Jump to content

Unutarnje uređenje prostora (više vlasnika)


eliju

Preporučene objave

Dobra večer :)

 

Opisati ću "situaciju" i nadam se Vašoj pomoći.

 

Prema posjedničkom listu, imovina se dijeli na osobu A, B i C u jednakom omjeru (1/3 svaka osoba).

Imovina se sastoji od:

- dvorišta

- otvorene garaže

- vrta

- male kućice, spremišta (bivši kokošinjac)

- kuće koja je podijeljena na

- stari dio (u njoj živi osoba A)

- novi dio (u njoj žive osoba B i C).

 

Osoba B i C bi uredile/prenamjenile prostor garaže koji se nalazi ispod

novog dijela zgrade gdje oni žive - u stan.

Osoba A nije u dobrim odnosima s osobama B i C.

 

Da li osobe B i C moraju tražiti suglasnost od osobe A za unutarnje uređenje tog prostora (samo unutarnje uređenje, bez mijenjanja konstrukcije) i još bitnije, da li ih ona može pravno spriječiti u uređenju tog prostora?

 

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije to SAMO unutarnje uređenje. Riječ je o prenamjeni garaže u stambeni prostor. U mnogim gradovima, prostornim planom je onemogućena prenamijena garaža u druge namjene. Ako je i dozvoljena onda morate zatražiti izdavanje dozvole o promjeni i uporabi građevine. A to onda zahtjeva i dokaz vlasništva. A vi niste jedini. Dakle, teško će to (legalno) ići bez svih suvlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, Herostrat vam je već odgovorio, no ja bih samo malo precizirao vaš upit i koje su vam mogučnosti.

Dakle, kod vas ne postoji vlasništvo određenog posebnog dijela nekretnine (etažno vlasništvo) a pretpostavljam nema ni međuvlasničkog ugovora tko koristi garažu.

 

Prema tome u ovoj kombinaciji suvlasništva odgovor na boldano pitanje je, prema Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (ZOVDSP) svaki suvlasnik ima pravo sudjelovati u odlučivanju o svemu što se tiče stvari koja je u suvlasništvu (upravljanje stvarju) zajedno sa ostalim suvlasnicima.

 

Navedeni zakon razlikuje poslove redovite uprave i izvanredne poslove. Za poslove redovite uprave potrebna je suglasnost većine glasova koji se računaju po suvlasničkim djelovima a ne po broju suvlasnika.

 

Za poslove izvanredne uprave potrebna je suglasnost svih suvlasnika. Što su poslovi redovite uprave a što izvanredne ZOVDSP ne propisuje taksativno, već propisuje u odredbi članka 41. da je za poduzimanje poslova koji premašuju okvir redovitog upravljanja potrebna suglasnost svih suvlasnika te primjerice navodi koji su to poslovi "(naročito promjena namjene stvari,veći popravci, dogradnja , nadogradnja, preuređenje, otuđenje cijele stvari, davanje cijele stvari u zakup ili najam dulji od jedne godine, osnovanje hipoteke itd)".

Prema tome, kako garaža predstavlja zajednički dio, to je za njegovu prenamjenu u stambeni ili poslovni prostor potrebna suglasnost svih suvlasnika.

 

 

Dakle, da bi ste izvršili prenamjenu garaže (uz zatopljavanje odnosa među suvlasnicima i mogučnost da je dozvoljena prost.planom) potrebno je učiniti SAMO slijedeće:

 

 

  • pribaviti pismenu suglasnost svih suvlasnika nekretnine o prenamjeni garaže u stambeni ili poslovni prostor u korist jednog suvlasnika
  • na temelju suglasnosti suvlasnika i projektne dokumentacije podnijeti zahtjev tijelu nadležnom za graditeljstvo radi dobivanja dozvole za prenamjenu (promjenu namjene i uporabu građevine) ili dobiti od ovlaštenog arhitekta ovjeru glavnog projekta.
  • nakon uređenja sačiniti etažni elaborat kojim se mjenjaju dotadašnji suvlasnički omjeri i nastaje novi posebni dio zgrade
  • etažni elaborat mora biti potvrđen od tijela nadležnog za graditeljstvo (to je potvrda kojom se potvrđuje da posebni dijelovi čine samostalnu uporabnu cijelinu te da su izgrađeni sukaldno dozvoli za gradnju ili ovjerenom glavnom projektu)
  • Suvlasnici moraju zaključiti novi međuvlasnički ugovor kojim prihvaćaju etažni elaborat i sukladno istome dozvoljavaju upis na novom posebnom djelu kao i na novim suvlasničkim omjerima
  • U zemljišnim knjigama, na temelju potvrde tijela nadležnog za graditeljstvo kojim se potvrđuje etažni elaborat i međuvlasničkog ugovora izvršiti upis novih suvlasničkih omjera i novonastalih posebnih dijelova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija