Jump to content

Isključenje člana iz Jdoo-a


Nancy1

Preporučene objave

Poštovani,

 

Prije 2 godine otvorio sam j.d.O.o. sa dvojicom kolega. Sva trojica smo članovi, u radnom odnosu na neodređeno, a ja sam direktor i zastupam jdoo samostalno i neograničeno. S obzirom da se radi o djelatnosti mehaničara, posao je periodičan, te nema posla svaki mjesec, odnosno ovisno o ugovorenim poslovima. Od samog početka dogovor (usmeni) je bio da jedan od kolega ugovara poslove, drugi vodi posao, a ja se bavim financijama i svim papirnatim poslovima, te također sva trojica više-manje obavljamo mehaničarske poslove. Naime, problem je slijedeći, u nazad nekoliko mjeseci nismo imali nikakvih ugovorenih poslova, da bi na kraju kolega i ja doznali da treči član odbija poslove, a kada je i došlo do ugovorenog posla (putem maila smo vidjeli i sami dogovorili posao) isti član ne želi više obavljati ni mehaničarske poslove, te je trenutno kod kuće i jednostavno ignorira naše pozive dok mi radimo. E sad, što nam je činiti? S obzirom da smo trojica članovi, i naravno, ne želimo raditi za njega dok on nas sabotira (a tu je riječ i o našem ugledu, odnosno ugledu firme, kad on uporno odbija poslove i ne želi ni da mi radimo). Dali da ga isključimo iz jdoo-a, jer čisto sumljamo da će sam istupiti? Dali je za to jedino rješenje tužbom, odnosno sudskom odlukom ili postoji drugi način s obzirom da sam ja direktor i zastupam tvrtku? Ukoliko bude radio probleme (na što već sada sumljamo), dali nam je jednostavnije zatvoriti jdoo i otvoriti novu tvrtku na ime nas dvojice? Koliko vremenski traje proces isključenja i koliki je iznos postupka?

Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

što ste po pitanju isključenja člana društva regulirali društvenim ugovorom j.d.O.o.-a? (morali ste ga predati kod upisa u sudski registar)

 

ako niste ništa regulirali, po mom mišljenju ćete morati ići tužbom na isključenje člana društva iz čl. 420. Zakona o trgovačkim društvima. O tome koliko će dugo trajati da sud isključi člana društva, ovisi o zatrpanosti tog trgovačkog suda, a obratite pozornost i da ćete morati obeštetiti tog člana društva vrijednosti njegovog uloga (koji je 10,00 kn pa vjerujem da to neće biti problem). drugi par rukava jest da ćete mu morati dati i otkaz s obzirom da je bio zaposlen na neodređeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru.

U principu ništa nismo regulirali po pitanju isključenja člana iz društva (ipak smo bili kolege, pa moglo bi se reći i prijatelji, koji imaju povjerenja međusobno, nije nam bilo na kraj pameti da bi moglo dođi do ovoga, nažalost), tako da se ipak primjenjuje ZTD i morati ćemo tužbom to rješiti.

Znači najprije mu treba dati otkaz, te nakon toga podići tužbu zbog isključenja uz naravno obeštećenje od 10,00kn. Dali on ima pravo potraživati isplatu 1/3 dobiti tvrtke kao član iako je radio protiv tvrtke, odnosno oštetio je tvrtku neprihvaćanjem poslova?

Hvala Vam još jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne morate mu dati otkaz ako se drugačije dogovorite (može on ostati zaposlenik društva ako vam je to u interesu, ili mu možete dati otkaz nakon isključenja iz društva), samo vas upozoravam da on ima dvije vrste prava: kao član društva (nositelj poslovnog udjela), ali i kao radnik društva (s osnove ugovora o radu), pa da taj dio ne zaboravite.

 

moram priznati da nisam našla odredbu da kod isključenja član ne bi imao pravo na isplatu dobiti, pa on to pravo zacijelo ima. međutim, on je društvu odgovoran i za štetu koju je počinio svojim nesavjesnim postupanjem, pa vjerujem da postoji način da ga se uvjeri da ne potražuje dobit u zamjenu za to da od njega neće biti potraživanja za naknadu štete s osnove postupanja suprotnog urednom i savjesnom gospodarstveniku.

 

možda postoji još jedna mogućnost: neka ovaj član društva dobrovoljno, ugovorom o prijenosu poslovnog udjela prenese preostalim članovima svoj poslovni udjel, naravno, ako ga se u to može uvjeriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Naravno, najprije ćemo sjesti sva trojica i pokušati rješiti to na kulturan i najbezbolniji način, ukoliko to bude moguće, da vidimo na čemu smo, dali on uopće želi nastaviti raditi i biti član društva (u tom slučaju ćemo morati napraviti ugovor koji bi nas u budućnosti zaštitio od ovakvih problema) . Ali u slučaju da ne bude htio raditi, niti istupiti dobrovoljno uz isplatu, morati ćemo poduzeti gore navedene korake. Nažalost, kad jednom izgubiš povjerenje u nekoga, teško je vjerovati mu poslije...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija