Jump to content

Spor oko vlasništva nad vinogradom


mimi.xy

Preporučene objave

Poljoprivredno zemljište (vinograd) kupljeno je početkom 90-ih od tadašnje vlasnice za fiktivnih 1.000.000 HRD navedenih u ugovoru (stvarna cijena isplaćena na ruke, nije navedena u ugovoru), plaćen je porez i potpisi na ugovoru ovjereni od JB. Od tada to zemljište nije korišteno osim pokojeg obiteljskog izleta, uklanjanja korova i sl., no nije korišteno kao vinograd. Nikada ugovor nismo proknjižili u ZK, prodavateljica je umrla prije godinu i pol te se provedbom ostavinskog postupka kod JB kao vlasnik na zemljištu uknjižio njezin sin. Također nismo sudjelovali ni u ostavinskom postupku jer za njega niti za smrt prodavateljice nismo znali. Postoji li ikakva pravna mogućnost da se sudskim putem ishodi pravo vlasništva nad tim zemljištem ili ostvare kakva druga prava (na isplatu cijene i sl.), ili je priča nepovratno izgubljena?

 

Hvala.

 

Ažurirano

 

Također, kao ni mi, niti prijašnja vlasnica niti itko iz njezine obitelji nije faktički obrađivao zemljište sve do njezine smrti. Tek odnedavno njezin sin polaže pravo na posjed nad navedenim zemljištem te u razgovoru opovrgava da ga je njegova majka ikad prodala.

 

Točni datumi: 22.10.1992. sklopljen kupoprodajni ugovor, 13.11.2013. rješenje o nasljeđivanju, 26.11.2013. upis u ZK

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rješenje bi se moglo naći u tužbi za utvrđenje prava vlasništva dosjelošću.

 

Međutim, problem je u ovom dijelu cit. "kao ni mi, niti prijašnja vlasnica niti itko iz njezine obitelji nije faktički obrađivao zemljište sve do njezine smrti", pa bi se postavilo pitanje vašeg posjeda kao elementa bez kojeg dosjedanje nije moguće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tu i tamo bismo zemljište obišli, uklonili korov a kroz određeno razdoblje smo i bili susjeda zadužili da uklanja korov te sadi povrće i sam ga ubire (u sasvim malom dijelu gdje je livada). Također smo od arhitekta prije nekoliko godina ishodili projekt za gradnju drvene montažne kućice od čega smo naknadno odustali. No nikad zemljište nismo koristili za onu namjenu koja je propisana (vinograd). Znači, uz svjedočenje susjeda moglo bi se pokušati utvrđivati dosjelost? Također, vrijednost predmeta spora bi bila ona vrijednost navedena u ugovoru, stvarno isplaćena vrijednost (nedokazivo pošto je žena umrla) ili tržišna vrijednost zemljišta?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da je sigurniji put sa zahtjevom za izdavanje tabularne isprave.

Naime,Vi imate pravnu osnovu podobnu za stjecanje prava vlasništva pravnim poslom,no nedostaje vam modus upisa,pa budući da je u skladu sa općim pravilima zemljišno knjižnog prava upis u zemljišne knjige dopušten samo uz suglasnost upisanog vlasnika,to je neophodno da vam isti izda takvu suglasnost,ili da je zamijeni presuda,bez obzira što upisani vlasnik nije nastupio kao prodavatelj nekretnine

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ono što mene brine jest kolike su šanse (kakva je sudska praksa) da u tome uspijemo jer činjenica jest da je cijela ova situacija nastala zbog naše vlastite traljavosti. JB je proveo ostavinski postupak bez znanja o tome da je pokojna to zemljište nama prodala, nasljednik je znao ali se pravio blesav i upisao se kao vlasnik temeljem rješenja o nasljeđivanju. Postoji načelno povjerenja u zemljišne knjige.. ako se dosad nismo upisali (vlastitim propustom) postoji li uopće šansa da sud presudi u našu korist i ima li smisla upuštati se u postupak (s obzirom na eventualne sudske troškove).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...ako se dosad nismo upisali (vlastitim propustom) postoji li uopće šansa da sud presudi u našu korist i ima li smisla upuštati se u postupak (s obzirom na eventualne sudske troškove).

 

Postoji ako dokažete dosjelost.

 

Ili dobijete tabularku (iako sumnjam u to zbog "tona" vaših upisa).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koje radnje bi sud trebao provesti u tom postupku?

trebate pred sud iznijeti činjenice i dokaze kojim potkrepljujete takve činjenice,odnosno da ste nosilac jačeg pravnog osnova za stjecanje prava vlasništva na nekretninama,od osnova po kojem je tuženi(sin umrlog prodavatelja)upisan kao vlasnik.

Osobno vas ne veže Rješenje o nasljeđivanju,temeljem kojeg je sin upisan kao vlasnik,budući da niste bili niti ste mogli biti stranka u ostavinskom postupku,no vaša je greška što upisom prava vlasništva temeljem ugovora niste spriječili da konkretna nekretnina uđe u ostavinsku masu,no to neznači da se time vaše pravo gasi ali koje nažalost morate ishoditi kroz parnicu,i upravo je to hajmo reći "kazna"za nemar,jer ste tako nešto mogli spriječiti.

Ne sporim da imate mogućnost ići i zahtjevom za utvrđenje prava vlasništva po osnovu dosjedanja,no osobnog sam mišljenja da je lakše dokazati zahtjev za izdavanje tabularne isprave, ali to je do vas da ocijenite u kojem smjeru da postavite zahtjev.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija