Jump to content

Dosjelost i tužba protiv suvlasnika


zbx

Preporučene objave

Molio bih za savjet u ovdje opisanom slučaju:

  • trojica braće žive između 1945. i 1970. kao poljoprivrednici u obiteljskoj zajednici te u tom razdoblju zajednički kupuju razne parcele zemljišta koje međutim, kasnije se ispostavilo, nisu u svim slučajevima bivale uredno provedene u zemljišnim knjigama odnosno u katastru.
  • 1970. godine dolazi do dogovorne podjele između trojice braće; ta podjela je na koncu regulirana samo katastarski, ali ne i u zemljišnim knjigama, gdje svi ostaju upisani kao suvlasnici nad upisanim zemljištem.
  • prilikom te podjele jedan od trojice braće (moj djed) dobija u posjed i neke od spomenutih zajednički kupljenih, ali nikada uredno prepisanih (dakle, čak ni na zajednicu!) čestica.
  • djed umire 1991. godine te u posjed njegove cjelokupne imovine dolaze ostavinom njegova supruga i kćer (moja majka); nakon smrti bake 2004. godine moja majka postaje i jedini posjednik.
  • povratak u sadašnjost: danas živući nasljednici trojice braće s početka priče žele razvrgnuti postojeće suvlasništvo nad nasljedstvom i tom prilikom biva ustanovljeno da neki dijelovi zemljišta uopće nisu registrirani u zemljišnim knjigama kao (su)vlasništvo naše obitelji!
  • uvidom u zemljišne knjige ustanovljeno je da se dijelovi zemljišta, a koji su danas u glavnini u posjedu moje majke, u zemljišnim knjigama još uvijek vode na prijašnje vlasnike od kojih su djedovi tu zemlju još prije 1970. kupili.
  • sporne čestice podijeljene su u dva ZKU: na prvom su dvije osobe upisane kao suvlasnici (2 x 3/6), a na drugom jedna osoba kao vlasnik (1/1) (ta osoba je, notabene, bila majka odnosno baka dvaju suvlasnika s prvog ZKU); sve tri osobe su u međuvremenu umrle, a nitko od eventualnih nasljednika se do sada nije pojavio s bilo kakvim potraživanjima u vezi navedenih čestica.
  • kupoprodajni ugovori nam ne stoje na raspolaganju (po svoj prilici su izgubljeni u ratnim zbivanjima 1991-1995), ali dio spornog zemljišta je u katastru ipak još prije rata bio preveden na mog djeda (pretpostavljam tada na temelju nekakvih dokaza), tj. kasnije i na njegove nasljednike odnosno u konačnici na moju majku.

Moja majka želi na temelju čitave ove priče odnosno njenog faktičkog posjeda nad spornim zemljištem sada ostvariti i pravo vlasništva dosjelošću.

 

  1. Je li u ovom slučaju tužba radi utvrđenja prava vlasništva dosjelošću u principu utemeljena?
  2. Da li je moguće zatražiti to pravo jednom zajedničkom tužbom, ili su potrebne odvojene tužbe za svakog od trenutno upisanih vlasnika odnsono suvlasnika?
  3. Je li potrebno dokazivati smrt upisanih vlasnika odnosno suvlasnika ili identificirati njihove potencijalne pravne nasljednike?

Hvala najljepša na svakom konkretnom odgovoru!

 

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija