Jump to content

Fiducija i ovrha


foka

Preporučene objave

Ovrha ide "stvarnom vlasniku" i prije fiducije nije bilo ništa zabilježeno na nekretnini što se tiče potraživanja. Stvar se sastoji u tome da se pokreće građanski parnički postupak protiv "stvarnog vlasnika" od strane treće osobe koju je oštetio za robu u protuvrijednosti oko 100.000 eura. Sud će sigurno presuditi u korist oštećene treće osobe. Ona će sigurno tražiti ovrhu na sve što "stvarni vlasnik" posjeduje.Zato je pitanje da li se fiducija može razvgnuti od strane te treće osobe, jer iako stan stoji na fiducijarnog vlasnika, pod teretom je naveden i "stvarni vlasnik"?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovom slučaju smatram da ne može, a u prilog tome citiram sudsku praksu -

 

"Prema stavu Županijskog suda u Virovitici br. Gž 954/2005, objavljeno u izboru odluka VSRH 2/2006 –

Sklapanjem ugovora o prijenosu prava vlasništva radi osiguranja tražbine, te upisom prava vlasništva fiducijara u zemljišnim knjigama, ovaj je stekao pravo vlasništva ograničeno raskidnim uvjetom (prethodni vlasnik). Ovršenik iz ovoga postupka, kao fiducijant iz navedenog pravnog posla, time je postao potonji vlasnik, tj. mogući budući ovlaštenik prava vlasništva, i to za slučaj da se ostvari raskidni uvjet, tj. za slučaj prestanka ovako osigurane tražbine. Sve dok se ovaj raskidni uvjet ne ostvari, vlasnik nekretnine je fiducijar, ukoliko je u međuvremenu ne proda radi namirenja osigurane tražbine, u skladu s odredbama Ovršnog zakona. Fiducijarno vlasništvo treće osobe, upisano u zemljišnim knjigama kao prethodno vlasništvo, jest takvo pravo koje spriječava ovrhu na nekretnini radi ostvarenja novčane tražbine prema potonjem vlasniku. U ovakvom slučaju predmet ovrhe može biti samo pravo potonjeg vlasništva."

 

Međutim, vjerovnika potonjeg ("stvarnog") vlasnika ništa ne sprečava da ishodi zabilježbu, pa u slučaju prestanka fiducijarnog odnosa, ostvari namirenje svojeg potraživanja, po mom mišljenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija