Jump to content

Kaznena prijava- POMOC, VAZNO!


here2rule

Preporučene objave

Postovani, optuzena sam za kradu unutar firme za koju nisam kriva te za koju nisu pronađeni nikakvi dokazi interno. Nakon 3 tjedna sam dovedena na obavijesni razgovor na policiju gdje sam pod pritiskom, svom neznanju i stresu bila podvrgnuta prijetnjama da ako ne priznam da cu biti privedena te prepracena u istrazni pritvor, da ce radi cirkusa biti pretrazen stan iako znaju da nece nista naci. Govore da imaju dokaz i ja sam stresna odlucila priznati jer su rekli da onda nema kaznene prijave i da mogu doma... Tuzna i ogorcena zbog svega, progona i optuzbe mene zanima dal se moze povuci priznanje jer nisam nista potpisala, dok je policajac na papir pisao zapisnik?? Molim bilo kakvu pomoc

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obavijesni razgovor nikad nije dokaz u kaznenom postupku, doslovce kao da se nije ni dogodio. On ne ulazi u sudski spis, ulazi u državno-odvjetnički, ali ga oni ne šalju na sud, upravo iz razloga jer nije dokaz.

 

E sad, nažalost, priznanje može inicirati pokretanje postupka protiv vas pred DORH-om, ali biste prije podizanja optužnice svakako bila pozvana na tzv. prvo ispitivanje pred državnim odvjetnikom odnosno istražiteljem, na koje možete doći sa braniteljem ili pak se braniti šutnjom.

 

Sve u svemu, niste smjela popustiti pritisku, dečki samo rade svoj posao, a nažalost zbog prirode istog, zna se desiti da zaborave na činjenicu da nisu suci ni državni odvjetnici, kao i na presumpciju nevinosti, međutim pritisak šefova zbog statistike može biti samo dodatan "vjetar u leđa", biti ću pristojan, pa reći samo neprofesionalnom obavljanju posla.

 

Ako dođe do pokretanja postupka od strane DORH-a, ili ćete se braniti šutnjom ili ćete objasniti, ali smireno i ljudski, zašto ste priznala. Međutim, ako nema apsolutno nikakva dokaza kontra vas, ozbiljan državni odvjetnik neće ići u postupak za koji zna da ga ne može dobiti, jer bi se time samo trošilo vrijeme i resursi DORH-a uzalud, a to je danas dragocjenije nego ikad, obzirom na suludo kratke rokove za obradu predmeta i nestašicu kadra.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na pomoći!

zanima me jos samo jedna stvar. Posto su me u policiji gnjavili da cu biti uhicena s obzirom da ne zelim priznati i odvedena pred istraznog suca, zanima me dal postoji mogucnost da budem zadrzana u pritvoru s obzirom na sta me terete ( navedeni iznos za koji me terete je minoran, oko tisucu eura )? greska je moja sta sam priznala s obzirom da sam bila u strahu jer su mi rekli da ako priznam i ako se se dog sa poslodavcem o obestecenju da se povlaci kaznena prijava. Koje su najgore sada konzekvence koje mogu snositi ( u smislu zadrzavanja u pritvoru, te koliki period ), kao i kazne s obzirom da nikad nisam bila kaznjavana. Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za određivanje istražnog zatvora mora postojati najmanje jedna od nekoliko zakonom predviđenih osnova, i tada on dolazi u obzir jedino i isključivo ako se ni na koji drugi način ne može postići ista svrha (načelo razmjernosti). U ovom predmetu, prema informacijama koje ste sama dala - ne vidim takvu osnovu.

 

Zasada nemate druge doli čekati daljnje korake DORH-a, a vjerojatno će ići u postupak protiv vas, koji će onda ili završiti odbačajem kaznene prijave ili podizanjem optužnice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanima me koji ce biti daljnji njihovi koraci jer su me isti dan pustili nakon "priznanja" te mi je receno da nece biti kaznene prijave pa mi nije jasno koja je sada moja situacija. uzela sam bolovanje od posla zbog nakupljenog stresa, dok nitko iz policije vise ne vrsi kontakt sa mnom ( prosla su 3 dana od tada ). Pretpostavila sam da ce me poslodavac kontaktirati kako mi je gospodin iz policije rekao, te da ce sve tri trane dogovoriti da vratim navedeni iznos nakon cega se povlaci prijava a temeljem kojeg cu ja vjerojatno morati potpistai sporazumni otkaz ili ce mi ga uruciti. hvala Vam na vasem vremenu i informacijama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte, ova priča sa povlačenjem kaznene prijave je neozbiljna. U vašem slučaju očito bi se radilo o kaznenom djelu pronevjere iz čl. 233. st. 1. KZ-a, koje kazneno djelo se uvijek progoni po službenoj dužnosti. Nema tu nikakvog povlačenja kaznene prijave. Ako je prijava podnesena, ona ide na obradu. Prijedlog za progon se može povući, ali kaznena prijava ne.

 

Moja projekcija je sljedeća - prijava se prosljeđuje nadležnom ODO-u, koje će najvjerojatnije ići u postupak, tj. istragu ili provođenje dokaznih radnji, a ovisno o njihovu ishodu, ili će vas optužiti ili odbaciti kaznenu prijavu. Obzirom je poslodavac obaviješten o vašem priznanju, vama će najvjerojatnije slijediti opisani scenarij na poslu, iako vam sugeriram da angažirate odvjetnika kaznenjaka, jer ako niste krivi i nema nikakva dokaza kontra vas, on će vas znati i obraniti. Moguće i sačuvati posao, iako se zapitajte kako će vam izgledati taj radni odnos u budućnosti, post festum vašeg priznanja. A kaznena osuda nije nikome u interesu, jer vas stigma prati vječno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nadam se da vas vise necu gnjaviti i svaka mi je pomov dobrodosla. Znaci, ono sto mi je policajac napricao, da cu u slucaju priznanja i obestecenja firme, kaznena prijava biti povucena jer nije ni prijavljeno D0, izgleda da to ne stoji.

Svakako cu onda povuci priznanje jer ce me goniti u svakom slucaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija