Jump to content

Ograđivanje dijela šume


znatizeljkica

Preporučene objave

Poštovanje.

 

Mještanin sela (ujedno i lugar) namjerava ograditi svoj dio šumske parcele koja graniči s mojom šumom. Ogradom bi se zatvorio prolazni put kojim trebam proći da bi došao do svoje čestice. Ne želim ulaziti u sukobe ali smatram da mi nema pravo zatvoriti put. Važno je napomenuti da međe nisu sigurno utvrđene. Moj prijedlog da se pozove službeni mjernik mještanin nije prihvatio s odobravanjem. Zanima me koliko blizu/daleko od međe on smije graditi ogradu ( vjerojatno samo žica na stupovima), treba li kakvo odobrenje institucija za ograđivanje ( i kojih? ) te koje su moje mogućnosti i prava u cijeloj situaciji? Naime, kod rušenja stabla, nemoguće je neka porušiti da ne padnu u njegovu šumu a ako će biti ograđena, ograda će se oštetiti.

Molim Vas za bilo kakvu informaciju o mojim pravima u navedenoj situaciji.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li dovoljno prijaviti policiji smetanje posjeda ili baš mora biti tužba? Smije li on graditi ogradu bez dozvola ili mora biti bar neka suglasnost nekih institucija? Ako da,kojih? Koliko blizu međe smije raditi ogradu? Ne bi li mjernik trebao izaći na teren da utvrdi među, posebno ako on planira ogradu osigurati? Što ako prilikom rušenja stabla ograda se ošteti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uf! Tužba mi baš i nije bila u planu, ali ako ne postignemo dogovor očito neću imati drugi izbor. :(

A što je s dozvolama, jesu li mu potrebne? Koliko blizu međe smije raditi ogradu? Treba li se zvati mjernik ukoliko međe nisu jasno utvrđene? Do sad nije bilo problema jer stabla koja su bila nejasna kome pripadaju nismo dirali ni on ni ja. No po njegovom išćtavanju papira( vjerojatno s geoportala) meni se čini da međa nije bas tako. Po njegovom ide meni u korist s njegove strane no to onda povlači promjene i s ostalim susjedima. Napominjem, ne zelim se svađati i uzimati nešto što mi ne pripada ali ne zelim ni ići sebi na štetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko blizu međe smije raditi ogradu?

poštovani,

svrha ograde i jeste da se ogradi nešto svoje,pa ako bi zakon uvjetovao vlasnika da ogradu povlači unutar svog zemljišta npr;0,5,1,2,3 itd metara,postavlja se pitanje što je sa neograđenim dijelom,glede čega je dovoljno da je ograda u njegovom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve to stoji. Ali problem je da međe nisu jasno utvrđene. A nije bio zainteresiran da se pozove mjernik. Bio sam spreman platiti i pola troškova. I ako ogradi svoju parcelu, meni je uz rub šume onemogućen prolaz do moje šume. A tu je moja obitelj vozila drva za vlastite potrebe više od 40 godina. On planira u izgrađeno dijelu uzgajati svinje. Treba li mu za to kakvo odobrenje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije mi namjera inatiti se. No očito mi preostaje do moje šume helikopterom pa onda drvo porušiti i helikopterom ga dići u vis da susjedu ne ošteti ogradu. Jer ako će unutra biti životinje, ograda će biti čvrsta i neće biti moguće otvoriti je da prođem. Ili druga opcija tužba uslijed slijednosti. Ne znam koja je gora. Da se susjed složi za mjernika pa da odmah utvrdimo prolaz kud bih mogao do svoje čestice na normalan način, nitko sretniji od mene. Pa neka na svom onda gradi i uzgaja što god ga volja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

I ja sam u sličnoj situaciji i ne znam što napraviti. Ne ide mi se na sud niti mi se svađa s ljudima ali zaista ljudi svašta rade. Situacija je skoro ista.....u svoju šumu ulazio sam od ceste preko dva terena. Drugog puta nema i na tim terenima se vidi put po kojemu se išlo do našeg terena. Od uvijek. Put i teren pokazao nam je jedan 80.godišnjak. Sada se vlasnik susjednog terena preko kojeg smo ulazili u našu šumu, sjetio teren ograditi žicom uz izgovor da će tu staviti svoje ovce. Danas smo došli tamo da uzmemo svoja drva, međutim do drva nismo mogli doći. Na upit dotičnomu kako ćemo do drva, odgovorio nam je neka otvorimo novi put na tuđem terenu gdje puta uopće nema. Još me više ljuti što on svoje ovce neće imati samo u tom ograđenom terenu. Vjerojatno će podići neku štalu i na večer zatvarati ovce na taj teren, ali danju će se ovce slobodno šetati po okolnim terenima pa tako i po našem, do kojega mi sada ne možemo doći. Što možemo učiniti sada? Ograditi svoju šumu da nam ovce ne ulaze.....ili u svoj teren staviti nešto što će ovce otjerati.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija