Jump to content

Porez na nasljedstvo - upit


Gadoschi

Preporučene objave

Poštovanje,

 

Činjenično stanje je sljedeće:

 

-umrla je osoba 1 koja nije imala potomaka, pa je nasljedstvo prema ZN pripalo bratu (osoba 2) i sestri (osoba 3) u omjeru 1:1,

-osoba 1 živjela je cijelog života živjela u zajedničkom kućanstvu s osobom 2 (radilo se, naime, o tome da je osoba 1 praktički cijelog života bila osoba djelomično lišena poslovne sposobnosti),

-osoba 3 se odrekla nasljedstva, pa je ostavina pripala osobi 2 (koja je u trenutku smrti živjela u zajedničkom kućanstvu s osobom 1).

 

Pitanje glasi: Je li osoba 2 (brat) u ovom slučaju oslobođen plaćanja poreza na nasljedstvo s obzirom da u propisu stoji da je poreza na nasljedstvo oslobođen brat ili sestra ostavitelja ako su u trenutku smrti ostavitelja živjeli u zajedničkom kućanstvu s ostaviteljem, i ako jest, je li oslobođenje potpuno ili djelomično, jer na Središnjem državnom portalu također stoji da "ukoliko se nasljednik odrekne nasljedstva, porez plaća osoba kojoj je nasljedstvo pripalo" (u ovom slučaju se nasljedstva odrekla osoba 3 koja NIJE živjela u zajedničkom kućanstvu s ostaviteljem) - znači li to onda da se porez ipak plaća na ovih 50% koje je osoba 2 stekla od osobe 3 koja nije živjela u zajedničkom kućanstvu?

 

Molim da mi netko tko ima iskustva s ostavinskim postupcima odgovori,

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na Središnjem državnom portalu također stoji da "ukoliko se nasljednik odrekne nasljedstva, porez plaća osoba kojoj je nasljedstvo pripalo"

iza citirane rečenice bi trebalo nastaviti dalje"ukoliko osoba kojoj je pripalo nasljedstvo ne podliježe poreznom oslobađenju u skladu sa Zakonom".

Ovako posloženo mišljenje ima smisla,no što bi Porezna uprava razmišljala o pravima koja idu u korist stranke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija