Jump to content

Pravo na dosjelost posjeda


Rosa Frait

Preporučene objave

Prije 50tak godina 2 brata su podjelila zemljište i svaki na svom sagradili kuće i pomoćne objekte. Brat A je upisan kao vlasnik kompletnog zemljišta jer u to vrijeme jer je ljudska riječ bila vrijednija od zlata. Sve je bilo idealno dok su oba brata bila živa.

 

Brat A na kojem se vodi zemljište umire i uskoro će biti pokrenuta ostavinska rasprava, a njegov sin koji je nasljednik, kani tražiti u nasljedtvo i zemljište na kojem živi brat B (pošto je njegov pokojni otac upisan kao vlasnik)

 

Moje je pitanje slijedeće. Pošto na tom zemljištu brat B živi s obitelji više od 50 godina imaju li pravo na dosjelost posjeda?

 

Svjedok da žive na tom zemljištu više od 50 g je cijelo selo.

 

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima li brat B dozvolu za svoju kuću?

Je li kuća legalna, glase li komunalni priključci na njega?

 

Da li ima dozvolu to ne znam (ovo je pitanje iz usluge kolegi). Što se tiče legalizacije. Kuća je izgrađena davno pa nije trebalo raditi legalizaciju ( smatra ase legaliziranom jer je sagrađena prije 69). A struja i komunalno glase na brata B.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se s kolegom,u igri su dva instituta kroz koje bi se moglo stjecati pravo vlasništva(dosjedanje i građenje na tuđem),no u ostavinskom postupku se neće ništa promijeniti,budući da otac autora teme i za života svog brata nije bio upisan kao vlasnik nekretnine,a takva situacija će ostati i nakon njegove smrti,jer na mjesto umrlog ex lege stupaju njegovi pravni sljednici.

Oćigledno je da se radi o jednoj k.č.sa dva izgrađena objekta,glede čega je radi stjecanja prava vlasništva pojedinačne nekretnine, nužno cijepati k.č.,a da li će to biti u miru ili parnici,ovisi isključivo o dobroj volji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija