik je osoba (osobe) koja je upisana u zemljišne knjige.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pravo vlasništva pravnim poslom stječe se u trenutku upisa vlasništva nekretnine u zemljišne knjige. s obzirom da se otac nije upisao u zemljišne knjige, nije postao vlasnik te nekretnine. ipak, s obzirom da je darovni ugovor sklopljen u pisanom obliku, dobro je u pisanom obliku sastaviti i sporazumni raskid darovnog ugovora kako poslije ne bi bilo problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem se na brzim odgovorima :) Naime, upravo to, zanima nas sporazumni raskid darovnog ugovora. Istina, u zemljišnim knjigama su navedeni drugi vlasnici, čak njih 17, nema niti bakinog imena, niti njezinog oca, što me čudi na neki način, jer je stoji u darovnom ugovoru slijedeće: Darovateljica je stekla nekretnine iz članka 1. temeljem Rješenja o naslijeđivanju Općinskog suda u ..., iza pok. oca Marka Markića. (izmišljeno ime sam navela radi sigurnosti :) )

Zbog složenih obiteljskih odnosa unutar očeve obitelji, jednostavno želimo vratiti darovano...

Što se tiče veličine šume, to je cca 2000 kvadrata, u Zagorju, izrazito nepristupačan, strm teren, nema prilaza s ceste, već je to kao na nekoj padini. Što se tiče sastava drva, vrijednosti drvne mase, te podatke nemamo. Otac je to mislio dati za male novce, čisto što nam stoji kao mrtvi kapital, ali s obzirom da baka vlasništvo nije sredila, a nitko nebi ni kupio bez svih potrebnih papira o vlasništvu, šumu želimo vratiti.

Jel možete reći još neke informacije o sporazumnom raskidu, ima li kakav ogledni primjer negdje da možemo sastaviti, da li obadvije strane moraju biti prisutne kod javnog bilježnika prilikom raskida, ili se može baki na potpis naknadno donijeti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

općenito pravilo koje vrijedi kod pravnih poslova jest da u onoj formi u kojoj je ugovor sklopljen, mora biti i raskinut - dakle, ako je bio pisano sklopljen kod javnog bilježnika s ovjerom potpisa, neka tako bude i raskinut. glede sadržaja je dobro da se posavjetujete s javnim bilježnikom ili odvjetnikom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija